Ulkomaat

Palestiinalaisten itsehallinnon vertauskuva

Kiitotie tuhottiin jo toisen kerran

Tilaajille

LARNAKA. Gazan lentokenttä ehti olla vain pari vuotta palestiinalaisten poliittisen itsemääräämisoikeuden vertauskuva ja tärkeä askel tiellä oman valtion perustamiseen. Nyt se on ollut suljettuna vuoden, ja lampaat ja kamelit laiduntavat kiitotien laitamilla lentomelun häiritsemättä.

Israel sulki kentän lokakuussa 2000, kohta palestiinalaisten toisen intifadan, kansannousun, alettua. Muutaman kuukauden kenttä oli välillä auki ja välillä kiinni, kunnes israelilaiset viime helmikuussa sulkivat sen toistaiseksi turvallisuussyihin vedoten.

Lentokenttä on koko ajan ollut samanlainen kuin muutkin palestiinalaisten "rajojen" ylityspaikat, jotka ovat täysin Israelin valvonnassa.

Alusta pitäen Oslon rauhanprosessin mukaisesti Israel on päättänyt, miten turvallisuusasiat palestiinalaisten kentällä hoidetaan; kuka matkustaa, kuka ei.

Lentokenttä valmistui

1996. Israelin ja palestiinalaisten neuvotteluvaikeuksien takia avajaiset viivästyivät 20 kuukautta, marraskuuhun 1998. Jasser Arafat oli palestiinalaisten presidenttinä vastaanottamassa kaupallista avajaislentoa, Egypt Air -yhtiön konetta Kairosta.

"Tämä on valmistautumista Palestiinan valtion julistamiseen", Arafat sanoi silloin. Arafat suunnitteli heti sen jälkeen joulukuussa ottavansa juhlallisesti vastaan Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin virkakoneen, Air Force Onen, mutta Israel pisti molemmat järjestykseen, ja Clinton tuli helikopterilla Gazan kaupunkiin.

Rafahin kaupungin ulkopuolella oleva lentokenttä oli toista vuotta jatkuvasti vilkastuva liikennepaikka, sillä matkustustarve kasvoi samanaikaisesti, kun Israelin valvonta kiristyi. Gazan kaistalla asuu yli 1,2 miljoonaa ihmistä.

Aluksi myös Länsirannan pari miljoonaa palestiinalaista saattoivat käyttää Gazan kenttää. Maailman nuorimpiin lentoyhtiöihin kuuluva Palestinian Airlines aloitti toiminnan kahdella Hollannin lahjoittamalla 50-paikkaisella Fokker-koneella. Israelin jarrutellessa kentän avaamista ne pitivät tukikohtanaan rajan takana Egyptissä olevaa al-Arishia.

Fokkerit lensivät

Kairoon, Ammaniin ja Larnakaan. Kun saudiarabialainen miljardööri, prinssi al-Walid bin Talal lahjoitti Boeing 727:n, liikenne laajeni Abu Dhabiin, Dohaan, Dubaihin Persianlahdelle sekä Istanbuliin ja Jeddaan Saudi-Arabiaan.

Ennen kentän sulkemista neljä ulkomaista yhtiötä ehti aloittaa liikenteen Gazaan. Egypt Airin lisäksi Royal Jordanian, Air Maroc ja romanialainen Tarom totesivat reitin kohtalaisen kannattavaksi.

Matkustajaterminaali

on suunniteltu palvelemaan 700000 matkustajaa vuodessa. Japani on sitoutunut rahoittamaan ulkomaanliikennettä palvelevan uuden terminaalin. Sen kapasiteetti olisi kolme miljoonaa matkustajaa.

Israelilaiset rikkoivat kiitoradan ensi kerran 3. joulukuuta. Seuraavana päivänä he tuhosivat Arafatin kolme helikopteria Gazan kaupungissa. Lennonjohtotornia he pommittivat 13. joulukuuta. Kaikki olivat kostotoimia palestiinalaisten terroripommeista joulukuun alussa. Kiitorataa oli jo ehditty alkaa korjata edellisen tuhon jäljiltä ennen kuin Israel tuhosi sen uudelleen tällä viikolla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää