Ulkomaat

Pokemon törmäsi islamilaisiin arvoihin

Qatar ja Saudi-Arabia kielsivät lastensuosikin

Tilaajille

Maailmanlaajuinen markkinointimenestys Pokemon kohtaa vastarintaa islamilaisissa maissa. Qatarin korkein uskonnollinen johtaja, mufti, kielsi tiistaina Pokemonit perusteena tarve "suojella lapsiamme, heidän uskoaan, moraaliaan ja rahojaan". Saudi-Arabia teki saman päätöksen jo viime viikolla, ja myös Malesiassa harkitaan Pokemonien kieltämistä.

Vuonna 1996 alkanut Pokemon-kuume on tarttunut lapsiin - ja vähän vanhempiinkin - joka puolella maailmaa.

Japanilaiset piirroshahmot suunniteltiin aluksi videopeliä varten. Sen jälkeen Pokemonista on tehty elokuva, tv-sarja, kirjoja, tolkuttomasti oheiskrääsää ja ennen kaikkea kiehtovat pelikortit.

Qatarin ja Saudi-Arabian muftit sanoivat Pokemon-korttien saavan lapset valtoihinsa ja houkuttelevan ihmisiä uhkapeliin, mikä on islamin mukaan kiellettyä. Heidän mukaansa Pokemon-maailma myös heijastelee Darwinin evoluutioteoriaa, jota islam ei tunnusta.

Kieltoa perusteltiin lisäksi sillä, että Pokemoneissa esiintyy juutalaisuuteen ja kristinuskoon viittaavia symboleita, kuten Daavidin tähti ja ristejä. Kolmioiden muftit katsoivat vihjaavan monijumalaiseen shintolaisuuteen.

Pokemon on

lyhennys sanoista pocket monster eli taskuhirviö. Korttipeliin kuuluu joukko mystisiä voimia omaavia mielikuvitushahmoja, kuten transsiin houkutteleva Jigglybuff ja mutanttikissa Meowth.

Kristilliset piirit Yhdysvalloissa ovat syyttäneet Pokemonia viittauksista itämaisiin uskontoihin, noituuteen ja satanismiin.

Monissa maissa koulut ovat kieltäneet Pokemon-korteilla pelaamisen, koska se on vienyt nuorten huomion opetuksesta. Vanhempainjärjestöt ovat arvostelleet Pokemonien valtaisan markkinoinnin aiheuttavan arvostelukyvyttömissä lapsissa pakkomielteitä.

Englantilaiset

järkyttyivät viime vuonna, kun kaksi alle kymmenenvuotiasta lasta ryösti veitsellä uhaten Pokemon-kortteja muilta lapsilta. Eräs kahdeksanvuotias tarjoutui radion puheohjelmassa vaihtamaan pikkusiskonsa harvinaiseen Vaporean-korttiin.

Kyynikko voisi nähdä Pokemoneissa valitettavia yhtymäkohtia inhimilliseen elämään: suloisten hahmojen sisällä jyllää julma peto, jonka tarkoitus on taistelu muita vastaan.

Pokemoneja on myös syytetty kapitalistien salajuoneksi. Kortteja keräillessä ja vaihdellessa lapsille tulevat huomaamatta tutuiksi kysynnän ja tarjonnan laki, tinkiminen, vaihtokurssit, niukkuuden hintavaikutus - ja kuplan puhkeaminen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää