Ulkomaat

Valko-Venäjän Lukashenka kiristää otettaan vallasta

Tilaajille

Valko-Venäjää hallitseva presidentti Aljaksandr Lukashenka pohjustaa itselleen takuuvarmaa voittoa loppuvuoden presidentinvaaleissa. Hän jatkoi presidenttikauttaan kiistellyin keinoin kansanäänestyksellä jo 1996. Nyt huomion kohteena on lehdistön saaminen kuriin syksyn vaaleihin mennessä.

Tammikuussa viranomaiset takavarikoivat useimmat Magic-painotalon koneet Minskissä verovelkojen maksuksi. George Sorosin lahjoittaminen konein oli painettu neljää suurinta oppositiolehteä, joiden päälevikkialue oli Minsk.

Lukashenkan hallinto myös valmistelee "tiedottamisen turvallisuutta" koskevaa lakia, jonka perusteella voitaisiin lakkauttaa vielä jäljellä olevat itsenäiset joukkotiedotusvälineet. Näin hälyttää maailmanlaajuinen sananvapausjärjestö Artikla 19.

Laissa on useita kohtia, joihin vedoten toimittajia voidaan pelotella ja vähentää heidän haluaan kertoa esimerkiksi korruptioon ja huonoon hallintoon liittyvistä asioista, sananvapausjärjestö sanoo.

Amnesty Internationalin

tiedotustilaisuudessa Helsingissä muistutettiin tiistaina tunnettujen oppositiopoliitikkojen selittämättömistä "katoamisista" ja demokratia-aktivisteille ilmeisesti poliittisin perustein määrätyistä vankilatuomioista.

Kadonneita ovat muiden muassa presidenttiä arvostellut entinen sisäministeri Juri Zaharenko, entinen varapääministeri Viktor Gontshar ja katoamisia selvittänyt venäläisen NTV:n kuvaaja Dmitri Zavadski. Lukuisia oppositiotoimintaan osallistuneita on tuomittu vankilaan talousrikoksista.

Äskettäin Lukashenka antoi määräyksen, joka kielsi politiikkaan osallistuvia kansalaisjärjestöjä tai äänestystä tarkkailevia kansalaisjärjestöjä ottamasta vastaan suoraa apua ulkomailta. Saadut avustukset on rekisteröitävä, eikä niitä saa käyttää vaaleihin valmistautumiseen. Vaalitarkkailijoiden kouluttaminen avun turvin esimerkiksi on kielletty. Sekä Euroopan unioni että Yhdysvallat arvostelivat ukaasia.

Muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj oli aikonut kouluttaa 14000 vaalitarkkailijaa.

Lauantaina Valko-Venäjän KGB:n johtaja Leonid Jerin ilmoitti, että ulkovaltojen diplomaattien ja muidenkin kansalaisten valvontaa tehostettaisiin presidentinvaalien alla.

Neuvostoaikoja

muistuttava pelon ilmapiiri on vakiintunut Valko-Venäjälle.

"Työhuoneissa ei haluta puhua politiikkaa, joku nostaa heti sormen huulilleen, vaihdetaan mielipiteitä paperilapuille kirjoittaen ja tuhotaan sitten lappuset", kuvasi äskettäin kotimaassaan vieraillut kirjailija Uladzimir Niaklajeu Helsingissä tiistaina.

Valko-Venäjä on hänen mukaansa valtiojohtoisuuden palauttamisen laboratorio, jota isoveli Venäjä seuraa kiinnostuneena. "Valko-Venäjä ja Ukraina ovat ideologista rakennustyömaata, jossa valmistellaan imperiumin palauttamista. Valitettavasti vain maailman mielenkiinto ei ole järin suuri." Opposition ääni tuntuu vaimentuneen myös mielenosoituksissa. Sunnuntaina eri puolilla maata muisteltiin taas sen Valko-Venäjän tasavallan perustamista vuonna 1918, jonka bolshevikit sitten murskasivat. Minskissäkin vain reilut 3000 marssi vaatien itsenäisyyttä ja Lukashenkan eroa. Tuhannet poliisit ja sisäministeriön sotilaat valvoivat marssia, pahoinpitelivät ainakin viittä ja pidättivät parikymmentä mielenosoittajaa.

Aikaisempina itsenäisyyden muistopäivinä marssijoita oli selvästi enemmän, huokaa opposition nuorisojärjestön aktivisti Alina Belskaja, joka nyt asuu Suomessa poliittisena pakolaisena.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää