Ulkomaat

Saksan metallilakon ratkaisumalli saatiin kokoon

Ay-johdon ja jäsenkentän kannat punnitaan vielä lähipäivinä

Tilaajille

HANNOVER. Saksan vakavan metallilakon ratkaisu alkoi hahmottua keskiviikkona, kun metalliliitto ja työnantajat pääsivät alustavaan sopuun yhdessä osavaltiossa.

Baden-Württembergin metallin neuvotteluissa syntyi illalla ratkaisu, jolla vältettäisiin talouselämän pelkäämä henkilöstömenojen korotusvyöry ja säilytetään samalla ammattiliitto IG Metallin arvovalta.

Metalliliitto painosti taitavasti ja lopulta vastustamattomasti varsinkin keskisuuria työnantajia, jotta se saisi läpi tuntuvan osan 6,5 prosentin palkkavaatimuksestaan.

Työnantajat tarjosivat ennen lakkoa 3,3 prosenttia, mutta uudet tarjoukset sävytettiin neljän prosentin vaiheille neuvotteluissa Baden-Württembergissä.

Palkkasopimus joutuu

joka tapauksessa vielä metallin kansallisen johdon käsittelyyn ja liiton jäsenäänestykseen. Jos työtaistelun ratkaisu kuitenkin syntyy, se on suuri helpotus Saksan poliitikoille ja arvattavasti myös liitoille.

Pistelakot sulkivat keskiviikkona useita tehtaita Saksan eteläosissa, ja työt seisoivat paikoin Berliinissä ja Brandenburgin osavaltiossa ensi kerran sitten vuoden 1930.

Metalli esitteli kuitenkin joukkovoimaansa keskiviikkona, kun työnseisauksia ja mielenosoituksia järjestettiin eri puolilla Saksaa.

Pomojen ahneus ja samaa laulua vetävä media saivat kohtalaista kyytiä, kun Volkswagenin väki antoi tukea lakolle Hannoverissa.

"Miljoonat ovat väkevämpiä kuin miljonäärit", sanoi paikallinen metalliliiton edustaja, ja pani väen naurahtelemaan.

Suuryritysten johtajien itselleen antamat tavattomat ansionlisät olivat melkein ainoaa vauraan Saksan lakkopuhetta, jossa saattoi kuulla vielä luokkakantaisuutta.

Valtakunnan

politiikkaa ei Hannoverissa kuitenkaan juuri puhuttu, ja siihen oli hienotunteisuussyitä.

Oikeisto sai pyyhkeitä halusta lannistaa ay-järjestöt - vaikka näin suurta uskallusta ei oikealta ole kuultu - mutta liittojen tukemasta sosiaalidemokraatti Gerhard Schröderin hallituksesta ei puhuttu mitään.

Asia oli arka: Hannover oli Schröderin pääkaupunki, kun hän oli vielä Ala-Saksin osavaltion pääministerinä. Lisänä vielä, että Schröder kuuluu yhä VW:n hallitukseen.

Kaikki tiesivät, ettei metallilakko ole Schröderin mieleen. Kun viimeinen tapaaminen metalliliiton johdon ja kanslerin kesken päättyi ennen lakkoa, sanoi Schröder, että jos syksyn vaaleissa hävitään, se on IG Metallin syytä.

Lakossa ei

VW:llä kumminkaan vielä oltu, ja sen tunsi tuhannen työntekijän kokouksessa, joka pidettiin tarkkaan kellon mukaan työvuorojen vaihtumisen lomassa. "Hyvästä työstä hyvät rahat" oli selvästikin kiistaton tavoite. Solidaarisuudesta puhuttiin paljon, ja sen näyttäminen oli pääasia.

"Tunnelma olisi totta kai toinen, jos meillä olisi lakko", sanoi Volkswagenia 16 vuotta palvellut Torsten Volkert.

Volkert sanoi VW:tä hyväksi työnantajaksi ja tulojaan mukavaksi yhtiössä, joka on tehnyt IG Metallin luvalla työntekijäin kanssa omat sopimukset.

Avointa tilannetta korosti, että Hannoveriin lupautunut liiton kakkonen Jürgen Peters oli joutunut raskaana yksikkönä mukaan neuvotteluihin.

Työtaistelumieltä lämmiteltiin kai siksikin varsin varoen nyt Hannoverissa, jossa VW:llä on 14000 työntekijää.

"Hyvinkö? Täällä on hyvä, mutta ei sitä ole lahjaksi annettu", sanoi Volkertia iäkkäämpi Erich Halser. Joukkovoimaa käytetään muidenkin hyväksi.

Rautakouria olisi

kaiketi löytänyt kokouksesta, joka pidettiin samaan aikaan itäisessä Magdeburgissa. Kapitaali on todella sulkenut tehtaat, jotka sosialismi tosin oli sitä ennen jo raunioittanut.

IG Metall haluaa supistaa idän ja lännen palkkaeroja, jotka voivat olla parikymmentä prosenttia. Tavoitteen takia puhujat olivat niin kiukkuisia talousviisaille ja toimittajille.

Kovilla palkkavaatimuksilla IG Metall tuhoaa työpaikkoja juuri idästä, sanovat keskisuuren teollisuuden edustajat ja tiukkaa palkkalinjaa vaativat taloustutkijat.

Volkswagen ja muut suuryhtymät kestävät kyllä lisäkulut, mutta henkilöstömenojen osuus on keskisuuressa yrityksessä ainakin kaksi kertaa isompi, valittavat työnantajat.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää