Ulkomaat

Oddsson avasi Islannin talouden

Islannin pääministeri juhli kymmenen vuoden johtajanuraa

Tilaajille

Islannin pääministerillä David Oddssonilla oli komea vuosipäivä maanantaina: kymmenen vuotta pääministerinä eli yhtäjaksoisesti kauemmin kuin kukaan muu Euroopan istuva hallituksen johtaja.

Nyt kun konservatiivisen itsenäisyyspuolueen johtajan kolmannen hallituksen kausi on puolessa välissä, hänen asemansa on vahvempi kuin koskaan.

Hallituskautensa keskeiseksi saavutukseksi Oddsson itse sanoo sen, että Islannin talous on vapautettu poliittisen johdon valvonnasta.

Oddsson vetoaa valtionyritysten yhtiöittämiseen ja enimpien yksityistämiseen, valuuttakaupan vapauttamiseen ja kruunun kurssin irrottamiseen sääntelystä, osakekaupan vahvistamiseen ja lakiin kansalaisten tietojen saannista.

Koulutusta on vahvistettu, perus- ja keskiasteen koulujen opetussuunnitelmia muutettu ja yliopistotasoista koulutusta laajennettu.

Hallituksen toimet

ovat vakauttaneet EU:n ulkopuolella sitkeästi pysytelleen Islannin talouden. Työttömyys on Euroopan alhaisin - viime mittauksessa 0,5 prosenttia ja korkeimmillaan Oddssonin kaudella 4,5 prosenttia.

Kruunun kurssi on ollut suhteellisen vakaa ja kun yritykset ovat vapaasti voineet saada ulkomaista lainaa, ne ovat pystyneet laajentamaan toimintaansa.

Teollisuus on vahvistanut asemaansa ja uusi tieto-taito-pohjainen yritystoiminta on kasvanut räjähdysmäisesti lisäten Islannin valuuttataloja. Islantilainen yritystoiminta on laajentunut ulkomaille, sekä Amerikan mantereelle että Aasiaan.

Suurimman kiitoksen ansaitsee tosin joidenkin mukaan Jon Baldvin Hannibalsson (sd), joka toimi Oddssonin kahden ensimmäisen hallituksen ulkoministerinä. Hannibalsson luopui myöhemmin politiikasta ja siirtyi suurlähettilääksi Washingtoniin.

Oddssonilla on myös

huolia. Ulkomainen velka on kasvanut yksityisten investointien takia, tähän saakka vakaa kruunun kurssi on viime kuukauden aikana pudonnut alemmaksi kuin koskaan ja inflaatio on nousussa oltuaan vuosia Euroopan alhaisimpia. Maaltapako jatkuu huolimatta virastojen hajasijoituksesta ja muista tukitoimista.

Kalastus ja siihen liittyvät alat ovat yhä tärkein valuutan lähde, mutta hallituksen luoma aluskohtainen kiintiöjärjestelmä on Islannin kuumin poliittinen kysymys. Se on kasannut rikkauksia harvoihin käsiin ja saattanut monet pienet kalastusyhteisöt ahdinkoon.

Pääministerin juhliessa pitkää kauttaan oli kalastuslaivasto satamassa merimiesten lakossa, joka on nyt kestänyt toista kuukautta.

Henkilönä Oddsson

jakaa Islantia. Tuoreessa tutkimuksessa yli 45 prosenttia kysytyistä sanoi häntä Islannin vihatuimmaksi poliitikoksi, mutta yhtä monet mainitsivat hänet suosituimmaksi.

Viime vuotisessa kyselyssä kaksi kolmannesta halusi mieluiten Oddssonin pääministeriksi myös ensi vaalien jälkeen.

Oddssonia kuvataan rehdiksi, sanansa pitäväksi tuittupääksi, joka pitää laumansa koossa kovalla isän kädellä. Yksityiselämässään hän harrastaa kirjoittamista ja on julkaissut näytelmiä, novellikokoelmia ja laulujen sanoituksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää