Ulkomaat    |   VASTAISKUN VALMISTELU

Teollistunut maailma on täynnä mahdollisia terrori-iskujen kohteita

Kemian teollisuuden laitos on ydin-voimalaakin vaarallisempi maali

Tilaajille

Kansainvälisen terrorismin muututtua katastrofielokuvien kuvitelmista kauhistuttavaksi todellisuudeksi maailmalla pohditaan järkyttyneenä, mitä muuta voisi tapahtua kun kaikki moraaliset pidäkkeet ovat pettäneet.

"Sota on alkanut", sanotaan. Missä muodossa se voisi jatkua?

World Trade Centerin

tuhoamisessa ja Pentagoniin tehdyssä iskussa ase oli kerosiinia polttoaineenaan käyttänyt matkustajakone.

Suoran törmäyksen maaleja teollistuneissa maissa on vaikka millä mitalla patolaitteista matkustaja-aluksiin ja kymmeniätuhansia ihmisiä vetävistä konserteista suuriin urheilutapahtumiin.

Pelottavimmalta tuntuu lentokoneen iskeytyminen ydinvoimalaan.

Asiantuntijoiden tekemien

katastrofiarvioiden mukaan seuraukset eivät olisi kuitenkaan niin hirveät kuin jos kohteena olisi suuri kemian teollisuuden laitos, jolloin räjähdyksen myötä ilmaan vapautuisi suuria määriä erittäin vaarallisia aineita.

Ydinvoimalat ovat varsin hyvin suojattuja, ja matkustajakoneen polttoaineen sytyttämä tulipalo olisi kerosiinin palo-ominaisuuksien vuoksi todennäköisesti lyhytkestoinen.

Tuhoarvioissa on päädytty siihen, että uhrien määrä jäisi selvästi pelättyä pienemmäksi. "Jos koneessa olisi matkustajia, enemmän ihmisiä kuolisi siellä kuin maassa", eräs asiantuntija sanoo.

Ydinasetta on

pidetty vuosikymmeniä terroristien halukkaimmin tavoittelemana välineenä, mutta onneksi sen teknologian hallitseminen on edelleen erittäin vaikeata. Asekelpoista uraania tai plutoniumia olisi äärimmäisen vaikea hankkia ja itse ydinreaktion aikaansaaminen olisi ilman jonkin ydinasevaltion apua liki mahdotonta.

Tarvittavia elektronisia ajastimia ei ole kaupan ja vaikka niitä päätyisikin terroristeille, niiden virittäminen ei melkoisella varmuudelle onnistuisi.

Ydinasetta paljon yksinkertaisempia joukkotuhoaseita ovat kemiallisen ja biologisen sodankäynnin välineet.

Kohteina voisivat olla vesijohtoverkostot, suurten rakennusten ilmanvaihtojärjestelmät, elintarviketeollisuus tai suurkaupungin maanalainen, kuten Tokiossa tapahtui 1995.

Tunnetuin biologisen

sodankäynnin ase on pernarutto, bakteerin aiheuttama eläintauti, jota vastaan on kuitenkin olemassa tehokas rokote.

Varautuminen kemialliseen ja etenkin biologiseen sodankäyntiin koskee useimmissa maissa kuitenkin vain asevoimia. Siviiliyhteiskunta olisi ainakin alkuvaiheessa liki täysin suojaton.

Pahimman varalle on kuitenkin olemassa suunnitelmia. Sekä Yhdysvallat että Venäjä säilyttävät yhä laboratorioissaan isorokkovirusta muun muassa siltä varalta, että tämän jo maapallolta hävinneen hengenvaarallisen taudin muunneltu kanta alkaisi terroristien toimesta levitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää