Ulkomaat

USA väittää Irakin tehneen apurekoista ohjuslavetteja

Neuvottelut asetarkastajien paluusta päättyivät "hyvässä hengessä"

Tilaajille

NEW YORK/BAGDAD/MOSKOVA/ANKARA. Joukko Yhdysvaltain asiantuntijoita esitteli torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle todisteita, joiden mukaan Saddam Husseinin hallinto olisi tehnyt Irakiin avustustarkoituksessa tuoduista kuorma-autoista ohjusten ja tykkien lavetteja.

Samaan aikaan Irakin edustajat ryhtyivät neuvottelemaan YK:n pääsihteerin Kofi Annanin kanssa asetarkastajien paluusta.

Yhdysvaltain asiantuntijat perustivat väitteensä satelliittikuviin ja Irakin televisiosta nauhoitettuihin videoihin. Niiden mukaan Irak on tuonut kuorma-autoja lähinnä Venäjältä YK:n hyväksymän apua öljystä -ohjelman puitteissa. Noin tuhat kuorma-autoa olisi muutettu tykkien ja ohjusten laukaisualustoiksi, joita nähtiin sekä sotilastukikohdissa että paraateissa.

Turvallisuusneuvoston

15 jäsenmaasta Yhdysvallat ja Britannia olivat heti valmiita toimiin, mutta muut jäsenet vaativat tarkempia tutkimuksia. Turvallisuusneuvoston pakotekomitean puheenjohtaja, Mauritiuksen lähettiläs Jadish Koonjul piti väitteitä vakavina.

Yhdysvallat esitti väitteensä, kun huhut Pentagonin pikaisesta iskusta Irakiin lisääntyivät. Hyökkäystä Saddam Husseinia vastaan on odotettu siitä lähtien, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush nimesi Irakin osaksi "pahan akselia" tammikuussa.

Irakin ulkoministerin Naji Sabrin johtama neuvotteluryhmä tapasi torstaina YK:n pääsihteerin Kofi Annanin. Annan otti neuvotteluihin mukaan YK:n asetarkastajien päällikön Hans Blixin .

Blix tuli virkaansa 1998, kun Saddam Hussein hääti asetarkastajat Irakista. Hän ei ole päässyt maahan lainkaan.

Neuvottelut päättyivät myöhään torstaina ilman tuloksia mutta "hyvässä hengessä". Osapuolet kertoivat aikeistaan tavata uudelleen huhtikuussa.

Irakin pääministeri

Tareq Aziz puolestaan kertoi Bagdadissa, että hallitus, Saddam Hussein ja korkeat virkamiehet ovat pitäneet keskiviikkona ja torstaina kaksi pitkää palaveria, joissa on käsitelty puolustautumista Yhdysvaltain hyökätessä.

Turkin pääministeri Bülent Ecevit jarrutteli hyökkäyshaluja Ankarassa sanomalla hyökkäystä tarpeettomaksi. Ecevitiä huolestuttaa Yhdysvaltain mahdollinen tukeutuminen Irakin oppositioon ja erityisesti kurdeihin. Tämä vahvistaisi Turkin kurdien asemaa.

Lontoossa puhunut Irakin pakolaisopposition Kansalliskongressin edustaja Ahmed Chalabi taas julisti Annanin kanssa käytävät neuvottelut "ajan haaskaukseksi". Chalabi kannattaa "Afganistanin mallia" eli hyökkäystä Saddam Husseinia vastaan Irakin opposition tuella.

Venäjällä ja Georgiassa

taas huhuttiin mahdollisuudesta, että Yhdysvallat käyttäisi Georgian lentokenttiä hyökkäyksessään Irakiin. Georgian ulkoministeri Irakly Menagarishvili katsoi tarpeelliseksi kiistää huhut jyrkästi.

Venäjän parlamentin alahuone hyväksyi keskiviikkona julkilausuman, jossa suhteita Georgian kapinamaakuntiin Abhasiaan ja Etelä-Ossetiaan luvataan kehittää vastauksena Yhdysvaltain suunnitelmalle lähettää sotilaskouluttajia Georgiaan.

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze huomautti televisiohaastattelussa, että Venäjän ulkopolitiikkaa johtaa presidentti Vladimir Putin , ei duuma. Putin on sanonut, että kouluttajien tulo on Georgian oma asia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää