Ulkomaat

Tilanne kiristyi Kosovon rajoilla

Kfor-joukot ampuivat asemiehiä, miina tappoi kaksi serbisotilasta

Tilaajille

PRISTINA/SKOPJE. Kolme Jugoslavian armeijan sotilasta kuoli keskiviikkona ajettuaan autollaan maamiinaan eteläisessä Serbiassa lähellä Kosovon rajaa. Toisaalla, Kosovon ja Makedonian rajalla amerikkalaiset rauhanturvaajat ottivat yhteen aseistautuneen joukkion kanssa ja haavoittivat kahta miestä.

Tapaukset kiristivät tunnelmaa koko alueella ja lisäsivät huolta siitä, että Kosovossa toimivat rauhanturvaajat ajautuvat avoimiin taisteluihin eri aseryhmien välillä.

Naton 19 pysyvää lähettilästä kokoontuivat keskiviikkona pohtimaan keinoja Kosovon rajalevottomuuksien hillitsemiseksi. Naton pääsihteerin George Robertsonin odotettiin keskustelevan samasta asiasta Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin kanssa.

Keskiviikon välikohtaus

Makedonian rajan tuntumassa alkoi, kun Kfor-rauhanturvajoukkoihin kuuluvat amerikkalaissotilaat avasivat tulen uhkaavasti käyttäytynyttä asejoukkoja vastaan. Asemiehet ampuivat takaisin ja pakenivat sumuun.

Joukkio ilmeisesti kuuluu rajan tuntumassa toimiviin albaanisisseihin. Rauhanturvaajat saivat pidätettyä yhden asemiehistä mutta eivät kertoneet tämän kansalaisuutta. Yhteenotto tapahtui lähellä makedonialaista Tanusevcin kylää, jossa albaanisissit ja Makedonian turvallisuusjoukot ovat viime päivinä käyneet taisteluja.

Keskiviikon yhteenotto oli ensimmäinen, johon Kfor-joukot ovat rajalla joutuneet.

Makedonia sanoi keskiviikkona odottavansa uusia hyökkäyksiä rajan tuntumassa liikkuvilta albaanisisseiltä.

Albaanisissien väkivalta

on luonut levottomuutta myös niin sanotulla turvallisuusvyöhykkeellä Serbian ja Kosovon rajalla. Keskiviikkona kolme Jugoslavian armeijan sotilasta kuoli ja yksi haavoittui vyöhykkeellä miinaräjähdyksessä lähellä Oreovican albaanikylää.

Viiden kilometrin levyinen turvallisuusvyöhyke perustettiin Kosovon ja Serbian välille 1999 estämään Jugoslavian armeijan mahdollisia iskuja Kosovossa toimivia rauhanturvaajia vastaan. Idea on kuitenkin kääntynyt itseään vastaan.

Albaanisissit ovat yli vuoden ajan käyttäneet vyöhykettä tukikohtanaan iskuille Serbian turvallisuusjoukkoja vastaan.

Pääsihteeri George Robertson sanoi tiistaina, että Nato harkitsee päästävänsä Jugoslavian armeijan vyöhykkeelle auttamaan sissien kuriin laittamisessa.

Kosovon albaanijohtajat vastustavat jyrkästi ajatusta. Kosovon Demokraattisen liiton johtaja Kole Berisha sanoi, että Jugoslavian armeijan päästäminen vyöhykkeelle olisi "provokaatio, joka mahdollistaisi avoimen konfliktin koko alueella."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää