Ulkomaat

Pietarilaisessa kommuunissa ei jaeta mitään

Venäläinen kommunalka-asuminen kallistuu kovaa vauhtia

Tilaajille

PIETARI.

Lena , 33, asuu Pietarin keskustassa kerrostalossa, joka muistuttaisi Helsingin empirepalatseja, ellei laasti olisi kesinyt seinistä ja saasteet tummentaneet vihreän maalin. Hänen luokseen pääsee astumalla Sadovaja-kadun ihmisvilinästä ovisyvennykseen, jossa on raskas rautaovi, ja nousemalla neljänteen kerrokseen rappukäytävässä, jonka seinät on tuhrittu tussilla ja jossa vieraita katsotaan oudoksuen.

Rappukäytävästä avautuu hämärä eteinen, jonka varrella on kuusi huonetta: Lenalla on kaksi ja hänen neljällä naapurillaan kullakin yksi. Käytävän päässä on yhteinen suihku, wc ja kapea keittiö.

Lena tarjoaa teetä ja lämmittää paistinpannulla suomalaista kalakukkoa. Keittiö näyttää kummalliselta, sillä huonekaluja on liikaa. Seinustoilla on rivissä kolme kaasuhellaa, kaksi jääkaappia ja kuusi pientä pöytää. Pyykinpesukoneita on vain yksi, mutta käytävällä keittiön ulkopuolella on lisää.

"Jokaisella asukkaalla on oma pöytänsä, oma hellansa, oma jääkaappinsa ja oma pesukoneensa", Lena selittää. "Älä vain laske kuppiasi muiden pöydille, sillä jotkut naapureistani ovat hankalia." Tervetuloa venäläiseen kommuuniin, jossa mikään ei ole yhteistä!

Tuhannet pietarilaiset

asuvat Lenan tavoin yhä kommunalkoissa eli yhteisasunnoissa, joissa joka perheellä on oma huone, mutta kylpyhuone ja keittiö ovat yhteisiä. Kommuuneita perustettiin vallankumouksen jälkeen vanhoihin palatseihin, joissa yhden pitkän käytävän varrella saattoi asua kymmenen perhettä.

Lenan kommuuni on tavallista pienempi, koska se on rakennettu vanhaan hotelliin. Lena ei tuntenut kommuunin muita asukkaita ennen kuin hän muutti sisään. Jokaista huonetta kaupitellaan kuin erillistä asuntoa.

Lenan naapurit, sähkömies, myyjä ja kaksi eläkeläistä, saivat huoneensa neuvostoaikaan valtiolta. Vain Lena osti asuntonsa uuden Venäjän vapailta markkinoilta. Hän maksoi 1990-luvun lopussa kahdesta noin 30-35 neliömetrin huoneesta yhteensä 5000 dollaria (5700 euroa) - kukaan ei uskalla tehdä asuntokauppoja ruplissa - ja nyt, kolme vuotta myöhemmin, hän myy huoneensa 16000 dollarilla (18200 eurolla).

"Asunnot kallistuvat, koska Pietariin virtaa jatkuvasti uutta väkeä", Lena selittää. "Venäläiset ovat alkaneet ansaita rahaa ja vaurastua, joten hinnat nousevat palkkojen myötä." Jakaantunut vauraus näkyy myös Pietarin katukuvassa. Uusrikkaat kruisailevat avobemareilla ja nauttivat cappuccinoja korkeista laseista. Nevski Prospekt -pääkadulle on avattu japanilainen sushibaari. Lähellä vanhat naiset myyvät kuivattuja kaloja ilman soijakastiketta.

Pietarin asuntotilannetta pahentaa se, että ensi vuonna juhlitaan kaupungin 300-vuotispäiviä, ja tänne odotetaan suuria juhlallisuuksia ja uusia investointeja. Kuten Helsingissä, tavallisen ihmisen on nyt vaikea löytää kohtuuhintaista asuntoa keskustasta - edes kommuunista.

Venäläisessä kommuunielämässä

on kirjoittamattomat sääntönsä, joista ensimmäinen kuuluu: ole näkymätön.

Lena on kuvataiteilija ja nousee kymmenen jälkeen aamulla, jolloin hänen työssäkäyvät naapurinsa ovat lähteneet ja kylpyhuone on vapaa. Käsienpesualtaita on kommuunissa yksi ainoa: siinä hoidetaan niin tiskit, hampaidenpesu kuin pikkupyykkikin. Pyykit ripustetaan naruille keittiön katonrajaan ja kuivataan jättämällä kaasuhellat täydelle liekille yöksi.

Myös puhelinlinjoja on yksi. Se on hankalaa Lenalle, jolla on tietokone ja modeemi. Hän voi käyttää internetiä vain öisin, jotta hän ei häiritsisi naapuriensa seurustelua. Paikallispuhelut ovat Pietarissa ilmaisia, joten puhelimessa rupattelu on suosittu ajanviettotapa.

Ennen kommuunin yhteistilat siivottiin vuorojärjestelmällä, mutta nyt se on jotenkin unohtunut. Torakat viihtyvät kylpyhuoneessa.

Sääntö numero kaksi: jos sinulla on kotieläimiä, pidä niitä silmällä.

Lenalla on maatiaiskolli, jonka nimi on Toveri. Naapurihuoneen eläkeläisrouvalla on rotunarttu, jota emäntä käyttää näyttelyissä.

Eräänä päivänä Toveri karkasi naapurihuoneeseen parittelemaan. Kauhistunut naapuri pani kätensä väliin. Nyt Lena joutuu availemaan naapurilleen säilykepurkkeja ja pesemään astioita tämän puolesta, sillä naapurin käsi on siteessä.

Toverillakaan ei mene hyvin. Se karkasi jälleen ja palasi jalkaansa pahasti linkaten. Lena epäilee, että se on pudonnut neljännen kerroksen ikkunasta - tai heitetty alas.

Sääntö numero kolme:

jos tuot vieraita, valista heitä säännöistä.

Lenan naapurit puhuvat toisilleen niin vähän kuin mahdollista, mutta yhdellä heistä on aavemainen tapa kulkea vieraiden kannoilla korjaamassa jälkiä. Häntä ei koskaan näe, mutta jos pistäytyy muualla, kylpyhuoneen ovi on suljettu haalla ja keittiöstä sammutettu valot. Lena epäilee toista eläkeläisistä, sillä muilla ei olisi vahtimiseen aikaa.

Yleensä vieraat eivät juuri yleisissä tiloissa viihdy. Kun Lena laittaa vieraille makkaramunakasta, hän kattaa pöydän omaan huoneeseensa. Jokainen vie vessaan omat paperinsakin.

Joskus kommuunissa järjestetään juhlia, joista myös naapurit hyötyvät. Eräiden juhlien päätteeksi Lenan ystävät heittivät tämän rikkinäisen pyykinpesukoneen ikkunasta ulos. Kun Lena meni seuraavana aamuna siirtämään konetta roskalaatikkoon, yksi naapuri oli koonnut sen palaset ja kantoi niitä parhaillaan omaan huoneistoonsa.

Lena haluaisi pois

kommuunista, sillä hän on kyllästynyt yksityisyyden puutteeseen. Vaikka kommuuni on yleinen asumismuoto, yleensä sinne joudutaan eikä päästä.

Yksi Lenan naapureista asui ennen omakotitalossa, kunnes hänen miehensä joutui vankilaan ja talo meni myyntiin. Lena itse asui taiteilijaystäviensä kanssa vallatussa talossa, mutta hänen teini-ikäinen tyttärensä piti elämäntapaa liian levottomana.

Kommuunissa Lena maalasi tyttärensä huoneen valkoiset seinät oranssein ja sinisin pystyraidoin. Tytär kysyi, miksei äiti voinut hankkia kukkatapetteja ja pitsiverhoja kuten kaikki muutkin.

Lopulta tytär palasi isovanhempiensa luo Ukrainaan käymään koulunsa loppuun.

"Vaikka Pietari on taiteilijakaupunki, taiteilijoilla ei ole täällä helppoa", Lena kertoo. "Meille maksetaan mitä sattuu, ja usein maksu unohdetaan kokonaan." Hänkin karhuaa yhä rahoja teoksista, jotka tilattiin viime kesänä.

Muutkin pietarilaistaiteilijat valittavat, että uusrikkailla on paljon rahaa, mutta vähän makua. Vanha älymystö ja uusi raha eivät ymmärrä toisiaan: edellinen sinnittelee hengissä, jälkimmäinen hankkii taiteensa vaikka lännestä.

Jos Lena saa asuntonsa myytyä, hänkin haaveilee muuttavansa Lontooseen opiskelemaan elokuvaohjaamista.

Hän ei tiedä, että Lontoossa on niin kallista, että siellä hän saattaa joutua uuteen kommuuniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää