Ulkomaat

Punainen Risti ei halua EU:n joukkoja tontilleen

Päällekkäisyys vaanii kriisialueilla

Tilaajille

Kansainvälisillä kriisikentillä uhkaa tulla tungosta, kun uusi toimija Euroopan unioni saa sotilaalliset valmiusjoukkonsa lähtökuntoon parin kolmen vuoden kuluttua. Yhteentörmäykset ja päällekkäisyydet näyttävät väistämättömiltä, ellei työnjakoa saada sovituksi.

Vuosikymmeniä kriisien keskellä toiminut Punaisen Ristin kansainvälinen komitea vierastaa EU:n uutta aluevaltausta. EU:n sotilaallisia kriisinhallintajoukkoja on tarkoitus käyttää humanitaarisiin ja pelastustehtäviin, rauhanturvaamiseen sekä rauhaan pakottamiseen.

Nimenomaan humanitaarisissa tehtävissä EU:n valmiusjoukot ja Punainen Risti joutuvat hyvin todennäköisesti samalle tontille. Punaisen Ristin mielestä sotilaallinen ja humanitaarinen toiminta olisi pidettävä selvästi erossa toisistaan.

"Sotilaiden ei

tulisi osallistua humanitaarisiin tehtäviin, vaan ne pitäisi jättää humanitaarisille avustusjärjestöille", sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean ICRC:n puheenjohtaja Jakob Kellenberger. Toista vuotta komiteaa johtanut sveitsiläinen Kellenberger kävi kuluneella viikolla Helsingissä ja tapasi muiden muassa presidentti Tarja Halosen.

Kellenberger korostaa, että poliittisilla ja sotilaallisilla toimijoilla on aivan eri tavoitteet ja roolit kuin humanitaarisilla toimijoilla.

Hänen mielestään EU:n ja Naton valmiusjoukkojen tehtävänä on etsiä ratkaisuja sotiin ja kriiseihin. Punaisen Ristin kaltaisten järjestöjen tehtävä puolestaan on huolehtia kriisien seurauksista.

EU:n tai Naton kriisinhallinta ei ole mitään humanitaarista toimintaa, vaikka sillä voi olla tietysti humanitaarinen sivujuonne, Kellenberger sanoo.

"Humanitaarisessa mielessä on hyvin myönteistä, jos EU:n tai Naton joukot luovat vaikkapa turvallisuusvyöhykkeen kriisialueelle", hän mainitsee.

Puolueettomuus

ja riippumattomuus ovat Punaisen Ristin ylimpiä ohjenuoria, ja ne selittävät Kellenbergerin ehdottomuutta. Esimerkiksi Kosovon sodan aikaan Punainen Risti kieltäytyi työskentelemästä Naton rakentamilla pakolaisleireillä Makedoniassa. Alistuminen Naton komentoon olisi sotinut järjestön periaatteita vastaan.

Yhteistyötä sveitsiläisten tiukasti johtama järjestö on kyllä tehnyt sekä Bosniassa että Kosovossa Nato-johtoisten rauhanturvajoukkojen kanssa. Se ei kuitenkaan hyväksy muita isänniksi. Punainen Risti ei osallistu kriisien ennaltaehkäisyyn eikä välitykseen, koska se ei halua vaarantaa puolueettomuuttaan.

EU:n omat kriisinhallintajoukot ovat vielä viimeistelyä vaille, eikä niiden tehtäviä ole lyöty lopullisesti lukkoon.

Kellenbergerin huoli päällekkäisyydestä on Suomea EU:n turvallisuuspoliittisessa komiteassa edustavan Antti Sierlan mielestä liioiteltu. Sierla arvelee, että Punaisen Ristin huolen takana on oman reviirin vartiointia ja mustasukkaisuutta.

Humanitaarista toimintaa ei ole kaavailtu EU:n valmiusjoukkojen keskeiseksi tehtäväksi, vaan se täydentää varsinaista kriisinhallintaa. Suomi ja Ruotsi kyllä korostavat humanitaarisia tehtäviä ja haluaisivat pitää sotilaallisen roolin vaatimattomana kriisinhallinnassa.

Sierlan mukaan EU:n valmiusjoukkojen humanitaarinen toiminta kriisialueilla voisi olla esimerkiksi kuljetusapua. Joukoilla tulee todennäköisesti olemaan käytössään helikoptereita ja muuta raskasta kalustoa, joita järjestöillä ei ole.

Ruotsin puheenjohtajakaudella EU:n uusi kriisinhallintakoneisto on aloittanut tutustumistapaamiset eri järjestöjen kanssa kriisialueiden yhteistyöstä. Brysselissä hiljan käynyt Kellenberger sanoi, ettei hänelle vielä valjennut täysin, millaiseksi EU:n kriisijoukkojen ja järjestöjen yhteistyö muotoutuu.

Kellenbergerin mukaan on vielä avoinna, mitä EU sotilaalliselta ja siviilikriisinhallinnalta tahtoo.

Kellenbergerin johtama Punaisen Ristin kansainvälinen komitea työskentelee tällä hetkellä liki 60 konfliktialueella, joista 25 on aseellisia selkkauksia. Viime vuonna hankkeisiin osallistui 38 suomalaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää