Ulkomaat    |   IRAKIN SOTA

Sota ei sysännyt liikkeelle pakolaismassoja

Tilaajille

Hyvissä ajoin etukäteen Yhdistyneiden kansakuntien avustusjärjestöt ennustivat, että Irakin sota synnyttää laajoja pakolaisvirtoja. Sotaa on nyt jatkunut yli kaksi viikkoa - mutta pakolaisleirit naapurimaissa ovat yhä tyhjillään.

Siis hyviä uutisia sittenkin sotarintamalta?

"Sota on vielä nuori. Mutta toivottavasti pakolaiskriisiä ei tällä kertaa tulekaan", sanoi ohjelmakoordinaattori Peter Kessler puhelimitse YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Jordanian-toimistosta.

Kukaan ei varmasti tiedä, miksi irakilaiset eivät tässä sodassa olekaan lähteneet laajoin joukoin sotaa pakoon naapurimaihin.

YK:n pakolaisjärjestössäkin osataan vain arvailla mahdollisia syitä. Järjestö saa itsekin mutkan kautta tietoa Irakin sisältä. Sillä on toimistot Irakin naapurimaissa Jordaniassa, Kuwaitissa ja Iranissa. Irakissa olevia järjestön työntekijöitä on kehotettu pysyttelemään suojassa.

Yksi mahdollinen selitys voisi Kesslerin mielestä olla, että irakilaiset uskovat Yhdysvaltain sodanjohtoa, joka on kehottanut ihmisiä pysymään kotonaan.

Yhdysvallat ja Britannia ovat vakuuttaneet, että pommituksissa pyritään välttämään siviiliuhreja. Kessler arveli ihmisten ehkä päättelevän, ettei pommituksista olisi siviileille hengenvaaraa. Harhapommituksissa on silti kuollut kymmeniä, ehkä satoja siviilejä.

Ulkomaille lähtöä estää sekin, että irakilaisten enemmistö on köyhää. Heillä ei ole varaa matkustaa edes naapurimaahan. Kuusitoista miljoonaa Irakin 25-miljoonaisesta väestöstä eli ennen sotaa YK:n ruoka-avun varassa.

Kessler muistutti lisäksi, että irakilaisten elämä on ollut Saddam Husseinin valtakunnassa hyvin säädeltyä ja valvottua. Kontrolli saattaa toimia jossakin määrin myös sodan aikana.

YK-järjestöt varoittivat ennen sotaa naapurimaihin tulvivien pakolaisten määrän saattavan nousta jopa puoleentoista miljoonaan. UNHCR varautui 600000:een pakolaiseen. Hätäisimmät voisivat moittia YK:ta pieleen menneistä ennusteista, mutta UNHCR oli ottanut oppia Kosovosta. Tuolloin se sai ankaraa kritiikkiä, kun se ei ollut osannut ennustaa valtaisaa pakolaistulvaa.

"Meillä ei ole kristallipalloa. Humanitääriseen kriisiin oli kuitenkin pakko valmistautua", Kessler sanoi.

Osviittana käytettiin vuoden 1991 Persianlahden sotaa, vaikka sota ja tilanne ovatkin nyt monella tapaa erilaiset.

Tuolloin arviolta 1,5-2 miljoonaa pakeni Iraniin, Turkkiin ja muihin naapurimaihin. Irakin sisällä liikkeellä oli arviolta miljoona. Etelän kapinaan nousseet shiiat pakenivat Saddamin joukkoja Iraniin ja pohjoisessa kapinoineet kurdit vuorille ja Turkkiin.

Sodan kahden ensimmäisen viikon aikana pakolaisia on nyt saman verran kuin 1991 eli 19000. Väkeä on siirtynyt varsinkin kurdialueilla kaupungeista maalle, joidenkin arvelujen mukaan Saddamin kaasuaseiden pelossa. Liikkeellä on ehkä 300000, ehkä puoli miljoonaa, kukaan ei tiedä, Kessler sanoi.

Vaikka pakolaiskriisiltä tällä kertaa vältyttäisiinkin, humanitäärinen kriisi saattaa silti pahentua. Elintaso on romahtanut köyhien kehitysmaiden tasolle yli 10 vuotta jatkuneiden pakotteiden kaudella, perheiden ruokavarastot ovat niukat ja pula puhtaasta vedestä voi panna liikkeelle kulkutauteja.

Jos UNHCR:n ja muiden avustusjärjestöjen rahat tällä kertaa säästyisivätkin Irakissa, niille on kyllä käyttöä Afrikassa, Kessler vakuutti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää