Ulkomaat

Öljy-yhtiöitä syytetään Sudanin sodan pahenemisesta

Afrikan pitkäaikaisin sisällissota muuttunut taisteluksi luonnonvaroista

Tilaajille

Sudanin hallituksen ja ulkomaisten öljy-yhtiöiden yhteistyö on johtanut uusiin julmuuksiin Afrikan pisimpään jatkuneessa sisällissodassa. Sota on muuttunut likaiseksi taisteluksi laajojen ja pääosin vielä hyödyntämättömien öljyvarojen hallinnasta.

Suurin osa valtavan Sudanin öljykentistä sijaitsee maan eteläosassa, sotilashallitusta vastustavien kapinallisryhmien hallitsemilla alueilla. Kun sotilaspresidentti Omar al-Bashirin johtaman hallituksen armeija liittolaisjoukkoineen on raivannut tietä öljyntuotannolle, jälki on ollut rumaa.

Siviileitä on pommitettu ja vähintään kymmeniä tuhansia ihmisiä ajettu kodeistaan yksin viime vuonna.

"Hallitus turvautuu paikallisväestön karkotuksiin ja kylien tuhoamiseen mahdollistaakseen öljytuotannon jatkumisen esteettä", sanoi YK:n selvitysmies Gerhart Baum raportissaan viime vuonna.

Yhdysvaltalainen

Chevron porasi Sudanissa öljyä jo 1970-luvulla mutta vetäytyi sisällissodan puhjettua uudelleen 1983. Siitä lähtien öljykentät makasivat käyttämättä, ja Sudan itse asiassa toi öljyä ulkomailta, kunnes 1999 valmistui kansainvälisten öljy-yhtiöiden avustuksella huikea 1600 kilometriä pitkä maanalainen öljyputki maan eteläosasta Punaisellemerelle Port Sudaniin.

Porauksen aloitti yhteisyritys GNPOC, johon Sudanin valtionyhtiö Sudapet otti osakkaiksi kanadalaisen Talismanin, Malesian valtionyhtiö Petronasin ja Kiinan CNPC:n. Omat toimiluvat ovat saaneet muun muassa itävaltalainen OMV ja ruotsalainen Lundin Oil, josta Talisman viime kesänä hankki enemmistöosuuden.

Nyt maailmalle virtaa öljyä, yhtiöille ja hallitukselle rahaa, mutta Etelä-Sudanissa kulkevat toisenlaiset virrat.

Avustusjärjestö Christian Aid laati viime vuonna raportin, jonka mukaan armeija tuhosi yksin Ylä-Niilin maakunnan itäosissa 48 kylää vuoden aikana. Noin 55000 ihmistä ajettiin kodeistaan.

"Useimmiten paenneiden tarinat ovat hyvin samanlaisia. Ensin on alkanut tulitus helikoptereista, joskus on käytetty pommikoneita. Perässä tulevat sotilaat, jotka polttavat kyliä ja tappavat tai vangitsevat ne, jotka eivät ole vielä paenneet", kertoo Christian Aidin kampanjapäällikkö Dan Silvie puhelinhaastattelussa.

Samaa ovat kertoneet myös raportit monilta muilta Sudanissa toimivilta apujärjestöiltä, Amnestylta ja Kanadan ns. Harker-komissiolta.

Jo brittien

siirtomaavalta suosi Sudanin pohjoisosien arabeja etelän mustien afrikkalaiskansojen kustannuksella. Pohjoisessa asuu pääasiassa muslimeja , etelän väestö harjoittaa paikallisuskontoja ja kristinuskoa. Vuodesta 1983 etelän kapina on tähdännyt suurempiin poliittisiin ja taloudellisiin oikeuksiin, nyt ennen kaikkea öljyvarojen hallintaan.

Suurin kapinallisliike SPLA ja muut kapinallisryhmät ovat ottaneet hyökkäystensä kohteeksi öljy-yhtiöiden laitokset ja kuljetusputken. Yhtiöt taas ostavat turvapalveluita hallituksen joukoilta, jotka suojaavat rakennuksia ja saattueita.

Muun muassa Christian Aidin ja riippumattomien asiantuntijoiden, toimittaja John Rylen ja juristi Georgette Gagnonin , raportit kertovat, että hallituksen joukot ovat myös käyttäneet yhtiöiden alueita hyökkäyksissään.

Taisteluhelikopterit ovat esimerkiksi nousseet Talismanin lentokentältä, ja asejoukkoja on liikuteltu pitkin Lundin Oilin ylläpitämiä teitä.

100000 hengen armeijan sotavoima on arvostelijoiden mukaan kasvanut samaa tahtia kuin öljytuloja on kilahdellut hallituksen kassaan.

Vuonna 2000 Sudanin talous kasvoi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan hämmästyttävät 8,3 prosenttia. Puolustusmenot nousivat kahdessa vuodessa yli 50 miljoonaa dollaria 425 miljoonaan dollariin vuonna 2000.

Raportit taistelualueilta kertovat muun muassa uusista ohjuksista, joita armeijalla ei muutama vuosi sitten ollut.

Vuodesta 1983

sisällissodassa on taisteluissa ja nälkään kuollut arvioiden mukaan kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna maan sisäisiksi pakolaisiksi joutui 150000-200000 ihmistä.

Syyllisiä on monia. Järjestöjen mukaan myös kapinalliset ovat tappaneet siviilejä, raiskanneet naisia, ottaneet ihmisiä orjiksi ja tuhonneet kyliä.

Action Contre la Faim -järjestön projektijohtaja Patrick David kertoo esimerkin: Viime lokakuussa Unityn maakunnassa Bentiun kaupungin lähellä kapinallississit pyrkivät valtaaman kylän, armeija vastasi pommituksilla. Väestö pakeni, ja kymmeniä siviilejä kuoli - joukossa yksi Davidin työntekijöistä - mutta ei oikein tiedetä, kenen tulesta.

"Tällaista tapahtuu sillä alueella jatkuvasti", David sanoo puhelimessa Sudanin pääkaupungista Khartumista.

David kertoo kauhutarinoita ihmisistä, jotka ovat kävelleet aavikolla päiviä, joskus jopa viikkoja, ja saapuneet riutuneina apujärjestön ruokintapisteeseen - jos ovat sellaisen löytäneet.

Hallitus on estänyt apukuljetukset eteläisille alueille, ja esimerkiksi YK on kertonut monista tapauksista, joissa sen saattueita on pommitettu.

"Nyt yksikään järjestö ei pysty pysyvästi toiminaan etelässä", David kertoo.

Öljy-yhtiöt

ovat kiistäneet tuotannon yhteyden ihmisoikeusrikkomuksiin ja sanoneet toimiensa hyödyttävän Sudania. Ruotsin entinen pääministeri ja Lundin Oilin hallituksen jäsen Carl Bildt vastasi arvosteluun viime vuonna sanomalla, että pitemmän päälle öljyntuotanto mahdollistaa "rauhan ja kehityksen Sudanissa".

YK:lle raportoineen Gerhart Baumin mukaan "ei ole konkreettisia todisteita, että hallitus käyttäisi rahoja eteläisten alueiden kehittämiseen".

Esimerkiksi Talisman ja Lundin Oil ovat puolustautuneet sillä, että ne ovat sijoittaneet rahojaan koulujen, klinikoiden ja kaivojen rakentamiseen etelän ihmisille.

Christian Aidin Dan Silvie kutsuu näitä toimia "laastariksi" katastrofissa, jota yhtiöt ovat olleet aiheuttamassa.

Avustusjärjestöt kampanjoivat yhtiöitä vastaan, koska sota estää satojen tuhansien ruuan ja veden puutteesta kärsivien ihmisten auttamisen. Järjestöt eivät vaadi öljyntuotannon lopettamista, vaan keskeyttämistä, kunnes maassa on rauha.

Monet sijoitusrahastot ovat vetäneet rahansa pois Sudanissa toimivista öljy-yhtiöistä, mutta yritykset saada Sudanin "veriöljy" poliittiseen boikottiin eivät ole johtaneet mihinkään.

Sudan ilmoitti pari viikkoa sitten lisäävänsä öljyntuotantoa 60000 barrelilla päivässä, mikä arvostelijoiden mukaan tarkoittaa uusia joukkokarkotuksia. Ostajia kuitenkin riittää. Myös Euroopan unioniin sudanilaista öljyä tuodaan vuosi vuodelta enemmän.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää