Ulkomaat

Tetovon taistelut varjostivat sovintopuheita Makedoniassa

Sissijohtaja ei tyrmää rauhansopimusta

Tilaajille

SKOPJE. Makedonian toiseksi suurimmassa kaupungissa Tetovossa käytiin lauantaina kiivaita taisteluita albaanikapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä. Samaan aikaan Makedonian hallitus ja albaanikapinallisten johtajat vakuuttivat tukevansa suunnitelmaa täyden sodan välttämiseksi.

Tetovon taisteluissa loukkaantui lauantaina ainakin kolme ihmistä, mutta todellinen luku saattaa olla suurempi. Lääkintäjoukot eivät päässeet kaupungista ulos taisteluiden vuoksi. "Raskaita taisteluja on sekä kaupungin ympärillä että keskellä", kaupunginjohtaja Murtezan Ismaili kertoi uutistoimisto Reutersille. Hän ei osannut kertoa oliko toinen taisteluiden osapuoli voitolla. "Olen kellarissani", hän sanoi.

Makedonian valtion omistaman uutistoimisto MIA:n mukaan alueella oli "jatkuvaa ammuskelua erilaisin asein eri suunnista". Uutistoimiston mukaan albaanisissit avasivat tulen Tetovon esikaupungeissa ja keskustassa.

Makedoniassa oli lauantaina maansuru kahdeksan miinojen tappaman sotilaan muistoksi. Hallitus syyttää albaanisissejä miinan asettajiksi.

Hallituksen mukaan

keskiviikkona rauhansuunnitelmaan suostuneet Makedonian puolueet, myös albaanivähemmistöä edustavat puolueet, edelleen aikovat järjestää sopimuksen allekirjoitustilaisuuden Skopjessa maanantaina.

"Kaikki poliittiset johtajat ovat edelleen vakavissaan ja valmiita allekirjoittamaan maanantaina", hallituksen tiedottaja Antonio Milosovski sanoi Makedonian radiolle.

Kielletyn albaanijärjestön, Makedonian kansallisen vapautusarmeijan johtaja Ali Ahmeti vakuutti myös oman ryhmänsä toivottavan tervetulleeksi rauhansuunnitelman siitä huolimatta, että se ei vastaa sissien vaatimuksia. Sissit eivät osallistuneet neuvotteluihin. Ahmeti kertoi suostuvansa sopimukseen haastattelussa, jonka hän antoi Voice of America radioyhtiölle myöhään perjantaina.

Diplomaattien mukaan suunnitelman onnistumismahdollisuudet ovat yhä heppoiset. Kiista sissien armahduksista on yhä avoin, Makedonian parlamentti suhtautuu sopimuksen vahvistamiseen nihkeästi ja monet sissit ovat varmoja siitä, ettei Makedonian armeija pysty häätämään heitä asemistaan maan pohjoisosasta.

Suunnitelmalla halutaan

heikentää sissien toiminnan edellyttämää tyytymättömyyttä parantamalla Makedonian albaanivähemmistön oikeuksia koulutuksesta virkamiespaikkoihin. Makedonialaisista ainakin kolmannes on etniseltä taustaltaan albaaneja, loput enimmäkseen slaaveja.

Useat perheet hautasivat poikansa lauantaina. "Taivaskin itkee", sanoi pappi, kun ukkosmyrsky puhkesi Branko Janevin hautajaisissa. Janev kuoli viimeisenä työpäivänään ennen kesälomaa, joka hänen piti viettää vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa.

Edellisenä yönä sadat ihmiset osoittivat mieltään Skopjessa heitellen kiviä kohti Yhdysvaltain suurlähetystöä.

Yhdysvaltain johtama

sotilasliitto Nato on luvannut lähettää 3500 sotilasta keräämään kapinallisten aseita kun rauhansuunnitelmaan on saatu osapuolten allekirjoitukset. Parlamentin pitää ratifioida sopimus 45 päivän kuluessa. Hallituksen tiedottaja Milosovski sanoi lauantaina, että aseidenriisunnan on tapahduttava ennen kuin sopimus ratifioidaan.

Makedonian hallituksen edustajat ovat kierrättäneet luonnosta, jonka mukaan kaikki muut kapinalliset armahdettaisiin paitsi ne, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää