Ulkomaat

Paraguayssa korruptio riistäytyi poliitikkojen käsistä

Tullimiesten vaatimat lahjussummat ylittävät usein tavaran arvon

Tilaajille

Asunción. Koppalakkiset poliisit ohjaavat liikennettä Asunciónin aamupäivän trooppisessa sateessa. Pääkaupungin kapeita katuja pitkin jyristelevät massiiviset nelivetoiset maasturit. Autokannan perusteella ei heti pystyisi päättelemään, että Paraguay on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä maista.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Paraguay on myös yksi maailman korruptoituneimmista valtioista, sillä runsaan sadan maan listalla Paraguayn jälkeen ovat ainoastaan Nigeria ja Bangladesh. Korruptio on riistäytynyt jopa järjestelmään tottuneiden poliitikkojen käsistä. Yksi maan senaattoreista valitteli hiljattain, että aikaisemmin lahjusten maksu oli järjestäytynyttä ja pysyi kohtuullisissa rajoissa. Nykyään tullista tavaroita haettaessa vaadittavat lahjukset ylittävät usein tavaran arvon. Tullimiehen toimi onkin varsin haluttu ammatti. Noin 300 dollarin suuruisesta kuukausipalkasta huolimatta tullivirkailijat asuvat luksustaloissa hyvillä alueilla. Epäkohtiin puuttuminen vaatii kansalaisrohkeutta, sillä väkivalta kuuluu järjestelmää ylläpitäviin keinoihin.

Korruptio juurtui maahan sotilasdiktaattori Alfredo Stroessnerin 35 vuotta kestäneellä kaudella, joka päättyi vuonna 1989. Tämän jälkeen kansalaiset ovat totutelleet vapaampaan elämänmenoon, mutta avoimuus ei ole epäkohtaa ratkaissut. Demokratian myötä yhä useampi on päässyt kiinni päätöksentekovaltaan ja pystyy samalla hyötymään asemastaan.

Asunciónin Katolisen yliopiston professori Dionisio Borda kertoo, että lahjukset ovat keino saada asiat hoidettua. "Korruptio ulottuu alimmalta virkamiestasolta aina korkeimmalle tasolle poliitikkojen ja yritysten välisiin suhteisiin.'' ''Lahjonta on arkipäivää, joten järjestelmän ulkopuolella on mahdoton elää. Kansalaiset pitävät korruptiota demokratian tuotteena, koska sotilashallinnon aikana siitä ei voitu puhua julkisesti. Demokratian tuoman avoimuuden myötä epäkohta on korostunut", Borda sanoo.

Hiljattain tehdyn selvityksen mukaan puolet maan vähittäiskauppiaista ei maksa myymistään tuotteista arvonlisäveroa ja valtio pystyy keräämään verotuloista vain 35 prosenttia. Veromaksuja tilittävistä 93 prosenttia huijaa verottajaa tavalla tai toisella.

Sotilashallinnon kannatus on Paraguayssa suurinta muihin Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna. Toimittaja Richard Ferreira arvelee, että autoritaarisen hallinnon suosio perustuu sen luomaan järjestykseen. "Osalle kansalaisista vallankäyttäjillä ei ole merkitystä, kunhan vain olot ovat vakaat. Hitaasti kehittyvä demokraattinen järjestelmä ei ole vielä riittävän hyvin pystynyt perustelemaan olemassaoloaan." "Valitettavasti yleinen turvattomuus ja ryöstöt ovat lisääntyneet sotilasvallan jälkeen, kun taas ihmisoikeuksien kannalta tilanne on nykyään parempi. Paraguayssa on edelleen selvittämättä, mitä tapahtui diktatuurin aikana kadonneille tuhansille ihmisille'', Ferreira sanoo.

Asunciónissa mellakoitiin verisesti kesäkuussa, kun 3000 maanviljelijää osoitti mieltään valtiollisen puhelinyhtiön yksityistämistä vastaan. Yksityistämisten myötä palveluiden hinnat yleensä kohoavat ja valtiollisten yritysten kauppaamista ulkomaalaisille omistajille pidetään suorana tulonsiirtona päättäjien taskuun.

Maa valmistautuu huhtikuussa pidettäviin presidentinvaaleihin, jonka lisäksi valitaan maakuntien kuvernöörit ja kongressi. Suurta muutosta ei ole odotettavissa, mutta paraguaylaiset toivovat edes pieniä edistysaskeleita.

Presidenttikuvioiden taustalla väijyy Brasiliassa maanpaossa elävä kenraali Lino Oviedo, jota syytetään muun muassa maan entisen varapresidentin murhasta. Maahan palatessaan kenraali joutuisi kymmeneksi vuodeksi vankilaan.

Oviedolla on kuitenkin oma vankka kannattajakunta. Kenraalin mahdollisuutena on lehmänkauppa liberaalien presidenttiehdokkaan Jose Carlos Francon kanssa. Franco saattaisi voittaa vaalit, jos Oviedon kannattajat äänestävät häntä. Vastapalvelukseksi Franco suostuisi tukemaan Lino Oviedon armahtavaa lakiehdotusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää