Ulkomaat    |   IRAKIN SOTA

Bush ja Blair setvivät Irakin tulevaisuutta P-Irlannissa

Kokouspaikka oli tiukasti suljettu mielenosoittajien varalta

Tilaajille

BELFAST. Maanantai-iltana koleaan Pohjois-Irlantiin saapunut presidentti George Bush aloitti jo kolmannen Irakia koskevan huippukokouksen Britannian pääministerin Tony Blairin kanssa.

Aldergroven sotilaslentokentälle Belfastin kylkeen illalla laskeutunut Bush tervehti kätellen paikalle kokoontuneita brittisotilaita perheineen. Sen jälkeen hänet kiidätettiin helikopterilla Hillsboroughin linnaan, jonne pääministeri Tony Blair oli saapunut jo pari tuntia aiemmin.

Bushin ja Blairin ohjelmalistaan oli tungettu niin Irakin tulevaisuus, Pohjois-Irlannin rauhanprosessi kuin Lähi-idän kriisikin.

Blairin tiedottaja sanoi myöhään maanantai-iltana, että neuvottelut aloitettiin puolen tunnin kävelyllä linnan puutarhassa. Sen jälkeen Bush ja Blair vetäytyivät neljän neuvonantajansa kanssa työillalliselle, jossa keskusteltiin lähinnä Irakin tulevasta hallinnosta.

Maanantaina tiedossa olleen alustavan kaavan mukaan Irakin tuleva hallinto jakautuu kolmeen vaiheeseen. Amerikkalaisvetoista hallintoa seuraisi vallan siirto irakilaisille, jotka edustaisivat maan kaikkia etnisiä ja poliittisia ryhmiä. Lopullinen päämäärä on vaaleilla valittu irakilainen hallinto.

Blairin tiedottaja vähätteli maanantai-iltana Britannian ja Yhdysvaltain erimielisyyksiä YK:n asemasta Irakin hallinnossa.

Pääministerin tiedotus kertoi myöhään eilen Belfastissa, ettei Britannian kannata jumiutua vaatimaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa Irakin tulevalle hallinnolle.

"YK:lla ei ole välttämättä halua tai voimavaroja ottaa vastuuta Irakista" , Blairin tiedottaja sanoi.

Aiemmin Britannia on painottanut YK:n roolia Irakin jälleenrakennuksessa. Yhdysvaltain mielestä suurin rooli kuuluu liittoumalle. Pääministerin tiedottajan mukaan myös Lähi-itää koskevia neuvotteluja käydään yhteisymmärryksessä.

Bushin saapuminen Belfastiin huippukokouksen pitoon ei miellyttänyt kaikkia pohjoisirlantilaisia. Kaupungin kaduilla näkyi sodanvastustajien julisteita, joissa "sotarikollinen" Bushin kehotettiin ottamaan vastaan mielenosoituksin.

Liittouman johtajien lähelle pääseminen oli kuitenkin tehty hyvin vaikeaksi.

Belfastin lähellä sijaitseva Hillsboroughin linna ympäröivine kylineen oli suljettu täysin liikenteeltä. Paikalle pääsivät vain kylässä asuvat.

Presidentti Bush tapaa tänään tiistaina Pohjois-Irlannin puolueiden edustajia. Tapaaminen on myönnetty vain niille, jotka kannattavat Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

Blairin taka-ajatuksena on ollut valjastaa presidentti Bushin arvovalta Pohjois-Irlannin ongelmien selvittämisen taakse. Pohjois-Irlanti ajautui viime lokakuussa pahaan kriisiin, kun protestantti- ja katolilaispuolueet eivät enää pystyneet yhteistyöhön maakunnan itsehallinnossa.

Blairin ja Irlannin pääministerin Bertie Ahernin on määrä esitellä uusi suunnitelmansa Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen soveltamiseksi torstaina, kun sopimus täyttää viisi vuotta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää