Ulkomaat

Hallituskriisi uhkaa Makedonian sovintoa

Maltilliset lähtivät, kova linja voi vahvistua

Tilaajille

SKOPJE. Makedonian rauhankehitys uhkasi keskiviikkona hidastua, kun hallituksen tärkein maltillinen puolue lähti hallituksesta ja jyrkän linjan slaavien ote näytti vahvistuvan.

"Ministerimme eroavat ja puolue siirtyy oppositioon", sanoi Makedonian sosiaalidemokraattisen liiton johtaja Branko Crvenkovski. Puolue suostui viime keväänä sisäisen rauhankehityksen nimissä mukaan laajapohjaiseen hallitukseen, jonka pääpuolue on sosiaalidemokraattien poliittinen vastustaja.

Sosiaalidemokraateilla on ollut ulko-, puolustus- ja varapääministerin salkut. Myös pienempi Liberaalidemokraattinen liitto ilmoitti eroavansa hallituksesta. Sillä on ollut yksi ministerinpaikka.

Makedonian slaavien ja albaanien sisällissotaa sovitelleet länsidiplomaatit olivat yrittäneet taivutella Crvenkovskin puoluetta pysymään hallituksessa, jotta valtaa ei keskittyisi liikaa nationalistislaavien käsiin.

Albaanisissit

ryhtyivät taistelemaan hallitusta vastaan tämän vuoden alussa. Elokuussa EU ja USA saivat osapuolet hyväksymään rauhansopimuksen, ja viime viikolla Makedonian parlamentti hyväksyi sopimuksen edellyttämät, albaanien asemaa parantavat perustuslain muutokset.

Puolustusministeriö saattaa nyt siirtyä nationalistisen pääministerin Ljubco Georgievskin puolueen haltuun. Jyrkän linjan sisäministerin Ljube Boskovskin asema saattaa niin ikään lujittua.

Sosiaalidemokraatit olivat tähän saakka myös johtaneet kriisikomiteaa, jonka tehtävänä on vähitellen auttaa virallisia poliisivoimia palaamaan albaanisissien valvomille alueille.

YK:n asiantuntijat

ryhtyivät keskiviikkona Tetovon kaupungin lähellä tutkimaan paikkaa, jossa joidenkin epäilyjen mukaan on albaanisissien surmaamien slaavisiviilien joukkohauta. Makedonian hallituksen sekä EU:n ja Naton edustajat seurasivat tutkimusta, mutta tiedotusvälineitä ei päästetty paikalle.

Tetovossa EU:n edustustorakennuksen lähellä räjähti myöhään tiistai-iltana pienehkö pommi. Se ei vaatinut uhreja.

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Carla del Ponte on parhaillaan Makedoniassa selvittämässä epäilyjä sotarikoksista.

Pääministeri Georgievskin mukaan yksi tutkimus kohdistuu hallituksen joukkojen toimiin tapauksessa, jossa kuusi albaanisiviiliä kuoli elokuussa Ljubotenin kylässä. Toinen tutkimus liittyy hallituksen sotilaiden surmaamiseen huhtikuussa Vejcen kylässä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää