Ulkomaat    |   SOTA AFGANISTANISSA

Sota on muuttanut amerikkalaisten elämää

Ihmiset ovat varovaisia, uskonnot ja erilaiset turvavälineet käyvät hyvin kaupaksi

Tilaajille

WASHINGTON. Amerikkalaislasten syksyn kohokohtaan, Halloween-juhlaan, on enää vajaan viikon odotusaika. Lokakuun viimeisen päivän iltana lapset kulkevat ovelta toiselle mitä villeimpiin asuihin naamioituneina, hihkaisevat "trick or treat" ("karkki tai kepponen") ja saavat palkinnoksi jotakin mukavaa, yleensä karkkeja.

Tänä vuonna Halloween-valmistelut sujuvat kuitenkin takkuisesti. Aiheeseen liittyvää krääsää myyvät kaupat valittelevat Halloweenin tunnuksen, suuren kurpitsan, ja muunkin tavaran jäävän käsiin.

Ongelma on se, etteivät kaikki vanhemmat enää uskalla päästää lapsiaan Halloween-kierroksille. Harva pelkää terroristin sieppaavan lasta, mutta syyskuun 11. päivän jälkeinen tilanne on aiheuttanut amerikkalaisessa yhteiskunnassa niin suurta hämminkiä ja epävarmuutta, että kaikkeen mahdolliseen suhtaudutaan nyt epäluuloisesti.

Muutos näkyy

hyvin monessa muussakin asiassa kuin valmistautumisessa Halloween-juhlaan.

Poliittisen suosion aallonharjalla ratsastava presidentti George W. Bush arvioi jo muutamia viikkoja sitten yhdessä monista tv-haastatteluistaan, että sota terrorismia vastaan saattaa muuttaa pysyvästikin amerikkalaisten elämäntapaa. Suuren kriisin jälkitunnelmissa - ja suuren kriisin yhä jatkuessa - ihmiset kääntyvät sisäänpäin. Oma koti ja perhe nousevat arvoon arvaamattomaan, Bush arvioi.

Kriisin keskellä on turvallisempaa olla kaksin kuin yksin. Erilaiset parinhakupalvelut ovat kokeneet ennen näkemättömän suosion kasvun.

Myös uskonto käy nyt kaupaksi kuin häkä. Kaikkien mahdollisten uskontokuntien temppelit täyttyvät ennätystahdilla. "Ihmiset hakevat nyt lohdutusta, vakautta elämäänsä ja eräänlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta", Seattlen hiippakunnan piispa sanoi tv-haastattelussa.

Hädässä oleville

lähimmäisille tarjotaan entistä innokkaammin myös erilaisia korvikeuskontoja. Ne ovat samalla hyvä esimerkki siitä, kuinka huolestuminen ja hermostuminen muutetaan periamerikkalaiseen tapaan suureksi liiketoiminnaksi.

Intialaista, mietiskelyyn perustuvaa uskontoa harjoittava kirkkokunta tarjoaa ahdistuneille kompaktia pakettia. Siihen kuuluu eräänlainen rukousmatto, gurun esirukouksista tehty cd-levy ja samaisista rukouksista koottu kirja. Yhteishinta on vain 142,90 dollaria eli vajaa tuhat markkaa.

Henkisen huollon apuvälineiden lisäksi kaupaksi käyvät perinteisemmät kriisiaikojen hittituotteet. Käsiasekauppa on lisääntynyt. Paljon ostetaan myös kaasunaamareita, joiden uskotaan pitävän pelätyt pernaruttobakteerit loitolla. Pernaruton tehokkain lääke, Cipro, on myyty loppuun.

Epävarmuuden ja

pelon lisäksi toinen myyntiä pönkittävä teema on nyt isänmaallisuus. Kaikenkokoiset Yhdysvaltain liput liehuvat kaikkialla ja niiden kysyntä ylittää tarjonnan. Se on ollut miellyttävä yllätys myös lippujen kiinalaiselle valmistajayhtiölle.

T-paita on perinteinen amerikkalaisten tunteiden tulkki. Ainakin Washingtonin helteisessä intiaanikesässä vastaan tulee huomiota herättävän paljon T-paitoja, joissa liehuu tähtilippu.

Maailman toiseksi suurin kännykkävalmistaja Motorola iski Halloween-pelkojen synnyttämään markkinarakoon. Yhtiö tarjoaa pienten, naamioitujen karkinpyytäjien turvaksi helppokäyttöistä radiolaitetta, jolla isä ja äiti voivat olla lähes reaaliaikaisessa yhteydessä korttelia kiertävään omaan pikku kurpitsaansa.

Laitteen toimintasäde on kolmisen kilometriä ja siinä on 14 kanavaa. Hinta on 35 taalaa, joka tietenkin pitää kertoa kahdella, koska laite tarvitaan sekä lapsella että kotona.

Vähittäiskaupan

asiantuntijat todistavat kuitenkin yhteen ääneen, että kuluttajia pitää tässä tilanteessa lähestyä taiten. Tragedian ja pelkojen vääränlainen käyttäminen myyntitäkyinä kääntyy kauppiaan pyrkimyksiä vastaan.

Kahden rintaman terroristisodan todelliset vaikutukset amerikkalaisten elämäntapaan ovat vielä monen, perinpohjaisen sosiologisen tutkimuksen aihe. Kansalaiset ovat aidosti hämmentyneitä, kun viranomaiset toisaalta kehottavat heitä viettämään mahdollisimman tavallista elämää ja toisaalta varomaan ja tarkkailemaan naapurissa asuvaa, arabin näköistä perhettä, epäilyttäviä kirjekuoria ja kaikkea mahdollista vähänkään epäilyttävää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää