Ulkomaat

Irakin lähetystön valtaus päättyi

Tilaajille

BERLIINI. Saksan poliisi onnistui tiistai-iltana purkamaan ilman väkivaltaa välikohtauksen, jossa Irakin lähetystö Berliinissä joutui seitsemäksi tunniksi Irakin oppositioainesten valtaan.

Valtaajaryhmä, viisi ihmistä, antautui poliisille, kun viranomaiset olivat edenneet rakennukseen vähän ennen pimeän tuloa.

Rakennukseen tunkeutuneilla oli hallussaan useita panttivankeja lähetystön henkilökunnasta.

Yhden ihmisen tiedettiin saaneen lieviä vammoja kyynelkaasusta. Loukkaantunut oli päässyt ulos ja oli sairaalassa.

Saksan poliisin erikoisyksikkkö alkoi selvittää tilannetta sen jälkeen, kun ulkoministeriöltä oli saatu lupa mennä lähetystön alueelle.

Todennäköistä oli poliisilähteiden mukaan, että valtaajilla oli aseinaan vain kaasupistooleita.

Viranomaisten edustaja sanoi, että ryhmään oli saatu yhteys ilmeisesti puhelimitse.

Valtauksen järjestäjäksi

Ryhmä oli Berliinin Irakin-asiantuntijoille outo. Joidenkin tietojen mukaan valtaajat olisivat Humboldt-yliopistossa opiskelevia irakilaisia nuoria.

Viestien mukaan

Ryhmän viesteissä sanottiin myös, että valtaus oli vastalause Saksan hallitukselle, koska tämä ei tue Yhdysvaltojen aikeita kukistaa Saddam Hussein.

Liittokansleri Gerhard Schröder on sanonut vaalikampanjan yhteydessä useita kertoja, ettei Saksa aio osallistua mitenkään Irakin vastaisiin sotatoimiin.

Yhteyden valtaajiin ilmoitti illalla saaneensa arabiankielinen uutiskanava al-Dshaira, joka on saanut mainetta tietojen hankinnastaan terrorismikriisin aikana.

Yksi valtaajista sanoi uutiskanavan mukaan, ettei ryhmällä ollut aseita. "Ihmiset istuvat sohvilla aivan rauhassa", lainasi al-Dshaira valtaajaa.

Irakin pakolaishallitusta johtava Irakin kansankongressi ilmoitti Lontoossa, että se tuomitsi lähetystön valtauksen, ja että Berliinin ryhmä ei edusta Irakin oppositiota.

Saksa ja Irak pitävät yllä täysiä diplomaattisuhteita, mutta edustus asemamaissa on vain asianhoitajien tasolla sen jälkeen, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin ja karkotettiin Persianlahden sodassa 1991.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää