Ulkomaat

Poliisit osoittivat mieltä Lontoossa

Työehdot ja amatöörien tulo kaduille suututtavat

Tilaajille

LONTOO. Lontoon ydinkeskusta oli keskiviikkona tavallista turvallisempi paikka kulkea. Parlamenttitalon lähellä vilisi tuhansia ylimääräisiä, siviilipukuisia poliiseja.

Suurin osa poliiseista oli kuitenkin paikalla mielenosoituksen takia. Poliisit ympäri Britanniaa vaativat muutoksia työehtoihinsa.

"Vapaapäivänihän tämä on, mutta jos vieressä tapahtuu ryöstö, en jää sitä sivusta katselemaan", vakuutti Pohjois-Englannista Lontooseen saapunut konstaapeli Jon Walters .

Walters tovereineen suositti kuitenkin, että hädän hetkellä on parempi turvata paikalla oleviin virka-asuisiin poliiseihin. "Tässä on nyt niin tärkeät asiat kyseessä, ettei mielellään varkaiden perässä tänään juoksisi." Eri arvioiden mukaan

lähes 10000 poliisin mielenosoitusjoukko vaati muutoksia Britannian hallituksen kaavailemiin uusiin työehtoihin.

Poliisivoimia ympäri Britanniaa suututtaa muutos palkanmaksussa. Sen mukaan ylityö- ja muista korvauksista luovuttaisiin samalla kun peruspalkkaa nostettaisiin. Myös uudenlainen bonuspalkkaus epäilyttää monia.

"Mistä sitä tietää, mitä uudistuksen jälkeen jää käteen. Juokset koko päivän kaduilla, ja äkkiä palkka onkin paljon entistä pienempi, jos naama ei miellytä tai piirissä ei riitä rahat", Essexistä mielenosoitukseen saapunut, Matthew'ksi itsensä esitellyt poliisi sanoi.

Vihastusta herättää myös sisäministeriön suunnitelma antaa poliisin valtuudet siviilihenkilöille, joilla ei ole poliisin koulutusta. Lisää valtaa saisivat vartiointiliikkeiden työntekijät sekä lyhyen perehdyttämisjakson läpäisseet apupoliisit.

Poliisien mielenilmaisu sujui rauhallisesti, niin kuin ammattilaisille kuuluukin.

Ystävällistä bobby-mielikuvaa vaalivat joukot välttivät tieten tahtoen rajua esiintymistä. "Poliiseille poliisin palkka", oli väkevämpiä joukosta irronneita iskulauseita.

Hallitukselle menevät viesti oli kuitenkin selvä. Vaikka pääministeri Tony Blairin huomio on kiinnittynyt viime aikoina ulkopolitiikkaan, maan sisäiset asiat vaativat aikaisempaa enemmän huomiota.

Poliisien mielenosoitus

tulee huonoon saumaan junalakkojen perään ja jatkoksi ikuiseen valitukseen julkisen terveydenhoidon tilasta. Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että Blairilta on lipsahtanut julkisuuteen syytös, jonka mukaan julkisen sektorin väki vaikeuttaa myyräntyöllään hallituksen uudistuksia.

Britanniassa on kaikkien aikojen ennätysmäärä poliiseja: 128750. Viimeisen kahden vuoden aikana poliisivahvuus on kasvanut 4500:lla. Erityisen ripeää kehitys on ollut syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Sisäministeri David Blunkett haluaa lisätä poliisien määrää entisestään sekä vähentää poliisien sisätöiden ja byrokratian määrää. Poliisit haluavat puolestaan lisää palkkaa, arvostusta ja selkeät työehdot.

"Suurin osa Britannian poliiseista tuntee, että he ovat aliarvostettuja ja väärin kohdeltuja", Englannin ja Walesin poliisivoimien puheenjohtaja Fred Broughton sanoi tiedotusvälineille eilen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää