Ulkomaat

Joukko Falun Gongin jäseniä löydettiin kuolleina Kiinassa

Ainakin 14 kielletyn liikkeen jäsentä kuoli joukkoitsemurhassa tai kidutuksiin

Tilaajille

SHANGHAI. Ainakin neljätoista kielletyn Falun Gong -liikkeen jäsentä on saanut surmansa työleirillä joko joukkoitsemurhan tai kidutuksen vuoksi Heilongjiangin maakunnassa Koilis-Kiinassa, eri lähteet kertoivat tiistaina ja keskiviikkona. Viranomaisten mukaan kyseessä oli joukkoitsemurha, liikkeen mukaan jäsenet taas kidutettiin kuoliaiksi kesäkuun 20. päivä.

Maakunnan oikeusviranomainen kertoi uutistoimisto AP:lle, että neljätoista kielletyn "kultin" jäsentä hirtti itsensä lakanoista tehtyihin köysiin sellien kerrossänkyihin. Työleirin vartijat olivat viranomaisen mukaan onnistuneet pelastamaan yksitoista itsemurhaa yrittänyttä.

Falun Gong -liikkeen internet-sivun tiedotteessa taas todettiin, että viisitoista naisvankia kuoli vartijoiden väkivaltaan. Liikkeen mukaan vankeja on kidutettu useilla eri tavoilla, muun muassa heittämällä naisvankeja miesten selleihin raiskattaviksi.

Wanjian työleirin

tapahtumista kertoi ilmeisesti ensimmäisen version hongkongilainen ihmisoikeusaktivisti Frank Lu, jonka tiistaisessa tiedotteessa puhuttiin "mahdollisesti kymmenen" falungongilaisen "joukkoitsemurhasta". Falun Gongin tiedotteen sisältö kumosi itsemurhateorian ja keskiviikkona Kiinan viranomaiset antoivat oman versionsa tapahtumista.

Falun Gongin mukaan itsemurhat eivät olisi olleet mahdollisia, koska vankeja vartioidaan kellon ympäri. "Yksi minuutti on tarpeeksi kuolemaan. Samalla kun vartijat pelastivat välittömästi yksitoista, neljätoista kuoli", Heilongjiangin oikeusviraston johtaja Lan Jingli sanoi AP:lle.

Frank Lun mukaan joukko Falun Gongin kannattajia oli ryhtynyt nälkälakkoon protestiksi jatkuvaa hakkaamista vastaan. Tämän jälkeen leirin virkamiehet olivat pidentäneet jäsenten leirituomioita kolmesta kuuteen kuukautta, mikä olisi johtanut itsemurhiin.

Kiinassa viranomaiset voivat määrätä jopa kolmen vuoden työleirituomion ilman oikeudenkäyntiä.

Falun Gongin jäsenten aiemmat kuolemat ovat johtaneet vastaavanlaiseen tiedotuskakofoniaan. Kun viisi liikkeen jäsentä teki polttoitsemurhan Tiananmenin aukiolla Pekingissä tammikuussa, liike väitti, että kyseessä ei edes ollut sen jäseniä.

Falun Gongin opit

kieltävät itsemurhan teon. Kiinan mukaan "vaarallisen kultin" opit ovat tehneet liikkeen jäsenistä mielenvikaisia ja johtaneet useisiin itsemurhiin.

HS teki viime maaliskuussa virallisiin tilastoihin pohjanneen tutkimuksen Falun Gongin itsemurhaluvuista. Tulosten mukaan jäsenmäärään suhteutettu itsemurhien määrä on kasvanut monikymmenkertaisesti sen jälkeen kun Kiina kielsi liikkeen 1999.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää