Ulkomaat

Rumsfeld: Turkki saa apunsa, Naton kautta tai ilman Natoa

USA:n puolustusministeri ei vielä ennakoinut Naton hajoamista

Tilaajille

WASHINGTON. Jos YK:n turvallisuusneuvosto ei pysty päättämään uudesta, Irakin sodan oikeuttavasta päätöslauselmasta, Yhdysvallat ohittaa YK:n ja ryhtyy sotaan ilman sen suostumusta, suuren halullisten koalition avustamana.

Tällaista viestiä ovat jo viikkojen ajan välittäneet kaikkialle maailmaan kaikki Yhdysvaltain hallituksen keskeiset vaikuttajat.

Jos Nato ei pysty päättämään yhteisistä toimista Turkin puolustuksen vahvistamiseksi, Yhdysvallat ohittaa Naton ja hankkii Turkin pyytämät tutkavalvontakoneet ja ohjukset ilman Naton suostumusta, suuren halullisten koalition avustamana.

Tällaisen viestin lähetti julkisuuteen ja samalla myös Naton päämajaan Brysseliin maanantaina Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld.

Lausumatta jäi tällä kertaa ajatuskulun seuraava vaihe: jos YK:n ja Naton yli kävellään, molemmat järjestöt menettävät Washingtonin silmissä pahan kerran uskottavuuttaan.

Rumsfeld vastasi muutamiin toimittajien kysymyksiin tavattuaan Australian pääministerin John Howardin Pentagonissa.

Australia ei ole Natossa, mutta se on yhtenä eturivin maana mukana Irakin sotaan valmistautuvassa koalitiossa. Australia on jo lähettänyt Hornet-hävittäjiään Persianlahden alueelle.

Rumsfeldin mukaan Ranska, Saksa ja Belgia eivät Nato-teknisesti ilmaisten käyttäneet suoraan veto-oikeuttaan Turkin avustamisasiassa. Ne vaativat vain tätä toimenpidettä koskevan suunnitteluprosessin keskeyttämistä.

Asiaan voidaan palata "vähän eri tietä" eli niin, että Turkki itse esittää uuden, suoran avustuspyynnön Nato-liittolaisilleen.

"Onnettomaksi" kuvasi Rumsfeld tilannetta, jossa 16 Naton jäsentä kannattaa Turkin auttamista ja kolme vastustaa sitä. "Tilanne on siis 16-3. Ne kolme maata estävät Natoa täyttämästä velvoitteensa liittolaismaata kohtaan", ministeri sanoi.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain on nyt varmistettava, että Turkki saa tarvitsemansa avun. Jos Nato ei pysty toimimaan, "suunnittelua jatketaan, tarvittaessa Naton ulkopuolella", ministeri totesi.

"Aika näyttää, mitä tämä pitemmän päälle Natolle tulee tarkoittamaan", Rumsfeld sanoi.

Hän muistutti, että sotilasliitossa on ollut vakavia erimielisyyksiä usein ennenkin, "ainakin kuudessa tai kahdeksassa tapauksessa".

Sotilasliiton hajoamista hän ei kuitenkaan vielä ennakoinut. "Nato on toiminut jo pitkään ja uskon sen toimivan jatkossakin pitkään", Rumsfeld sanoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää