Ulkomaat

Natoa jäytävään kriisiin ei löytynyt ratkaisua

Ranska, Saksa ja Belgia vastustivat sovintomallia

Tilaajille

BRYSSEL. Sotilasliitto Natoa horjuttavaan kriisiin ei saatu ratkaisua vielä keskiviikkonakaan, kun Ranska, Saksa ja Belgia hylkäsivät uuden sovintomallin suurlähettiläiden iltakokouksessa Brysselissä.

Sovintomalli oli esitelty heille aiemmin keskiviikkona. Päivän aikana kriisiä yritettiin purkaa kuumeisesti epävirallisissa keskusteluissa yhdistelmällä kovaa diplomaattista painetta ja kasvoja pelastavaa neuvottelutekniikkaa.

Nato-diplomaattien mukaan sotilasliiton vakavimmaksi vastoinkäymiseksi arvioidun kriisin selvittelyä jatketaan torstaina. Diplomaattilähteiden mukaan Yhdysvallat haluaisi saada kiistan ratkaistua ennen perjantaina alkavaa YK:n turvallisuusneuvoston istuntoa, jossa käsitellään YK:n asetarkastajien Irak-raporttia.

Kiistan pitkittyessä myös syyllisten etsiminen on pääsemässä vauhtiin. Syyllisiksi on tarjottu pääosapuolten lisäksi myös Naton pääsihteeriä George Robertsonia, joka on turhaan yrittänyt sorvata kaikille kelvollista sopuratkaisua.

Kiistan ytimessä on Yhdysvaltain ehdotus Turkin sotilaallisesta suojaamisesta Irakin sodan varalle. Ranska, Saksa ja Belgia ovat jo kuukauden estäneet Naton päätöksen Turkin suojaamiseksi ilmoittaen, että toimien suunnittelu olisi Irakin sotavalmistelujen kiihdyttämistä. Ranskan ulkoministeriön tiedottaja toisti kannan keskiviikkona, välitysehdotuksesta huolimatta.

Saksan ja Ranskan ulkoministerit Joschka Fischer ja Dominique de Villepin olivat koolla Pariisissa etsimässä yhteistä linjaa kriisiin. Naton kriisi on sitä luokkaa, että ratkaisut tehdään jäsenmaiden pääkaupungeissa eikä suurlähettiläiden kesken Brysselissä.

Naton päämajassa ei enää odoteta yhtäkkisiä läpimurtoja kiistassa, joka on täysin tulehduttanut Yhdysvaltain suhteet osaan sen tärkeimmistä liittolaisista ja joka jakaa myös Euroopan rivejä.

Robertsonin uudessa esityksessä Turkin tukitoimet on rajattu aiempaa tiukemmin. Jos esitys saa riittävästi tukea voi Nato päästä piinastaan "hiljaisella päätöksenteolla", jota kokeiltiin kiistaan jo kertaalleen huonolla menestyksellä viikonvaihteessa.

Nato-diplomaatin mukaan sovintomallista on karsittu Yhdysaltain esittämät toimet sen omien tukikohtien turvallisuuden lisäämiseksi Irakin sodan sattuessa sekä Nato-maiden lupaus korvata Yhdysvaltain joukot Balkanilla, jos ne siirrettäisiin vaikkapa Irakiin.

Robertsonin paperin kolmessa kohdassa esitetään, että Nato suunnittelisi Turkin suojaamista torjuntaohjuksilla, tutkavalvontakoneilla sekä kemiallisten- ja biologisten aseiden torjunnalla. Turkki lisäsi itse painetta suojatoimien aikaansaamiseksi maanantaina kutsumalla muut jäsenet Naton peruskirjan mukaisiin konsultaatioihin niistä.

Hiljaisessa menettelyssä pääsihteeri ilmoittaisi, että esitys astuisi voimaan tiettynä ajankohtana, ellei yksikään jäsenmaa vastustaisi sitä määräaikaan mennessä. Näin Naton suojatoimien valmistelu Turkissa saattaisi alkaa vasta YK:n ja EU:n Irak-istuntojen jälkeen, vaikka päätös syntyisi ennen niitä, ja kaikki säilyttäisivät kasvonsa.

Se tie näytti kuitenkin taas kerran suljetulta, kun Ranska ja Saksa jatkoivat vastustustaan keskiviikkona.

Erityisesti Ranska vaatii Irak-kiistan Nato-käsittelyn kytkemistä kiistan etenemiseen muilla kansainvälisillä foorumeilla. Kanta on myrkkyä Yhdysvalloille, jolle Nato on sotilasliittona aivan eri asemassa kuin muut järjestöt.

Jos sopua ei synny ja USA ohittaa Naton Turkin auttamisessa, on sotilasliiton erityisasema hyvin uhanalainen.

Presidentti Jacques Chirac vakuutti keskiviikkona Turkin presidentille Ahmet Necdet Sezerille Ranskan kyllä tukevan Turkkia, jos sen turvallisuutta uhataan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää