Ulkomaat

Terrorismisodassa poljetaan ihmisoikeuksia

Raportti: USA:lla useita ihmisoikeuksia rikkovia liittolaisia

Tilaajille

WASHINGTON. Yhdysvaltain hallitus vaarantaa kansalliseksi ykkösasiaksi nostamansa sodan terrorismia vastaan rajoittamalla ihmis- ja kansa laisoikeuksia omassa maassaan ja tukeutumalla maailmalla liittolaisiin, jotka antavat huutia perustavaa laatua oleville ihmisoikeuksille.

Hyviä esimerkkejä viimemainituista ovat Pakistan, Kiina, Saudi-Arabia ja Afganistanin alueelliset sotapäälliköt.

Näin todetaan amerikkalaisen ihmisoikeusjärjestön Human Rights Watchin (HRW) vuosikirjassa, joka julkistettiin tiistaina Washingtonissa. Järjestän johtaja n Kenneth Rothin mukaan presidentti George W. Bushin hallinto käy terrorisotaansa ihmisoikeuksista piittaamatta, mikä antaa koko sodasta "hyvin ruman kuvan". Roth sanoi, että Bu sh näkee ihmisoikeudet terrorismin vastaisessa sodassa haitalliseksi esteeksi, kun ne pitäisi nostaa koko sodan johtaviksi periaatteiksi.

Hyvä esimerkki on Pakistan. HRW:n vuosiraportti luettelee aukeamakaupalla enemmän tai vähemmän räikeitä ihmisoikeuksien rikkomuksia Pervez Musharrafin diktaattorin ottein hallitsemassa maassa.

Yhdysvallat ja sen presidentti puolestaan sanovat, että Pakistan on "avainkumppanimme taistelussa terrorismia vastaan" ja kutsuvat Musharrafia "johtajaksi , jolla riittää rohkeutta ja visioita". Samalla Washington syytää Pakistanille suuria määriä taloudellista ja sotilaallista apua. Afganistanissa Yhdysvallat yrittää Rothin mukaan "ostaa turvallisuutta halvalla". Se vastustaa kansainvälisten rauhan turvajoukkonen toiminnan ulottamista koko maahan ja liittoutuu alueellisten sotapäälliköiden kanssa. Bushin päätiedottaja Ari Fleischer muistutti jo maanantaina, että Yhdysvallat palautti Afganistaniin ihmisoikeudet. HRW on toista mieltä. Monet Yhdysvaltain liitt olaisista rikkovat näitä oikeuksia mitä räikeimmillä tavoilla.

Roth sanoo järjestönsä tuomitsevan täysin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskut, joita hän pitää ihmisoikeuksien vastaisina. HRW ei myöskään tuomitse Bushin sotaa terrorismia vastaan. Järjestö epäilee kuitenkin sen onnistumista, jos ihmisoikeuskysymykset jäävät taka-alalle.

"Terrorismin juuriminen edellyttää kansalaisten tukea niissä maissa, joista terroristit tulevat. Mutta ihmiset ovat tuskin halukkaita auttamaan, jos he nä kevät Washingtonin tukevan juuri niitä hallituksia, jotka sortavat heitä" , raportissa sanotaan.

Yhtä tiukka kritiikki kohdistuu myös hallituksen toimintaan USA:ssa. Raportti luettelee litanian julkisuudessakin olleita, epäilyttäviä käytäntöjä alk aen vankileiristä Guantanamon tukikohdassa Kuubassa ja jatkuen satojen siirtolaisten pidättämiseen Yhdysvalloissa ilman oikeusprosessia.

Sellaista ei suotu myöskään Jose Padillalle, joka pidätettiin epäiltynä aikeista räjäyttää "likainen" eli radioaktiivisella materiaalilla saastutettu pommi Yhdysvalloiss a. Hänet on julistettu "vihollisen taistelijaksi", mutta minkäänlaista oikeusprosessia ei ole aloitettu.

HRW aikoo Rothin mukaan selvittää huolellisesti myös uusimman, The Washington Post -lehden julkaiseman kohuväitteen.

Sen mukaan amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset kiduttavat vankejaan tai antavat heitä kidutettaviksi maihin, joissa käytetään vieläkin raaempia menetelm iä.

Roth muistutti, että tällainen toiminta on selkeästi lainvastaista. Se saattaa johtaa syytteisiin kiduttajia ja luovuttajia vastaan.

"Ei Yhdysvallat suinkaan ole pahin ihmisoikeuksien rikkoja maailmassa, kaukana siitä", Roth lisäsi. Masentavan paksu raportti on pull ollaan vielä paljon pahempiakin esimerkkejä.

Kiina ei Rothin ja raportin mukaan ole edistynyt mihinkään ihmisoikeuksien saralla. Uskonnollisia ja poliittisia vapauksia rajoitetaan ja pelkkä yritys pe rustaa ammattiliitto on johtanut raskaisiin syytteisiin. Uiguurivähemmistöä Xinjiangin maakunnassa kohdellaan kovin kourin.

EU:n painostus sen jäseneksi pyrkivää Turkkia kohtaan on johtanut selviin parannuksiin, mutta paljon on vielä petrattavaakin.

Raportti kirjaa sananvapauden rajoituksia ja kurjia vankilaoloja kidutuksineen.

Tshetshenia on ihmisoikeuksien kannalta yhtä toivoton paikka kuin ennenkin. HRW:n mukaan EU ei taaskaan ole ottanut riittävän voimakasta kantaa tähän asi aan. Yhdysvaltain ulkoministeriö puhuu "massiivisista ihmisoikeuksien loukkauksista", mutta selkeästi Venäjän toimintaa ei ole tuomittu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää