Ulkomaat

Uusnatsien kielto voi kaatua Saksassa

Viranomaiset tarjosivat asiamiehiään todistajina

Tilaajille

BERLIINI. Saksan pieni mutta meluisa uusnatsien puolue saattaa selvitä poliittiseksi voittajaksi yhteenotossa valtiovallan ja sen turvallisuuspalvelujen kanssa.

Jos NPD:tä eli Saksan kansallisdemokraattista puoluetta vastaan nostettu juttu kaatuu korkeimmassa oikeudessa, se on valtiolle ja sen johdolle kipeimpiä iskuja aikoihin.

Vielä ikävämpää silloin on, että NPD toki sanoo jupakan osoittaneen demokratian juuri niin heikoksi ja näennäiseksi, kuin puolue on väittänytkin.

Hallituksen ja parlamentin yhteinen yritys NPD:n kieltämiseksi on vaarassa tukahtua siihen, että puolueesta värvättyjä viranomaisten asiamiehiä aiottiin käyttää todistajina tai heidän tekemisiään ja puheitaan todisteina.

Äärioikeiston

juristit ja NPD-johtaja Udo Voigt sanovat, että itse asiassa turvallisuuspalvelun asiamiehet ohjailivat provokaattoreina kansallismielistä puoluetta uusnatsismiin.

NPD:tä vastaan kootusta näytöstä on paljastunut kaksi Saksan sisäisen turvallisuuspalvelun BfV:n asiamiestä, joista toinen johti puoluetta suuressa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Ilmeisen kireäksi käynyt sisäministeri Otto Schily selvityttää tällä viikolla, löytyykö näyttöön otettujen NPD:n jäsenten joukosta muitakin salaisia tiedonantajia.

Karlsruhen korkein oikeus keskeytti syytteen suullisen käsittelyn viime viikon tiistaina ja toivoo Der Spiegel -lehden mukaan, että hallitus ja parlamentti vetävät syytteen tässä muodossaan pois.

Syytteen näytöstä

on Spiegelin mukaan viidennes lähtöisin BfV:n asiamiehiltä tai koskee muuten heitä. Jotkut asiantuntijat sanovat julkisesti uskovansa, että syyte voidaan muokata uudelleen, toiset epäilevät.

NPD on itse antanut sinänsä yllin kyllin julkisia todisteita kiihotuksestaan demokratiaa, ulkomaalaisia ja kaikenlaisia puolueen vihollisiksi uskottuja vastaan.

Perustuslakia suojaavan tehtävänsä mukaisesti on BfV kuitenkin soluttautunut NPD:hen perin pohjin - Spiegel sanoo turvallisuuspalvelussa vitsailtavan, että monet puolueosastot voisi lakkauttaa salaisten asiamiesten enemmistöpäätöksellä.

Peitettyä työtä "perustuslaille vihamielisiä" ja "hyökkäävän sotaisesti toimivia" ryhmiä vastaan ei julkisuudessa olekaan arvosteltu, mutta turvallisuuspalvelun ja virkamiesten toimintaa sitä enemmän.

Sisäministeriössä

jäi varoitus todistusaineistoon otetusta BfV-miehestä viikoiksi huomiotta.

Tiedonkulku turvallisuuspalvelun keskuksen ja osavaltioiden palvelujen kesken takertelee, koska kaikki haluavat suojata salaisia lähteitään.

Julkisuudessa on käynyt selväksi, ettei ministeri Schily ole perillä läheskään kaikesta alaistensa työstä.

Käänne huonompaan on jyrkkä, koska hän oli Yhdysvalloissa tehtyjen terrori-iskujen jälkeen saksalaisten turvallisuuden näyttävin tae.

Jupakka on ikävä liittokansleri Gerhard Schröderille siksikin, että Schily on ollut hänen avainministereistään viimeinen luotettava menestyjä, ja parlamentti vaalit pidetään syyskuussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää