Ulkomaat    |   IRAKIN SOTA

Tanskalaislehti: CIA kaappasi irakilaiskenraalin

Turvapaikkaa hakenut kenraali kuljetettiin Tanskasta Saudi-Arabiaan

Tilaajille

TUKHOLMA. Irakin armeijan entinen päällikkö hävisi jäljettömiin Tanskassa viime viikolla. Tanskalainen B.T.-iltapäivälehti väittää nyt, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n agentit nappasivat mukaansa irakilaiskenraalin ja kuljettivat hänet Saudi-Arabiaan.

Kenraali Nazar al-Karim al-Khazrajin tehtävänä on lehden mukaan auttaa Yhdysvaltoja ja Britanniaa Irakin miehityksessä. Irakilaiskenraalilla on edelleen hyvät tiedot Irakin puolustusvalmiudesta ja maantieteellisistä oloista.

Nazar al-Karim al-Khazraji anoi poliittista turvapaikkaa Tanskasta muutama vuosi sitten paettuaan Irakista. Tanskan viranomaiset epäilevät irakilaiskenraalia sotarikoksista, eivätkä he ole siksi myöntäneet hänelle turvapaikkaa.

Al-Khazjari johti Saddam Husseinin joukkoja Pohjois-Irakissa ja hänen epäillään käyttäneen kemiallisia aseita siviiliväestöä vastaan.

Tanskassa al-Khazraji on ollut eräänlaisessa avoimessa kotiarestissa. Al-Khazrajin on pitänyt ilmoittautua säännöllisesti poliisille, eikä hänelle annettu lupaa matkustaa ulkomaille Kööpenhaminan lähistöllä sijaitsevasta Soröstä.

B.T. kertoo hyvin yksityiskohtaisesti, miten CIA lennätti Irakin armeijasta loikanneen päällikön al-Khazrajin Saudi-Arabiaan.

Al-Khazraji lähti viime viikon lopulla tavalliselle kävelylenkilleen, jolta hän ei kuitenkaan koskaan palannut. Hän oli B.T.:n tietojen mukaan hypännyt CIA:n agenttien autoon, ajanut Hampuriin ja lentänyt sieltä yksityiskoneella Saudi-Arabiaan.

Tanskaan jäänyt perhe otti sopimuksen mukaan vasta muutaman päivän kuluttua yhteyttä Tanskan poliisiin ja kertoi perheenpään kadonneen. B.T.:n mukaan al-Khazraji istui siinä vaiheessa jo entisten armeijakavereidensa ja Pohjois-Irakin amerikkalaisjoukkojen päällikön seurassa.

Tanskassa nousi poliittinen kohu, kun poliisivalvonnassa ollut irakilaiskenraali hävisi kuin tuhka tuuleen. Oikeusministeri Lene Espersen on joutunut selittämään kerta toisensa jälkeen , miten kotiarestissa ollut irakilainen pääsi katoamaan poliisin nenän edestä.

Tanskan oppositiopuolueet vaativat nyt, että Espersen kertoo, miten irakilaisjohtaja hävisi. Oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen edustaja Peter Skaarup haluaa lisäksi tietää, miksei sotarikoksista epäilty irakilainen ollut kaltereiden takana.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää