Ulkomaat

Belgradissa seurattiin hämmentyneinä Milosevicin ja uusien vallanpitäjien ottelua

Tilaajille

Slobodan Milosevicin liikkumatila alkoi kaventua oleellisesti viime vuoden joulukuussa, kun demokratiarintama DOS voitti ylivoimaisesti Serbian parlamenttivaalit ja alkoi vaatia Milosevicin pikaista pidätystä. Uusi hallitus otti ensimmäiseksi tehtäväkseen asettaa Milosevic ympärivuorokautiseen tarkkailuun.

Presidentin virka oli mennyttä jo lokakuussa suurten mielenosoitusten saattelemana ja tukijoista muun muassa ortodoksinen kirkko sekä valtiolliset tiedotusvälineet käänsivät Milosevicille selkänsä.

Sisäpoliittisen tilanteen kiristyessä Milosevicin ympärillä on myös kansainvälinen paine kasvanut Milosevicin saamiseksi Haagin sotarikostuomioistuimeen vastaamaan sotarikossyytteisiin. Yhdysvaltain kongressin määräaika Jugoslavian hallitukselle joko ryhtyä yhteistyöhön Haagin kanssa tai menettää talousapu umpeutui eilen. Samalla alkoi Serbian joukkojen pidätysyritys Milosevicin asunnolla.

Belgradissa seurattiin eilen tarkasti tapahtumia entisen presidentin asunnon ympärillä. Paikalliset tv-kanavat lähettivät suorana kuvaa talon ympäristöstä jo perjantai-illasta lähtien. Useilla kanavilla pyöri pelkkää kuvaa lähes tauotta ilman kommentteja.

"Yritän saada tilanteesta selkoa tv:stä, radiosta ja internetistä, mutta kaikki on hyvin hämmentävää. Tuntuu että tällä hetkellä ainoastaan maan korkein johto tietää, mitä oikeasti on meneillään" sanoi professori Stjepan Gredeoj lauantai-iltana Belgradista puhelimitse.

Filosofian ja yhteiskuntateorian instituutissa työskentelevä Gredeoj kuvaa Belgradin tapahtumia "huolestuttavaksi peliksi", jossa Milosevicilla löytyy vieläkin vaikutusvaltaisia suojelijoita.

"Poliisin erikoisjoukot olisivat pystyneet hoitamaan tilanteen (saamaan Milosevicin ulos talostaan) kahdessa tunnissa, mutta ilmeisesti ne saivat käskyn olla tekemättä sitä", Gredeoj arvioi.

Gredeoj ei kuitenkaan osannut sanoa, kuka Milosevicia suojelee. Hän epäili, että esimerkiksi Jugoslavian liittovaltion hallituksessa ja armeijan joukoissaon entiselle presidentille uskollisia. Tukijajoukossa sanotaan olevan esimerkiksi Serbian nykyinen presidentti Milan Milutinovic ja Jugoslavian armeijan kenraali Nebosja Pavkovic.

Gredeoj työskenteli nykyisen presidentin Vojislav Kostunican kanssa yli 18 vuotta samassa instituutissa. Professori on edelleen entisen kollegansa kannattaja, mutta sanoo suoraan ihmettelevänsä maan nykyjohdon politiikkaa ja vetää karkean vertailun viime ajan tapahtumista: "Jos Presevon laaksossa toimivia albaaneja kutsutaan terroristeiksi, koska he vastustavat asein poliisijoukkoja, niin samalla logiikalla Milosevicia ja hänen joukkojaan voisi kutsua terroristeiksi ja käyttää heihin samoja aseita kuin albaanisisseihin." Milosevic on

asunut poliisivalvonnassa sen jälkeen kun hän menetti jääräpäisesti kiinni pitämänsä valta-aseman. Milosevicin asunto on alle kilometrin päässä Suomen Belgradin suurlähettilään Hannu Mäntyvaaran virka-asunnosta. Mäntyvaara kertoi käyneensä lauantaina päivällä kävelemässä Milosevicin talon lähellä.

"Milosevicia tukevaa huutojoukkoa oli yhä talon portilla ja samoin paljon kameramiehiä. Sellainen odotteleva tunnelma siellä oli", Mäntyvaara kertoi.

Armeija sanoi paikalla olevien sotilaiden suojelevan vain Milosevicin asuinrakennusta, eikä Milosevicia itseään. Ulkopuolisten arvioiden mukaan sotilaiden joukossa on kuitenkin Milosevicille uskollisia, jotka osaltaan estivät entisen presidentin pidätyksen.

"Väitteen todenpitävyyttä on vaikea arvioida, mutta ylipäätänsä noin mittava vartiokaarti entiselle presidentille on kummallinen, laiton", Mäntyvaara huomautti.

Mäntyvaaran mukaan asunnolla on koko ajan vieraillut Milosevicin sosialistipuolueen johtoa ja hänen ystäviään.

"Se hämmästyttää hieman täkäläisten viranomaisten toiminnan kannalta, että talosta on pystynyt syntymään jonkinlainen asevarikko. Milosevicin asuintaloon on viety suuret määrät aseita ilmeisesti talossa sisällä olevien puolisotilaallisten joukkojen käyttöön." Radioasema B92 on Mäntyvaaran mukaan kertonut korostetusti armeijan joukkojen tukevan Milosevicia ja poliisin olevan tätä vastaan. "Ilmeisesti siviilijohdon ja poliisin puolella on ärtymystä armeijan suuntaan", Mäntyvaara kommentoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää