Ulkomaat    |   ISKU AFGANISTANIIN

Yhdysvallat ilmoitti olevansa valmis jatkuviin iskuihin

Talebanin vastaisessa ilmaiskussa kuoli neljä YK:n miinanraivaajaa

Tilaajille

PESHAWAR. Yhdysvallat iski tiistaina ensimmäistä kertaa päiväsaikaan Afganistaniin. Yhdysvaltojen puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan iskuja voidaan nyt tarvittaessa jatkaa ympäri vuorokauden, sillä sunnuntaina alkaneilla ohjusiskuilla ja pommituksilla on saavutettu ilmaherruus.

Lausunto oli ilmeinen osoitus myös siitä, että ainakin suurin osa Talebanin ilmatorjunnasta on saatu lamaannutettua.

Tiistaina saatiin ensimmäinen kansainvälinen vahvistus siviiliuhreista, kun YK ilmoitti neljän miinanraivaajan kuolleen pääkaupunkiin Kabuliin tehdyssä ohjusiskussa edellisenä yönä.

Yhdysvallat on luvannut

täsmällisiä iskuja sotilas- ja terroristikohteisiin, mutta yksi risteilyohjus osui YK:n rahoittaman ATC-miinanraivausyksikön toimistoon surmaten neljä vartijaa ja haavoittaen neljää ihmistä.

Helsingin Sanomat tapasi ATC:n johtajan Farid Elmin Pakistanin Peshawarissa tiistaina. Hän suri erityisesti yhtä 27-vuotiasta vartijaa, jonka ruumis oli pahoin silpoutunut iskussa.

"Emme tiedä, miten toimitamme ruumiin perheelle hautajaisia varten. Hänen veljensä kävi kyselemässä hänestä, mutta en voinut kertoa, mitä on tapahtunut", Elmi sanoi.

YK:n päätiedottaja Stephanie Bunker vaati Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa hyökkäyksen suunnittelijoita erottamaan sotilaalliset kohteet siviilikohteista ja säästämään viattomia ihmishenkiä.

Ääri-islamilaisen

Taleban-liikkeen tukikohtakaupunki Kandahar oli pitkin päivää iskujen kohteina. Pommeja ja ohjuksia pudotettiin myös ainakin Kabulin ja Heratin kaupunkeihin, eri tiedotusvälineet kertoivat.

Risteilyohjus oli osittain tuhonnut Talebania johtavan mullahin Muhammed Omarin kodin, mutta Taleban ilmoitti, että sekä Omar että terrorismista etsitty Osama bin Laden voivat hyvin.

"Sheikki Omar ei ollut kotona", yksi Talebania tukeva lähde totesi Reutersin mukaan.

Afganistanin oppositio Pohjoinen liitto väitti tiistaina joidenkin Talebanin asevoimien komentajien loikanneen opposition puolelle ja sulkeneen Pohjois- ja Etelä-Afganistanin yhdistävän tien.

Tiedot kuolonuhreista niin siviili- kuin sotilaskohteissakin olivat hyvin puutteelliset. Vahvistamattomien Talebanin väitteiden mukaan iskuissa on kuollut useita afganistanilaisia.

Yhdysvallat on suunnannut iskunsa muun muassa lentokenttiä, tietoliikenneasemia, ilmatorjuntaa ja sotilaslentokoneita vastaan. Tiistaina puolustusministeriö esitteli iskukohteista kuvia, jotka näyttivät esimerkiksi Kandaharin alueella olleen, terroristien harjoitusleiriksi sanotun kohteen tuhoutuneen.

ATC:n eli

Afghan Technical Consultancy -miinanraivausyksikön toimisto sijaitsi siviilialueella, organisaatio kertoi. Farid Elmin mukaan rakennusta vastapäätä sijaitsi kymmenen vuotta sitten toimintansa lakanneen radioaseman tukiasema, joka tuhoutui myös iskussa - ja saattoi olla kohteen valinnan syy.

Yhden amerikkalaistoimittajan mielestä epäonninen isku toi mieleen toukokuun 1999, kun Naton hävittäjät murskasivat Kiinan suurlähetystön Belgradissa Jugoslavian ilmapommituksissa. Tuolloin Yhdysvallat sanoi, että maali oli valittu virheellisesti vanhentuneiden karttojen perusteella.

"Me ilmoitimme kaikkien toimistojemme sijainnit YK:lle etukäteen", uhrit henkilökohtaisesti tuntenut Farid Elmi sanoi. Elmi kertoi, että iskussa menehtyneet miehet olivat 27-33 vuoden ikäisiä. Heistä yhdellä oli viisi ja toisella neljä lasta. "He olivat rehellisiä ja hyviä ihmisiä", hän kuvaili.

Peshawarin

länsilaidalla sijaitsevan Hayatabadin sairaalan teho-osastolla makasi tiistaina 35-vuotias maanviljelijä Muhammed Raza, joka kertoi heikolla äänellä, kuinka ohjuksen sirpale lävisti hänen niskansa takaosan sunnuntai-illan ensimmäisissä pommituksissa. Hänen alaruumiinsa on halvaantunut ja hän pystyy liikuttamaan käsiään vain vähän.

Hän sanoi olleensa Jalalabadissa sijaitsevalla basaarilla matkalla kotiinsa, kun ohjus iski. Mies ei pystynyt enempää itse kertomaan ja hänet Pakistaniin tuoneet sukulaiset antoivat sekavia kuvailuja siitä, mitä oli tapahtunut.

Yksi serkku, 38-vuotias Ali Ahmed , väitti nähneensä noin 40 haavoittunutta lasta Jalalabadin alkeellisessa sairaalassa, joka ei pystynyt antamaan kuin tilapäisapua Razalle. Oli epäselvää, miksi 40 lasta olisi ollut keskenään yöllä sairaalassa ja miksi Razaa vaikeasti haavoittanut ohjus ei surmannut muita ihmisiä basaarilla.

Joka tapauksessa kolme sukulaista toi Razan lahjuksia maksaen Pakistanin puolelle maanantaina, mikä kertoo Afganistanin terveydenhuollon romahdustilasta.

Sukulaisten kertomuksen aukot muistuttivat, miten vähäisten ja vaillinaisten tiedonmurusten varassa Afganistanin tilanteesta parhaillaan kerrotaan.

"Aiempiin kokemuksiini viitaten, en usko, että he valehtelevat", Razaa hoitanut lääkäri Javed Khattak arvioi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää