Ulkomaat    |   ISKU AFGANISTANIIN

Afganistanin pakolaisilla olisi käyttöä kuninkaalle

Kuningas Zahir Shahin aikoina "saattoi matkustaa mihin halusi, päivin ja öin"

Tilaajille

PESHAWAR. Olipa seurassa tadzhikki, uzbekki, pashtun tai hazari, Afganistanin ihmiset vaikuttavat valmiilta ottamaan johtajakseen tai ainakin rauhanvälittäjäksi maanpaossa lähes kolme vuosikymmentä eläneen kuningas Zahir Shahin .

"Hänen aikanaan saattoi matkustaa mihin halusi, päivin ja öin. Kukaan ei pysäyttänyt ja kysynyt, minne olet menossa tai oletko afgaani (pashtun), tadzhikki vai mikä", sanoo 50-vuotias turkmeni Sayed Murad , joka on elänyt 17 vuotta pakolaisena Peshawarissa Pakistanissa.

Hän ja monet muut uskovat, että 1970-luvun lopulta asti taistellut Afganistan voisi taas nähdä rauhan päivät, jos eri etnisten ryhmien arvostama kuningas palaisi valtaansa.

Kommunistien valtaannousun ja Neuvostoliiton miehityksen jälkeen etniset taustat alkoivat määrittää ja riivata elämää samalla tavalla kuin Titon jälkeisessä Jugoslaviassa.

Keskustelu kuninkaan roolista kävi kuumana ennen Yhdysvaltain aloittamia ilmaiskuja Afganistaniin, mutta tällä hetkellä tulevien hallintomallien pohdinta on luonnollisesti hautautunut sodan äänien alle.

Kuningas syöstiin

vallasta verettömässä kaappauksessa 1973, minkä jälkeen hän on asunut Roomassa.

Zahirin valtaanpaluuta on valmisteltu ennenkin. Ajatus on taas herätetty henkiin, kun on syntynyt toivo ääri-islamilaisen Taleban-liikkeen kukistumisesta.

"Kuningas on paras johtamaan Afganistania. Kaikki muut hallitsijat ovat halunneet sotaa. Hänen aikanaan ei ollut yhtä ainoaa taistelua", pakolainen, pashtun Mahmud Ullah , 30, toteaa.

Hän on liian nuori muistamaan kuningasta henkilökohtaisesti, mutta hänen isänsä Aziz Ahmad , sotilasarvoltaan eversti, palveli kuninkaan sihteerinä silloin kun Zahir kävi matkoillaan Jalalabadissa Afganistanissa.

Ullahin isä, kaksi setää ja isoisä katosivat 1979. Ullahin mukaan heitä pidettiin monarkian kannattajina ja mahdollisina kommunistien vihollisina.

Ullah ilmoittaa

ammatikseen elokuvantekijän, mutta tarkemmin ottaen hän kuvaa videolle ihmisten häitä. Hän unelmoi aloittavansa kuninkaan imagoa pönkittävän postikortti- ja julistebisneksen.

Hän näyttää kahta korttia, joissa on kuva kuninkaasta nuorena ja komeana. Kabulin Continental-hotellin painattamissa postikorteissa lukee "Greetings from Afganistan" muistuttaen siitä, että joskus Afganistanissa käytiin lomalla.

"Haluan ensin olla varma, että hän tulee takaisin. Muuten kukaan ei ostaisi kuvia. Ilman markkinoita ei ole bisnestä", Ullah kertoo.

Hänen mukaansa Afganistanin pakolaiset eivät uskalla avoimesti puhua kuninkaasta, koska pelkäävät joutuvansa pidätetyiksi.

Pakistanin ja 40 vuotta hallinneen kuninkaan välit olivat aikoinaan huonot, mutta nyt Pakistan on tutkaillut varovasti länsimaissa elvytettyä ajatusta Zahirin roolista Talebanin jälkeisessä Afganistanissa.

Taleban-liike tyrmäsi ennen Yhdysvaltain aloittamaa hyökkäystä täysin Zahirin paluun. Sen mukaan kuninkaasta tulisi nukkehallitsija, jonka valta vain pahentaisi sisällissotaa. Myös Talebanin vihollinen Pohjoinen liitto on suhtautunut kuninkaan paluuseen epäröivästi.

Jotkut ajattelevat, että 86-vuotias Zahir on liian vanha rakentamaan riitaista maata. Toiset sanovat, että elämä pittoreskissa roomalaislähiössä on vieraannuttanut hänet todellisuudesta, eikä hän enää pysty sopeutumaan Afganistanin villiin logiikkaan.

"Kyllä hän on vanha, mutta ihmiset hyötyisivät hänen asiantuntemuksestaan ja kokemuksestaan", 40-vuotias varastonhoitaja Shurullah , pashtun, sanoo.

Kuningas itse on tarjoutunut vain välittäjäksi eikä ainakaan avoimesti suunnittele paluuta valtaan. Hänen toivotaan kutsuvan koolle loya jirgan, suuren neuvoston, joka kutoisi yhteen kaikki etniset ja uskonnolliset ryhmät.

Zahirista haaveillen puhuva Ullahkaan ei odota Afganistanin muuttumista monarkiaksi. Hänen mielestään Zahir voisi toimia pari vuotta kuninkaan roolissa, ja heti kun maa on rauhoittunut, pidettäisiin vaalit, joiden kautta uusi valtiomuoto lähtisi rakentumaan.

Sotaan kyllästyneet

afganistanilaiset muistavat, että Zahirin isä Nadir murhattiin kolmen vuoden hallintokauden jälkeen, eikä perheen kuningashistoria ole sen vanhempi. Zahirkaan ei onnistunut hallitsemaan maata yksin, vaan valta oli usein suvun vaikutusvaltaisemmilla miehillä.

Zahirin Afganistan harjoitteli jonkinlaista demokratiaa, mutta niistä ajoista maa on muuttunut valtavasti. Silloin naiset pyörivät Kabulin kaduilla minihameissa, nyt heitä ei näe kuin burkhaksi kutsutuissa kaavuissa.

Pakolaisina elävät afganistanilaismiehet eivät usko eivätkä halua entisen menon palaavan. "Jos sellainen käytös tulisi takaisin, ihmiset muuttuisivat kommunisteiksi", järkeilee tadzhikki Mohammad Osman , 45.

Hääkuvaaja Ullah on sitä mieltä, että naiset voisi taas päästää töihin, mutta heidän olisi yhä peitettävä ainakin hiuksensa. Minihameita ja toppeja hän ei halua nähdä.

"Meidän on seurattava uskonnollisten johtajien neuvoja. Haluan vapautta, mutta en niin paljon vapautta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää