Ulkomaat

Mellakointi yltyi yhä Genovassa

Rauhanomaiset mielenosoittajat kritisoivat poliisia väkivallan sallimisesta

Tilaajille

GENOVA. Poliisien ja mellakoitsijoiden välillä puhkesi jälleen lauantaina rajuja yhteenottoja Genovassa, missä jatkuu johtavien teollisuusmaiden muodostaman G8-ryhmän huippukokous. Illalla loukkaantuneita arveltiin olevan 220 joista 70 poliiseja. Poliisi on tiettävästi pidättänyt useita mielenosoittajia.

Rauhanomaiset mielenosoittajat kritisoivat lauantaina poliisia siitä, ettei se ole yrittänyt saada mellakoitsijoita kuriin. Väkivaltaisuudet puhkesivat kesken rauhanomaisen suurmielenosoituksen, jossa oli noin 100 000 ihmistä. Mielenosoitus oli juuri alkanut, kun joukosta erottautui noin 2000 ihmisen joukko, jotka lähtivät toiseen suuntaan kohti muutaman kymmenen metrin päässä olevaa poliisien ja karabinieerin eli santarmien joukkoa.

Naamioituneet nuoret

miehet hakkasivat tiiliskiviä pienemmiksi ja alkoivat heitellä niitä poliiseja kohti. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja osa myös yritti saada nuorukaisia kiinni. Tilanne muuttui pian katutaisteluksi poliisien ja mellakoitsijoiden välillä. Rauhanomaisesti liikkeellä olleet mielenosoittajat jatkoivat marssiaan ja yrittivät välttyä joutumasta väkivaltaisuuksien sekaan. Väkivaltaisuudet sijoittuvat rannan tuntumaan Piazza Kennedylle, joka on ollut aktivistien kohtauspaikka. Sadan metrin päästä aluetta ei voinut enää kunnolla erottaa, sillä ilma oli niin sakeana kyynelkaasusta ja savusta. Protestoijat olivat sytyttäneet alueelle pieniä tulipaloja, läheisten liikkeiden ikkunoita oli rikottu ja yksi liike räjäytetty niin, että jäljellä olivat vain mustuneet seinät.

Rauhanomainen

mielenosoitus jatkoi kulkuaan halki kaupungin ja se sujui hyvin ilman välikohtauksia. Eturivissä kulki Italian Valkohaalareiden johtaja Luca Casarini vakavana. Hän kommentoi Genovan tapahtumia "todisteena siitä, että sosiaalinen kontrollointi on karabinieerin, poliisin ja turvallisuusjoukkojen strategia eri puolilla maailmaa".

Perjantain mielenosoituksissa menehtyi 23-vuotias Genovassa asuva mies poliisin ammuttua häntä päähän. Tapausta tutkitaan nyt henkirikoksena. Kuolemantapaus sai mielenosoittajat vakaviksi mutta myös päättäväisiksi.

"Väkivallan takia ei missään nimessä pidä lähteä pois - juuri siihenhän se johtaa, että pelotellaan ihmiset pois täältä. Uskon että valtaosa on tästä yhtä mieltä", kertoi Genovassa mukana oleva suomalainen Otso Kivekäs valmistautuessaan mielenosoitukseen.

Parikymmentä suomalaista

aktivistia on mukana Genovassa. Kivekkään mukaan monet ovat kuitenkin hyvin vihaisia väkivaltaisuuksista. Tapahtumat ovat aktivistien ja etenkin Genovan sosiaalifoorumin piirissä herättäneet kysymyksiä siitä , mikseivät karabinieerit pistä mellakoitsijoita aisoihin.

Useissa tilanteissa karabinieerin väitetään antaneen mellakoitsijoiden riehua vapaasti. Aktivistit epäilevät myös, että poliisi on soluttautunut mellakoitsijoiden joukkoon, mahdollisesti myös provosoiden tapahtumia.

Otso Kivekkään mielestä poliisi ei ole provosinut mellakoita.

Tunnelma Genovassa oli lauantaina suorastaan surrealistinen, kun yhteenottojen jatkuessa kaupungin suljettu punainen vyöhyke oli täysin hiljainen ja turvallinen. Ducalen palatsiin kokoontuneet valtionpäämiehet jatkoivat lauantaina G8-huippukokouksen keskusteluja puuttumatta liiemmin levottomuuksiin.

Genovan tapahtumat ovat nostaneet esiin kysymyksen G8-kokousten tulevaisuudesta. Kanada esitti lauantaina, että vastaisuudessa G8-kokoukset pidettäisiin pienempinä ja syrjäisemmissä paikoissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää