Ulkomaat

Sveitsissä tiukka äänestys YK-jäsenyydestä

Rintamat äärimmäisen tasaiset

Tilaajille

Sveitsin jyrkän erillisyyden aika saattaa olla ohi, jos sveitsiläiset päättävät sunnuntain kansanäänestyksessä liittyä Yhdistyneiden kansakuntien jäseneksi. Jos sveitsiläiset äänestävät kyllä, alppimaasta tulee YK:n 190. jäsen. Sen jälkeen valtioista vain kirkkovaltio Vatikaani jäisi maailmanjärjestön ulkopuolelle.

Sunnuntain äänestyksestä tulee ennusteiden mukaan äärimmäisen tiukka. Suuret muutokset on tehty Sveitsin perustuslaissa vaikeiksi. YK-jäsenyyden taakse on löydyttävä sitovassa kansanäänestyksessä kaksoisenemmistö: enemmistö kaikista äänistä sekä enemmistö kaikista kantoneista.

Tuoreen kyselyn mukaan kannattajat olisivat niskan päällä 54 prosentilla. Vastustajia olisi 37 prosenttia ja päättämättömiä 13. Vastustajia on eniten vanhoillisissa, pääosin saksankielisissä maaseutukantoneissa.

Sveitsiläiset kaatoivat

YK-jäsenyyden 1986 ja EU-jäsenyyden vuosi sitten. Kummassakin äänestyksessä kolme neljästä oli vastaan. YK-jäsenyyden vastustaminen on sveitsiläinen erikoisuus sikäli, että YK:n Euroopan päämaja sijaitsee Genevessä, ja Sveitsi rahoittaa YK:n toimintaa vuosittain liki 300 miljoonalla eurolla. Se on usean alajärjestön jäsen, mutta vain tarkkailija YK:n yleiskokouksessa.

Sveitsissä on havahduttu viime aikoina huomaamaan, että alppimaa ei ole enää suojattu lintukoto, joka olisi immuuni muun maailman muutoksille. Turvallisuuden tunnetta ovat järkyttäneet muiden muassa Davosin mellakat ja lentoyhtiö Swissairin konkurssi.

YK-äänestyksen puuhamies on pitkäaikainen demarikansanedustaja Andreas Gross , joka hankki kansalaisaloitteen taakse satatuhatta nimeä.

Sveitsin liittohallitus, enemmistö puolueista ja liike-elämä kannattavat jäsenyyttä. Ne ovat huolissaan siitä, että eristäytyminen tuottaa vahinkoa maalle poliittisesti ja taloudellisesti. Sveitsi leimataan helposti itsekkääksi maaksi, joka huolehtii vain omista eduistaan.

Hallituksen mielestä yksittäisillä mailla on muuttuvassa maailmassa enää vähän mahdollisuuksia puuttua yksin kaikkia koskeviin suuriin ongelmiin kuten köyhyyteen, ympäristökysymyksiin tai ihmisoikeusrikkomuksiin.

Vastustajien rintamaa

johtaa Sveitsin suosituin poliitikko, miljonääriliikemies Christoph Blocher . Hänen populistinen kansanpuolueensa on Sveitsin suurin.

Vastustajat vetoavat tälläkin kertaa itsemääräämisoikeuteen ja puolueettomuuteen, mutta kritiikin kärki on suunnattu "poliittista" YK:ta vastaan, suurten maiden ja erityisesti Yhdysvaltain ylivaltaa vastaan.

Vielä kylmän sodan kaudella, edellisen äänestyksen aikaan Blocherin mörköjä olivat Neuvostoliitto ja Kiina. Nyt mörkö on Yhdysvallat. Blocher pelottelee äänestäjiä sillä, että Sveitsikin pakotetaan YK:n jäsenenä osallistumaan Yhdysvaltain johtamaan terrorismin vastaiseen taisteluun.

Blocher käyttää hyväkseen amerikkalaisvastaisia mielialoja, jotka näyttävät olevan yllättävän voimakkaat. Viime syksyn gallupien mukaan peräti 70 prosenttia sveitsiläisistä uskoi syyskuun terrorihyökkäysten olleen seurausta Yhdysvaltain oman politiikan virheistä, erityisesti Lähi-idässä.

Perinteisen puolueettomuuskäsityksen mukaan Sveitsin on tullut pysytellä sekä sotien että itsemääräämisoikeutta murentavien kansainvälisten järjestöjen ulkopuolella.

Vastustajat pelkäävät,

että Sveitsi joutuu alistumaan suurvaltojen turvallisuusneuvostossa tekemiin päätöksiin. Se saatettaisiin pakottaa osallistumaan sotilaallisiin toimiin ja pakotteisiin, joista se ei olisi ollut päättämässä.

Hallitus vakuuttaa, että Sveitsi pysyisi puolueettomana myös YK:n jäsenenä. Pakotteisiin Sveitsin tulisi osallistua, mutta niin se tekee usein jo nyt omasta halustaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää