Ulkomaat

Mullahin vanha kirja jakaa lohtua Ingushiassa

Tshetshenian sota ahdistaa rajanaapurin asukkaita

Tilaajille

BARSUKI, INGUSHIA. Huivipäinen nainen kumartelee ja niiailee syvään komean punatiilisen talon pihamaalla Barsukin muslimikylässä Ingushiassa. Ilta on jo pimenemässä, vettä sataa kaatamalla.

Linnamaista pihaa kiertävät korkeat ja koristeelliset muurit. Portti on maalattu vihreäksi. Päärakennuksen kattoa reunustavat taidokkaasti taotut reunukset, vettä syöksevät rännit on useassa kohdin kiedottu kruunua muistuttavilla metallikoristeilla.

Talon isäntä, kylän "mullah", muslimien hengenmies Vakha Vedzizhev seisoo ovenraosta tulvivassa valossa ja ottaa ihmetellen oudot vieraansa vastaan.

"Kun hädässä olevat ihmiset eivät tiedä minne mennä, he tulevat minun luokseni. Koetan antaa heille muutaman minuutin ajastani, että he rauhoittuisivat", Vedzizhev kertoo.

Hänen mukaansa ingushialaiset ovat ihmeissään heidät ympäröineistä pakolaisista. Monissa kylissä naapurimaasta Tshetsheniasta sotaa paenneita on paljon enemmän kuin omaa väkeä. Lisäksi Ingushialla on jo kymmenen vuotta kestänyt rajakiista Pohjois-Ossetian kanssa, joka vähän väliä tulehtuu pieneksi ammuskeluksi.

"Miksi tämä kaikki

tapahtuu meille, he kysyvät minulta. Monet ovat menettäneet perheensä sodissa ja yhteenotoissa. Tähän en minä eivätkä tänne tulevat ihmiset koskaan löydä vastausta", Vedzizhev sanoo.

Hän kertoo koettavansa saada ihmiset hyväksymään sen tosiasian, että Ingushia elää nyt Venäjän vallan alla. "Se on rangaistusta jostakin väärästä, johon olemme aiemmin syyllistyneet", mullah määrittelee.

Hänen mielestään Venäjän armeijan läsnäolo Tshetsheniassa on myönteinen asia, koska sotilaat rauhoittelevat wahhabiittien eli ääri-islamilaisten ryhmien valtapyrkimyksiä.

"Valtaan päästessään he koettaisivat ottaa myös Ingushian hallintaansa", Vedzizhev uskoo.

Kesken haastattelun mullahin vaimo tulee huoneeseen ja sanoo jotain ingushian kielellä. Mies nousee nopeasti, ottaa takanaan olevasta kaapista hyvin vanhan kirjan ja kipaisee naapurihuoneeseen. Hetken kuluttua hän tulee takaisin, piilottaa kirjan kaappiin ja istuu takaisin teepöytään.

Vedzizhev kertoo opiskelleensa Ingushiassa maataloutta ja metallitöitä Moskovassa. Hänen isänsä oli kuitenkin ennustaja ja parantaja.

"Ihmiset tulevat luokseni hakemaan apua kaikenlaisiin vaivoihin, joihin he eivät ole löytäneet vastausta sairaaloiden lääkäreiltä. Kun minä näen ulkona kasveja, ne puhuvat minulle ja minä tiedän, miten voin auttaa niillä ihmisiä", mullah sanoo ja tuijottaa tummilla hypnoottisilla silmillään.

Parannuskeinoja etsiessään hän käyttää apuna vanhaa kirjaa, josta löytyy jokaiselle sopiva parannuskeino tämän etunimen perusteella. Opus on kirjoitettu käsin arabiaksi. Vedzizhev väittää sen olevan vuodelta 1388.

"Tämän kirjan kopioita on jäljellä enää kolme tai neljä koko maailmassa. Alkuperäinen sijaitsee Saudi-Arabian Medinassa. Koko moderni lääketiede perustuu tämän kirjan tiedoille", mullah kertoo.

"Haluatko sinäkin tietää ruumiisi heikot kohdat?" mullah kysyy.

Etunimeni kuultuaan hän pyörittää sormeaan salaperäisennäköisessä symbolikentässä. Sieltä hän löytää nimeni kirjaimia vastaavat merkit ja avaa niitä vastaavan sivun.

"Sinulle on tapahtunut onnettomuus, jossa olet saanut kovan iskun. Vatsa ja haima ovat heikkoja kohtiasi, jotain vikaa löytyy myös kurkun ja vatsan väliltä sekä hermoista. Mitään suurempaa vikaa ei silti ole", mullah lohduttaa.

Haimaa hän kehottaa lääkitsemään kivi-hedelmällä 11 aamun ajan. Mitään muuta ei ole tehtävissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää