Ulkomaat

Murheellisten laulujen maa

Työttömyys, alkoholismi ja perheiden hajoamiset piinaavat

Tilaajille

ULAN BATOR. Isällä oli tapana juoda paljon ja lyödä Battsetsegia sekä hänen äitiään. "Ei hän koskaan lyönyt selvin päin", 15-vuotias tyttö kertoo.

Battsetseg otti iskut vastaan, koska niin Mongoliassa on naisväellä ollut tapana. Mutta kun äiti kuoli nuorena sydänkohtaukseen ja isä nai ilkeän naisen, hän karkasi kotoaan Itä-Mongoliasta pääkaupunkiin Ulan Batoriin.

Ehkä se johtuu venäläisten aakkosten, kuoppaisten katujen ja maalaamattomien seinien yhdistelmästä, että Ulan Batoria on vaikea pitää kenenkään toiveunena. Kadulla partioivat prostituoidut ja kaukolämpöverkoissa talvisin asuvan tuhansien ryysyläisten armeijan pitäisi viimeistään säikäyttää luvattomasti tänne tulleen tytön palaamaan kotiinsa.

"Unelmani on jäädä tänne, jos vain saisin siirrettyä paperit", Battsetseg sanoo silti.

Sosialismi romahti

"Kun demokratia tuli, kaikki ajattelivat olevansa vapaita. Ja kaikki alkoivat erota", sanoo 31-vuotias, eronnut ja lastaan yksin kasvattava vaatesuunnittelija Haliun.

Hänen mielestään sosialismissa ei ollut juuri mitään hyvää, mutta nainen on huolissaan mongolialaisten arvomaailman romahduksesta. "Kun olin lapsi, oli olemassa oikeita ja vääriä asioita. Jos niitä rikkoi, ei rikkonut vain vanhempia vaan koko yhteiskuntaa vastaan." Neuvostoliiton hajoaminen romahdutti Mongolian talouden ja toi ennätysmäisen työttömyyden. Mongolian ainoaa naisten turvakotia pitävä Enkhjargal Davaasuren näkee tämän lähietäisyydeltä joka päivä, kun naiset hakeutuvat turvaan väkivaltaisten ja humalaisten miesten käsistä.

"Perinteisesti miehen on ruokittava perhe. Jos heiltä menee työ ja nainen maksaa perheen kulut, menee myös itseluottamus. 80-90 prosenttia poliisin pidätyskeskuksissa olevista miehistä on viety sinne perheväkivallan vuoksi", hän kertoo.

Avioeroista 30 prosenttia johtuu alkoholista, neljännes seksuaalisesta tai muunlaisesta väkivallasta. Puolet Mongolian murhista tehdään juovuksissa. Kun tilastoihin yhdistetään pirulliset talvet, ollaan aika lähellä Eppu Normaalin Murheellisten laulujen maata.

Enkhjargal Davaasurenin

Vaikka mies itkisikin, hän ei Mongoliassa vielä tiskaa - olipa työtön tai ei. "Minusta tuntuu, että naiset tekevät kaiken. He käyvät töissä, hoitavat lapset ja siivoavat kodin. Miehet vain ryyppäävät", Haliun kärjistää.

Enkhjargal huomauttaa, että sosialismin romahdus on toki lisännyt Mongolian ongelmia, mutta ne olivat olemassa jo ennenkin. "Nyt niistä vain puhutaan avoimesti. Perheväkivalta ei selity alkoholismilla ja työttömyydellä, vaan perinteisillä asenteilla vähätellä naisten pahoinpitelyä."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää