Ulkomaat

Uusi presidentti Hu Jintao: "Vain sosialismi voi pelastaa Kiinan"

Uusi johto ei antanut merkkejä politiikan suunnanmuutoksesta

Tilaajille

PEKING. Kiinan uudet ja nuoremmat johtajat esittelivät tiistaina ajatuksiaan Kiinan kotiyleisölle ja kansainväliselle lehdistölle.

Poliittisen reformin suhteen lausunnot eivät kuitenkaan poikenneet yksinvaltaisen kommunistisen puolueen vanhempien johtajien näkemyksistä. Myös talouslinjauksissa soi vanha levy.

Sana "demokratia" esiintyi uuden kaartin puheissa, mutta samassa "kiinalaisen sosialismin" viitekehyksessä kuin aiemminkin.

"Vain sosialismi voi pelastaa Kiinan", tiivisti lauantaina presidentiksi valittu Hu Jintao, 60, kansankongressin vuosi-istunnon päättäjäispuheessaan Pekingissä.

Uusi pääministeri

Wen Jiabao, 60, sai lehdistön korvat hörölleen sanomalla, että uusi hallitus lähtee ajamaan "poliittista uudelleenjärjestelyä" kolmella saralla. Hänen reseptinsä oli kuitenkin kokoelma vanhoja ajatuksia Kiinan "demokratisoimiseksi".

Wen luetteli kolme hallituksen tavoitetta: konsultoida asiantuntijoita ja kansaa suurissa kysymyksissä; katsoa, että hallinto toimii lakien mukaisesti; toimia "demokraattisessa ohjauksessa" muun muassa median valvovan katseen alla.

Tiedonvälitys on Kiinassa tiukasti valvottua.

Kansankongressin kaksiviikkoisen istunnon aikana suljettiin nuori ja lupaava viikkolehti Guangzhoussa liian rohkeiden poliittisten kirjoitusten vuoksi. Toimittajien on ollut vuosikausia vaikea nähdä, missä menee raja vallan tarkkailun ja vallan suututtamisen välillä.

Wen Jiabao kertoi lapsena nähneensä sodan kauhut ja ymmärtävänsä siksi, kuinka tärkeää vakaus on Kiinalle. "Vanhan Kiinan lukemattomat kärsimykset" jättivät häneen syvät jäljet, Wen sanoi.

Hun ja Wenin ensikommenteista saattoi päätellä, ettei Kiinan demokratisointi ole ajankohtaista. Vanhemmat johtajat, kuten eläkkeelle osittain siirtynyt Jiang Zemin, 76, ovat kokonaan tyrmänneet ajatuksen monipuoluedemokratiasta Kiinassa.

"Vain kommunistisen puolueen johdossa voimme saavuttaa tavoitteemme", Wen sanoi. "Me kehitämme demokratiaa, teemme asiat lakien mukaisesti ja seuraamme puolueen johtajuutta", Hu Jintao puolestaan muotoili.

Kiinalainen toimittaja ei tiistaina antanut korkeita arvosanoja uusien johtajien puheille. "Tyhjänpäiväinen tilaisuus. Toivottavasti tekevät paremmin kuin sanovat", hän totesi.

Talouspuolella Wen lupasi syventää edeltäjänsä Zhu Rongjin käynnistämiä uudistuksia.

Hän puhui suorasukaisesti Kiinan ongelmista ja nimesi hallituksen suurimmiksi päänvaivoiksi maaseudun köyhyyden sekä työttömyyden. Kasvua pidetään jatkossakin yllä valtion elvytyspumpulla, hän lupasi.

Wen puhui varmalla äänellä, eloisasti ja välillä innokkaastikin, mutta lopulta hän vaikutti paljon virkamiesmäisemmältä kuin edeltäjänsä Zhu.

"Minua sanotaan lempeäksi luonnoltani. Mutta samalla olen vakaumuksiini syvästi uskova ihminen. Teen mitä tahansa palvellakseni maatani, toipa se minulle henkilökohtaista onnea tai epäonnea ja vaikka se veisi henkeni ", Wen vakuutti.

Tiistaina Kiinan lähes 3000 kansanedustajaa päättivät vuosi-istuntonsa, jonka aikana maalle valittiin uudet johtajat viideksi vuodeksi.

Samalla viimeisteltiin pitkä ja salamyhkäinen kommunistisen puolueen sanelema nuorennusleikkaus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää