Ulkomaat

Kiina ja Japani riitelevät yhä viiden loikkarin kohtalosta

Kiina on lisännyt turvatoimia estääkseen pohjoiskorealaisten maahantulon

Tilaajille

SHANGHAI. Kiina ja Japani riitelevät yhä niiden viiden pohjoiskorealaisen loikkarin kohtalosta, jotka Kiinan poliisi poisti Japanin konsulaatin alueelta Koillis-Kiinassa runsas viikko sitten. Japani vaatii Kiinalta anteeksipyyntöä maiden diplomaattisia välejä hiertävässä tapauksessa, jota koskevat tiedot levisivät maailmalle televisiokuvina.

Tapahtuma on tuonut parrasvaloihin Kiinan haluttomuuden myöntää pohjoiskorealaisille pakolaisstatus sekä Japanin kyseenalaiset tavat käsitellä turvapaikanhakijoita.

Lisääntynyt huomio Pohjois-Korean nälkää ja poliittisia vainoja pakenevia loikkareita kohtaan on saanut Kiinan kiristämään raja-alueidensa valvontaa ja ulkomaisten lähetystöjen turvatoimia. Viime viikkoina kaikkiaan 33 pohjoiskorealaista on tunkeutunut ulkomaisiin edustustoihin Kiinassa ja päässyt turvaan Etelä-Koreaan.

Kiista alkoi

Japanin ja Kiinan välillä, kun viisi pohjoiskorealaista pyrki 8. toukokuuta Japanin konsulaattiin Shenyangissa Koillis-Kiinassa.

Kim Han-meen perheen kaksi miestä pääsi konsulaattialueelle, mutta painiotteita käyttänyt Kiinan poliisi pidätti perheen äidin, isoäidin sekä 2-vuotiaan tyttären jo portilla. Japanilaiset vartijat seurasivat tapahtumaa sivusta ja ojensivat poliiseille heidän maahan pudonneet lakkinsa.

Myöhemmin poliisit hakivat myös miehet pois konsulaatin alueelta saatuaan siihen ensin luvan japanilaisilta. Konsulaattialue on kansainvälisten sopimusten mukaan Japanin maaperää, jonne Kiinan poliisilla ei pitäisi olla asiaa.

Japani ei myönnä

antaneensa lupaa. Se vaatii itsepäisesti Kiinalta anteeksipyyntöä ja pohjoiskorealaisten luovuttamista ja korostaa, että turvapaikanhakijoiden auttaminen on tärkeintä.

Kiina on ollut jupakassa vaitonainen. Japanissa kansa on tuominnut useista skandaaleista kärsineen Japanin ulkoministeriön tavan käsitellä asiaa.

Ministeriön uskottavuutta on vähentänyt raportti, jonka mukaan Japanin Kiinan-suurlähettiläs Koreshige Anami neuvoi henkilökuntaansa tapahtumapäivän aamuna Pekingissä ajamaan ulos kaikki lähetystöalueelle pyrkivät pohjoiskorealaiset.

Yhtäkkisesti lisääntyneiden lähetystöryntäysten myötä Kiina joutuu punnitsemaan, onko sille tärkeämpää kansainvälinen imago vai liittolaisuus stalinistisen Pohjois-Korean kanssa.

Tähän asti se on tyytynyt kompromisseihin, joissa turvapaikanhakijat on Pohjois-Koreaa suututtamatta päästetty kolmansien maiden kautta määränpäähän Etelä-Koreaan.

Loikkausten aallon

aloitti 25 turvapaikanhakijan ryntäys Espanjan suurlähetystöön maaliskuussa. Heidät lennätettiin Kaakkois-Aasian kautta Etelä-Koreaan. Myös Saksan, Yhdysvaltain ja Kanadan lähetystöihin selviytyneet pohjoiskorealaiset on neuvottelujen jälkeen luovutettu kolmansien maiden kautta Etelä-Koreaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiinan puolella piileskelee 100000-300000 pohjoiskorealaista. Maiden välillä on pitkä rajajoki, joka on mahdollista ylittää uiden ja talvisin jäitse.

Kiina pitää

pohjoiskorealaisia laittomina, parempaa elintasoa etsivinä siirtolaisina eikä myönnä heille kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa pakolaisstatusta. Pohjois-Korean liittolaisena Kiina on sitoutunut palauttamaan loikkarit kotimaahansa, vaikka heitä odottaa siellä kidutus, vankileirit tai jopa teloitus.

"Satoja pohjoiskorealaisia palautetaan väkisin kotimaahansa säännöllisesti. Viimeisimpien edustustoihin ryntäämisten jälkeen toimenpiteet pakolaisten palauttamiseksi ovat muuttuneet jyrkemmiksi kuin koskaan ennen", kertoo Lee Hae-young eteläkorealaisesta Citizens' Alliance for North Korean Human Rights -ihmisoikeusjärjestöstä Soulista sähköpostitse.

Kansalaisjärjestöt auttavat pohjoiskorealaisia loikkaamaan Kiinan kautta Etelä-Koreaan. Organisoitunutta järjestöjen verkostoa ei Leen mukaan kuitenkaan ole.

Leen mukaan pohjoiskorealaisia loikkareita asuu Etelä-Koreassa noin 2000 ja hän on vakuuttunut siitä, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Viime vuonna loikanneita oli yhteensä 583, ja tänä vuonna Etelä-Koreaan on saapunut 162 pohjoiskorealaista.

Soulissa asuva,

pohjoiskorealaisten auttamiseen omistautunut saksalainen tohtori Norbert Vollertsen suunnittelee tuhansien pohjoiskorealaisten kuljettamista laivalla Etelä-Koreaan jalkapallon MM-kisojen aikana, kertoi uutistoimisto Reuters perjantaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää