Ulkomaat

Vaalivoitto avaa Bushille tien oikeistohenkisiin uudistuksiin

Presidentti voi nyt remontoida verotusta ja sosiaaliturvaa

Tilaajille

WASHINGTON. Yhdysvaltain presidentti George W. Bush saavutti yhden poliittisen uransa suurimmista voitoista tiistaina vaalissa, jossa hän ei ollut edes ehdokkaana. Bush veti puolueensa republikaanit niukkaan mutta monessakin suhteessa tärkeään voittoon, jonka jälkeen puolueella on enemmistö kongressin molemmissa kamareissa.

Mistään maanvyörystä ei kuitenkaan voida puhua. Vaali oli juuri niin tiukka kuin etukäteen osattiin odottaakin.

Monet senaatin ja edustajainhuoneen vaalitaistelut ratkesivat hyvin pienillä äänieroilla, kongressin avainpaikat miltei poikkeuksetta republikaanien eduksi.

Oppositiopuolue demokraatit menestyi itse asiassa hyvin tiistain vaalien kolmannessa pääkilvassa, kuvernöörien valinnoissa. Niukka enemmistö amerikkalaisista asustaa tämän jälkeen osavaltioissa, joiden kuvernöörintaloa isännöi tai emännöi demokraatti.

Lopulliset tulosluvut elivät vielä pitkälle keskiviikkoon. Senaatin lopullinen paikkajako selviää vasta 7. joulukuuta.

Silloin pidetään Louisianan osavaltiossa uusi kierros, joka järjestetään, mikäli yksikään ehdokas ei ole saanut yli 50 prosenttia äänistä.

Demokraattien istuva senaattori Mary Landrieu ei jäänyt kauas rajasta ja tullee valituksi uusintakierroksella.

Toinen, vasta myöhemmin ratkeava senaatinvaali käytiin Etelä-Dakotassa. Siellä ehdokkaat, demokraattien Tim Johnson ja republikaanien John Thune, olivat alle 200 äänen erolla tasoissa, kun 99 prosenttia vaalipiireistä oli laskettu.

Osavaltion laki edellyttää äänten uudelleenlaskentaa, jos ero jää alle 0,25 prosentin. Tämä ehto täyttyy selvästi.

Vaikka molemmat auki jääneet paikat menisivät demokraateille, republikaaneilla olisi uudessa senaatissa 51 ja demokraateilla 48 paikkaa. Yksi paikka on riippumattomalla Jim Jeffordsilla.

Edustajainhuoneen 435 paikasta kolmen kohtalo oli keskiviikkona epäselvä. Ne eivät muuta sitä tosiseikkaa, että republikaaneilla on edustajainhuoneessa entistä selvempi enemmistö eli vähintään 226 paikkaa.

Demokraateilla on vähintään 204 ja riippumattomilla kaksi paikkaa.

Kuvernöörien vaaleissa demokraatit voittivat kolme lisäpaikkaa ja republikaanit menettivät yhden.

Presidentin merkitys puolueensa vaalimenestykselle oli kiistaton. Sen myönsivät molempien pääpuolueiden johtajat ensimmäisissä kommenteissaan.

"Meillä oli joukkueessamme suuri mestari, Yhdysvaltain presidentti", sanoi republikaanien puoluejohtaja Marc Racicot NBC-tv-yhtiön haastattelussa. Vasta sen jälkeen hän muisti kiitellä myös ehdokkaita ja heidän äänestäjiään.

Kilpailija, demokraattien puoluejohtaja Terence McAuliffe, oli samoilla linjoilla.

"Meillä oli vastassamme presidentti, jonka suosio on poikkeuksellisen korkealla, joka kampanjoi ehkä aktiivisemmin kuin kukaan presidentti koskaan ja joka keräsi ennätysmäisen määrän vaalirahaa, yli 150 miljoonaa markkaa", McAuliffe sanoi.

Bush itse seurasi laskennan edistymistä Valkoisessa talossa yhdessä keskeisten republikaanijohtajien kanssa. "Presidentti on ilahtunut vaalin tuloksesta", Valkoisen talon tiedotuskoneisto välitti.

Istuvan presidentin puolueen voitto välivaalissa on hyvin harvinainen tapahtuma Yhdysvalloissa. Bushille se oli erittäin tärkeä tavoite.

Nyt hän pystyy ajamaan kongressista läpi monia sellaisia esityksiä ja nimityksiä, jotka ovat juuttuneet demokraattien niukasti hallitsemaan senaattiin.

Ulkopolitiikassa tällaisia esityksiä ei juurikaan ole, mutta menestyksestään Bushille syvässä kiitollisuuden velassa olevat republikaanikansanedustajat ajavat varmasti läpi useita muun muassa verotukseen, sosiaaliturvaan ja terveydenhoitoon liittyviä presidentin esityksiä. Ne muuttavat Yhdysvaltoja lähivuosina selvästi nykyistä oikeistolaisemmaksi maaksi.

Koko maan äänestysprosentin uskottiin kuitenkin nousevan vähän korkeammaksi kuin edellisten, vuoden 1998 vaalien 39 prosenttia.

Äänestys ja ääntenlasku sujuivat synkistä ennakkoaavisteluista huolimatta yleensä moitteettomasti. Muutamissa osavaltioissa kokeiltiin laajassa mitassa tietokoneäänestämistä, ja kokemukset olivat hyviä.

Näkyvin poikkeus aiempiin vaaleihin oli ovensuukyselyiden puuttuminen. Suurten uutisorganisaatioiden yhteinen ovensuukysely-yhtiö huomasi juuri ennen vaalia ratkaisevan vian tietokonejärjestelmissään ja päätti jättää kyselyt kokonaan tekemättä.

Seuraukset eivät olleet yksinomaan kielteisiä, pikemminkin ehkä päinvastoin. Tv-yhtiöiden vaalivalvojaiset sujuivat verrattain rauhallisissa merkeissä vailla hurjia ja usein aikaisemmin täysin pieleen menneitä spekulaatioita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää