Ulkomaat

Loreta {Scaron}lekienén elämän täyskäännös alkoi panssarivaunun alta

"Kaikki Liettuassa toivovat, että muutos olisi nopeampi"

Tilaajille

VILNA. Kaksi ystävystä, kumpikin nimeltä Loreta, jäi saman panssarivaunun alle Vilnassa 13. tammikuuta 1991.

Molemmat Loretat työskentelivät samassa käsityöpajassa, toinen kirjaili, toinen kutoi. He lauloivat samassa kansanlauluryhmässä ja menivät yhdessä puolust amaan Liettuaa Vilnan radiotalolle. Kumpikaan ei uskonut, että se olisi vaarallista.

Kun Neuvostoliiton panssarivaunut ajoivat väkijoukon keskelle, ihmiset perääntyivät. Loretat kaatuivat. Panssarivaunu ajoi heidän ylitseen.

Toinen Loreta jäi henkiin.

Rouva Loreta

{Scaron}lekiené, 35, puhaltaa pölyt leikekirjan päältä ja sulkee olohuoneen oven. Tytär Aiste, 9, ja poika Sarunas, 6, jäävät perheen isän, Saulius Slekysen, ja hoitolasten kanssa keittiön ja lastenhuoneen puolelle.

Leikekansiossa toistuu sama lehtikuva: Väkijoukon keskellä on panssarivaunu, jota yksi mies yrittää työntää käsillään. Telaketjun alla näkyy nuoren naisen , Loretan, oikea jalka.

"Viimeiseen asti en uskonut sen voivan tapahtua", rouva {Scaron}lekiené kertoo: "Panssarivaunujen ääni kuului kaukaa kuin hyönteisparvi lähestyisi." "Kun ampuminen alkoi, Loreta sanoi, ettei juosta. He eivät voi ampua, koska meitä on niin paljon." Sen jälkeen Loreta ei enää nähnyt Loretaa.

Loreta ei menettänyt tajuntaansa hetkeksikään. Ensin jalassa tuntui valtava paine, sitten alaruumis lakkasi kokonaan olemasta. Panssarivaunu alkoi peruutt aa takaisinpäin. Tuntematon nosti hänet pois alta.

Parin viikon kuluttua sairaalassa hän kuuli ystävänsä haavoittuneen vatsaan. Hän oli elänyt sairaalassa pari tuntia.

Olohuoneen pöydällä vadissa on suuria puhtaita omenoita isovanhempien kotoa maalta. Rouva {Scaron}lekienén perhe elää hyvin.

He hakevat maalta ruokaa, käyvät kesäisin autolomalla maalla eivätkä häpeä käydä käytettyjen vaatteiden kaupassa tai ostaa lasten sukkahousuja valkovenälä isiltä katukaupustelijoilta.

Neljännentoista kerroksen ikkunasta voi nähdä Loretan terveyskeskuksen ja pojan lastentarhan, jossa äiti käy kerran viikossa vapaaehtoistyössä.

Rouva {Scaron}lekiené ei kadu Vilnan radiotalolle menoa tammikuussa kaksitoista vuotta sitten: "Hetken koin itseni vahvaksi. En ole koskaan muulloin tunte nut samoin: 'Jos seison tässä, se merkitsee jotakin.'" "Sen jälkeen elämässäni tapahtui 360 asteen muutos." Kesällä Loreta tapasi miehensä Sauliusen ja muutti asuntoon, jossa perhe yhä asuu.

Keittiössä Saulius Slekys puhuu karummasta arjesta.

Kuuteen vuoteen vaimo ei hakenut mitään tukea valtiolta. Vuoden ajan hän on saanut 13. päivän veteraanin ja toisen asteen invalidin kuukausituloa 640 liti ä eli vajaat 200 euroa, joka on vähän enemmän kuin minimipalkka.

Vaimolla on edessään neljäs leikkaus tänä vuonna. Oikea jalka on vasenta lyhyempi, oikea silmä vähemmän auki kuin vasen. Edessä saattaa olla rullatuoli.

Lääkärikulut, lasten kouluruuan ja tehtäväkirjat perhe maksaa itse, kuten muutkin perheet. Puhelinlaskuista he saavat puolet alennusta.

Saulius elätti perheen kuusi vuotta, mutta hän kertoo saaneensa poliittisen kähminnän seurauksena vuosi sitten potkut työpaikaltaan urheilukeskuksessa. Ta mmikuussa hän on oikeudessa entistä työnantajaansa vastaan ja uskoo saavansa paikan takaisin.

Loreta {Scaron}lekiené kertoo tutustuneensa myöhemmin toisiin saman panssarivaunun alla olleisiin.

Angele kaatui Loretan päälle, minkä ansiosta Loreta jäi henkiin. Telaketju ei painanut täydellä voimalla. Angelella on ollut yli kymmenen lei kkausta, ja hän elää yksin invalidituella.

Antonas oli mies, joka koetti työntää panssarivaunua paljain käsin. Hänen perheessään on paljon adoptiolapsia.

Antonas on kuin Loreta aiemmin. Hän ei ole pystynyt menemään komission eteen hankkimaan invalidin statusta. Ylpeys estää.

Tammikuun kolmantenatoista yli sata liettualaista kävi sairaalassa. Valtion tukea saavat ne, jotka on luokiteltu invalideiksi.

"Kukaan ei halua kerjätä valtiolta. Liettua on vielä niin nuori, ettei sosiaaliturvaa ole ehditty rakentaa", Loreta miettii. Hän toivoo, että Natoon liitt yminen parantaa maan taloutta.

"Kaikki Liettuassa toivovat, että muutos tapahtuisi nopeammin ja elämä muuttuisi paremmaksi." Loreta {Scaron}lekiené nousee sohvan nurkasta jaloittelemaan ja myöntää: "Rehellisesti sanoen koko ajan särkee olkapäitä ja selkää. En ole valittanut enkä välittänyt kivusta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää