Ulkomaat

Venäjän uusi ulkomaalaislaki teki viisumin anomisesta helvetin

Monet joutuvat poistumaan maasta, kun uutta viisumia ei kuulu tai jäämään laittomasti Venäjälle

Tilaajille

MOSKOVA. Venäjällä on ollut voimassa viisi kuukautta uusi ulkomaalaislaki, joka on tehnyt viisumin anomisesta tai pidentämisestä tarpeettoman vaikeaa kaikille ulkomaalaisille.

Vaikeudet johtuvat ennen muuta siitä, että uusi laki siirsi viisumipuoltojen käsittelyn ulkoministeriöltä sisäministeriön alaisille viisumitoimistoille. Niillä on kokemusta, koulutettua henkilökuntaa ja tekniikkaa aivan liian vähän tarpeeseen nähden, mikä on pahasti ruuhkauttanut ja pidentänyt viisumeiden käsittelyaikaa.

Uuden monikertaviisumin saaminen on aina kestänyt useiden kuukausien ajan myös akkreditoiduille työntekijöille diplomaatteja lukuun ottamatta. Monikertaviisumin pidentäminen sujui kuitenkin ulkoministeriön alaisuudessa parhaimmillaan yhdessä päivässä, maksimissaan kolmessa.

Nyt sisäministeriön eli miliisin valtakaudella viisumi luvataan pidentää viikossa, mutta käytännössä prosessi vie paljon pitempään. Koko alkuvuoden ajan viisumitoimistot ovat olleet niin ruuhkaisia, että pelkkää viisumihakemuksen jättämistä varten on täytynyt tulla jonoon aamuyöstä, muutoin asian hoitaminen ei ole onnistunut saman päivän aikana.

Viivästysten seurauksena lukuisten ulkomaalaisten yritysten työntekijöiden viisumit ovat ehtineet umpeutua ennen uuden saamista.

"Meidän on pakko keinotella turistiviisumeiden avulla, muuten sovitut työt eivät valmistu ajoissa. Tänä vuonna jo kaksi työntekijäämme on joutunut lähtemään maasta kesken projektin, koska uudet viisumit eivät ole valmistuneet ajoissa", Ljudmila Shevtshenko kertoi Moskovan pääviisumitoimiston edessä Pokrovka-kadulla maanantaina. Hän oli tullut hakemaan kutsuviisumeita kahden suuren saksalaisen yrityksen, Schwartskopfin ja Henkelin työntekijöille, mutta joutui jälleen palaamaan toimistolleen tyhjin käsin.

"Ulkoministeriö myönsi viisumeita enemmän tai vähemmän normaalisti, mutta nyt riittää vaikeuksia. Kuljettajamme tuli jonottamaan jo neljältä aamulla, jotta saisimme esittää asiamme tämän päivän aikana", korealaisen LG-Elektronicsin työntekijä Zenja Putjomjotova sanoi. Hän oli tullut jo neljännen kerran turhaan hakemaan viisumeita yhtiön Moskovaan kutsumille ulkomaalaisille työntekijöille.

"Tilannetta pahentaa vielä se, että viisumitoimistoon on koottu työhön Venäjän pahimmat ja epäystävällisimmät lohikäärmeet", Putjomjotova valitteli. Hän kuitenkin kiitti sitä, että viikonloppuna viisumitoimistoon oli rakennettu kolme uutta asiointipistettä.

Kaupallisilla viisumeilla matkustavien ja työtä tekevien lisäksi ongelmia on riittänyt myös opiskelijoilla ja kirjeenvaihtajilla. Pietarin konservatoriossa orkesterinjohdon jatko-opintoja suorittava Sasha Mäkelä alkoi anoa uutta opiskelijaviisumia jo joulukuussa, mutta ei ole saanut sitä vieläkään. "Uusi ulkomaalaislaki sotki kaikki asiat. Viisumiviranomaiset haluavat nyt odottaa tilanteen selkiintymistä." Uutta opiskelijaviisumia odotellessaan Mäkelä on opiskellut turistiviisumin turvin. Puolen vuoden turistiviisumi vain tulee huomattavan kalliiksi. Se maksaa 300 euroa, kun opiskelijaviisumin saa 70 eurolla. "Kukaan konservatorion kolmesta suomalaisopiskelijasta ei ole onnistunut hankkimaan opiskelijaviisumia", Mäkelä korostaa.

Useat kirjeenvaihtajat ovat myös joutuneet oleskelemaan Venäjällä jopa viikkojen ajan ilman viisumia.

Vaikka Venäjän viisumimääräykset ovat jo hankalia, niihin on luvassa lisätiukennuksia ensi viikon maanantaista lukien. Silloin astuu voimaan uusi laki, joka säätelee ulkomaalaisten maahan tuloa ja maasta lähtöä.

Viranomaisten mukaan lain voimaanastumispäivästä lähtien kaupallisilla viisumeilla työskenteleville voi myöntää enää korkeintaan kolme kuukautta voimassa olevia yksi- tai kaksikertaviisumeita. Heille ei saisi enää myöntää puolesta vuodesta vuoteen voimassa olevia monikertaviisumeita. Samalla turistiviisumeiden mitta rajoitetaan kuukauteen.

"Tilanne on aika älytön. Ilman viisuminjärjestäjiä ei voi saada pitkää viisumia, jos kutsua ei ole omasta takaa. Jo nyt joudumme turvautumaan käsittelyn hitauden takia lyhyisiin turistiviisumeihin, jonka saa hotellivahvistusta vastaan", Marjut Masala huomauttaa Suomen matkatoimistosta.

Suomen Moskovan-suurlähettiläs Rene´ Nyberg sanoo lähetystön seuraavan viisumitilannetta huolestuneena. "Venäjän perustelut uudelle järjestelmälle ovat ymmärrettäviä, mutta he ovat sotkeneet asian toteuttamisen perusteellisesti. Venäläiset usein esittävät kritiikkiä Schengen-järjestelmää kohtaan, mutta tätä taustaa vasten se oikein tunnu oikeutetulta", Nyberg huomauttaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää