Ulkomaat

Venäläislehti kertoi lisää korealaisista orjatyöläisistä

Pohjois- Koreasta ilmaistyöläisiä jo yli 30 vuotta

Tilaajille

MOSKOVA. Venäjällä työskentelee noin 10000 pohjoiskorealaista "ilmaistyöläistä" kotimaansa turvallisuuspalvelun valvomana, kertoi The Moscow Times perjantaina. Pohjoiskorealaiset työskentelevät Venäjällä ilman laillista asemaa, käytännössä orjina.

"Pelkään, että heitä kohdellaan täysin mielivaltaisesti. Kukaan ei seuraa tilannetta", nimettömänä pysytellyt työministeriön virkamies sanoi lehden haastattelussa.

Pohjois-Korean johtajan

Kim Jong-ilin Moskovan- vierailun yhteydessä tuli esille, että Pjongjang maksaa Venäjän- velkojaan lähettämällä Siperian metsätyöleireille ilmaista työvoimaa. Viime vuonna Pohjois-Korea maksoi velkojaan tällä tavalla yli 50 miljoonan dollarin (350 miljoonan markan) arvosta.

Ministeriöt eivät ole kuitenkaan suostuneet selventämään, millä tavalla ilmaisten työntekijöiden tekemän työn arvo lasketaan. Kukaan ei ole halunnut kommentoida sitäkään, ansaitsevatko työläiset mitään itselleen tai minkälaiset sopimukset heillä on.

Kaukoidän ja Siperian

talous- ja siirtolaisviranomaiset sanovat olevansa voimattomia.

"He (työläiset) näyttävät aivopestyiltä", Vladivostokin siirtolaisviraston varajohtaja Taisia Rozhanskaja sanoi The Moscow Timesille.

"He kantavat Kim Jong-il -rintamerkkejä ja osallistuvat poliittisiin kokouksiin kaksi kertaa viikossa." Rozhanskajan mukaan Vladivostokin alueella olevat noin 2000 korealaista työskentelevät pääasiassa rakennuksilla, joilla on samanlaiset ankarat olosuhteet kuin metsätyömailla. Korealaiset rakentajat tekevät töitä Pohjois-Korean valtion omistaman rakennusliikkeen lukuun, ja hankkeista sovitaan Pjongjangissa.

Rozhanskajan mukaan Venäjän paikallisviranomaisilla ei ole juridista oikeutta puuttua korealaisten puuhiin. Pohjois-Korean viranomaiset hoitavat työläisten majoituksen, ruokailun ja valvonnan.

Työläisillä on väliaikaiset oleskelu- ja työluvat rajatulle alueelle, Rozhanskaja kertoi. "Alueelta poistuvia kohdellaan laittomina siirtolaisina." The Moscow Timesin

mukaan Amurin alueella toimiva yksityinen venäläinen yhteistyöyritys Tynda Les työllistää metsätyömaillaan 1500 pohjoiskorealaista. Yhtiön johdon edustajan Ivan Gajevin mukaan näin on toimittu jo 26 vuotta.

Gajevin mukaan yhtiö saa 66 prosenttia korealaisten kaatamista puista, loput menevät Pohjois-Korean valtiolle. Viime vuonna korealaiset hankkivat yhtiölle 200000 kuutiota puutavaraa.

The Moscow Timesin tietojen mukaan ainakin joillakin leireillä työläisille maksetaan nimellistä palkkaa, jonka ansiosta he pystyvät säästämään 3-5 vuodessa jääkaappiin tai televisioon tarvittavan rahasumman. Kotimaassa se olisi useimmille aivan ylivoimainen tehtävä.

Pohjois-Korean ja Venäjän välinen sopimus työleireistä solmittiin jo vuonna 1967. Useat työleirit onkin perustettu jo yli 30 vuotta sitten. Työleirisopimus päättyi 1993 mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan se uusittiin jo 1995.

Amnestyn mukaan mukaan leirejä vartioi Pohjois-Korean turvallisuuspalvelu ja niillä on omat vankilat. Järjestö on haastatellut leireiltä karanneita työläisiä. He ovat kertoneet salaisen poliisin suorittamista kidutuksista ja teloituksista.

Nimettömänä pysyttelevän Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan tähän tilanteeseen on ajauduttu työlain puutteiden vuoksi. Valmisteilla on kuitenkin työoloja helpottava sopimus. Ennen sen valmistumista paikallisten viranomaisten on tulkittava vanhoja neuvostoaikaisia sopimuksia.

Venäjän federaation hallinnossa pohjoiskorealaisten työleirit kuuluvat Tiede- ja teknologiaministeriön alaisuuteen. Ministeriön metsäosaston virkailijan Juri Zhilkinskin mukaan venäläiset tarjoavat työläisille vain työkalut ja kaadettavat puut, muusta huolehtivat pohjoiskorealaiset itse.

Hän kuitenkin lisää, että Pohjois-Korean taloudellisista vaikeuksista johtuen venäläiset lähettävät leireille silloin tällöin junavaunullisen turskaa ja muutaman riisisäkin.

Pohjoiskorealaisia

työskentelee Venäjän hallituksen luvalla myös maan Euroopan puoleisessa osassa.

Kalugan alueella 170 kilometriä Moskovasta etelään on useita pohjoiskorealaisia maanviljelijäryhmiä, kertoi alueen ulkopuolisista kauppasuhteista vastaava Nikolai Kamenski The Moscow Timesille. Paikalliset maanviljely-yritykset vuokraavat korealaisille maata ja ottavat maksuksi osan sadosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää