Ulkomaat

Schengenin raja vuotaa kuin seula Arlandan lentokentällä Ruotsissa

Kymmeniä koneellisia päässyt maahan ilman passintarkastusta

Tilaajille

TUKHOLMA. Tukholman lentokenttä Arlanda on epäonnistunut perusteellisesti Schengen-sopimuksen mukaisessa rajavalvonnassa. Sopimus tuli voimaan 25. maaliskuuta ja ainakin 30 koneellista lentomatkustajia on tullut sen jälkeen Ruotsiin Schengen-alueen ulkopuolelta näyttämättä passiaan.

"Meillä on tiedossa 30 lentoa, jotka ovat jääneet tarkastamatta", kertoi torstaina työpaikallaan Arlandassa lentokenttäpoliisin päällikkö Leif Öhman, joka vastaa passi- ja rajatarkastuksista.

"Lisäksi on vielä epälukuinen määrä lentoja, joista ei ole tietoja", hän sanoo selaillen rajavalvonnan raporttipinkkaa.

Passintarkastajat ovat

istuneet ja pyöritelleet peukaloitaan, kun Pietarin koneesta ei ilmesty ketään passintarkastukseen.

Sen sijaan Helsingistä tai Oslosta tulleet lentomatkustajat ovat joutuneet passijonoon. Viimeksi näin tapahtui 3. heinäkuuta kello 9.35 Helsingistä saapuneille matkustajille, Öhman kertoi.

Passipoliisi syyttää tilanteesta ilmailuhallitusta, joka hankki Schengeniin liittymisen kunniaksi hienon Passangers Guidance System -tietokonejärjestelmän, jonka piti osata ohjata matkustajat lennon numeron perusteella oikeista ovista joko passintarkastukseen tai suoraan matkatavaroitaan hakemaan.

Arlandan lentokentälle tulee 50000 matkustajaa päivässä ja 15000 heistä Schengenin ulkopuolelta tulevilla lennoilla.

Tietokone on seonnut

ja lähettänyt saapujia minne sattuu, sulkenut ja availlut ovia passintarkastukseen niin kuin ei olisi koskaan Schengenin sopimuksesta kuullutkaan.

Öhman sanoo ymmärtävänsä, että ilmailuhallituksella oli atk-järjestelmän käynnistysongelmia. Mutta sitä hän ei ymmärrä, että ne ovat jatkuneet kolme ja puoli kuukautta.

Neuvoksi keksittiin se, että ovia availlaan nyt käsin nappia painamalla. Napinpainajat ovat kentän bussi- tai matkatavarakuskeja.

Schengenin raja on auennut sadoille ulkopuolelta tulijoille ilman minkäänlaisia papereita pelkällä napin painalluksella, kun kuski on vahingossa päästänyt ihmiset siihen käytävään, jonka varrella ei ole passintarkastusta.

Arlandan rajavalvonta, ilmailuhallitus ja poliisiviranomaiset pohtivat tilannetta kriisikokouksessaan tänään perjantaina sen jälkeen, kun Svenska Dagbladet -sanomalehti nosti sen esille torstaina.

Hiljattain kyydittiin

bussilastillinen lentomatkustajia Pietarin koneelta väärälle ovelle, ja he saattoivat astella Ruotsiin ilman passitarkastusta.

Venäjä ei kuulu Schengenin sopimuksen piiriin ja sieltä tulevat tarvitsevat paitsi passin myös viisumin. Poliisi pitää Pietarin-lentoja erittäin riskialttiina ihmissalakuljetuksen ja rikollisuuden takia.

Venäjältä tulleille saattaa passintarkastuksen puuttumisesta koitua myös haittaa. He jäävät ilman maahantuloleimaa ja heitä voidaan syyttää siitä, että he ovat saapuneet Ruotsiin laittomasti.

Schengen-maiden

yhteinen tietokone, joka on Belgiassa, sentään toimii. Siihen on syötetty tietoja rikollisista ja ihmisistä, jotka on joskus karkotettu Schengenin alueelta, Öhman kertoo. Muutama on jäänyt kiinni Arlandassakin.

Myös monista muista Schengenin sopimuksen ulkopuolelta olevista maista kuten esimerkiksi Britanniasta tai Yhdysvalloista on päästetty väkeä Ruotsiin ilman passintarkastusta.

Öhmanin käsityksen mukaan rajatarkastukset ovat kunnossa lentokentillä muissa pohjoismaissa.

Ja milloin Arlandassa aletaan tarkastaa niitä matkustajia, joita pitääkin?

"En tiedä", hän puistelee päätään, "muutamassa viikossa".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää