Ulkomaat

Kantonin messuilla on kerrankin väljää

Sars pelotti ulkomaiset kanta-asiakkaat suurtapahtumasta

Tilaajille

PEKING. Oletko aina halunnut ostaa 5000 kappaletta tanssivia DVD-laitteiden alustoja? Tai onko kenties jo aika hankkia perheeseen toinen 300 megawatin öljyvoimala? Sata kappaletta moottoripyöriä, kling. Ja tuleeko muuta?

Kyllä sen tietää, kun on tullut tavaroiden taikamaailmaan. Tällä kertaa Kantonin legendaarisilla messuilla on näytillä ennätyksellisesti 9128 yrityksen noin satatuhatta erilaista tuotetta 310000 neliömetrin alalle levitettynä.

Tämä on materiaalisen maailman kohtu, jonka kylkeen on tatuoitu: Made in China.

Mutta missä vieraat? Kutsukortteja lähetettiin 160000 kappaletta, joka mantereelle.

Kiinan suurimmilla vientimessuilla on ennen joutunut taistelemaan kyynärpäät verillä suosituimmille kojuille ja missään ei oikein mahtunut kunnolla kävelemään, kertovat messujen vakiokävijät.

Tällä kertaa messujen erikoisuus on ollut hallien ajoittainen tyhjä kumina.

Guangdongin maakunnan pääkaupunki Guangzhou, aiemmin Kanton, halusi välittää maailmalle viestin, että ei elämä yhteen virukseen tyssähdä.

Varoittelijoita riitti, mutta kaupungin isät päättivät viedä puolen vuoden välein järjestettävät 1957 syntyneet Kantonin messut läpi, kävi miten kävi.

Perjantaina huomasi välillä seisovansa yksin joissakin näyttelytiloissa.

Paikalle kiisi kuitenkin heti hyvää englantia puhuvia myyntitykkejä, täynnä positiivista energiaa.

Astiastojen sterilointikaappeja kauppaava Hans Lee aloitti myyntipuheensa pienellä paikalliskatsauksella. "Kiinassa kaikki ihmiset steriloivat astiansa. Varsinkin täällä etelässä on kosteaa ja bakteerit ovat valloillaan." Entäpä virukset? Tappaa se kaappi viruksetkin Lee sanoi, ja oivalsi heti mistä on kyse.

"Etenkin nyt sars-viruksen aikana ihmiset Euroopassakin saattavat kiinnittää enemmän huomiota puhtauteen. Siellä pitäisi löytyä markkinapotentiaalia", Midea-elektroniikkayhtiön myyntipäällikkö innostui.

Eurooppalaiset ja amerikkalaiset ovat puhtauden ohella kiinnittäneet paljon huomiota salaperäiseen sars-tautiin, joka on surmannut maailmanlaajuisesti ainakin 170 ihmistä ja tarttunut 3500 ihmiseen. Guangdong on taudin oletettu synnyinsija ja täällä on kirjattu 46 kuolemaa sekä 1292 tartuntaa.

Valkoisia kasvoja joutui messuhalleissa etsimällä etsimään, vaikka he ovat yleensä olleet yksi selkeästi erottuva pääryhmä kävijöistä. Heidän sijaan silmiin pisti Lähi-idän maiden kansalaisten ja afrikkalaisten korkea määrä.

Yksi heistä, nigerialainen laukkukauppias Anthony Udoye tokaisi, ettei hän usko sarsiin. "En väitä, etteikö sitä olisi olemassa, mutta en usko siihen. Minuun se ei vaikuta, koska Jumala suojelee minua. Ja katso nyt, ei kukaan täällä pidä maskia", hän sanoi yleisöstä, josta vain pieni osa käytti hengityssuojaimia.

Guangdongin hallitukselle Udoye on mieluinen vieras. Kuvernööri Huang Huahua julisti perjantain lehdissä, ettei sarsia tarvitse pelätä ja ei se kauheasti messujakaan ole häirinnyt.

Yangcheng iltauutiset -lehdessä kerrottiin, että firmat ovat keksineet muita keinoja tehdä kauppoja messujen aikana, kuten internet-välittämisen. Siksipä tavaraa menee viime vuoden malliin, joillakin jopa enemmän.

Tällainen uutinen ei oikein mennyt läpi pienelektroniikkaa myyvän herra Lin kojussa. Hänen suurasiakkaansa ovat afrikkalaisia, joilla näytti olevan eurooppalaisia enemmän rohkeutta tulla Kiinaan. Kuitenkin 30 kanta-asiakkaasta paikalle oli saapunut vain kolme.

Messuilla vuosia näyttelyitä pitänyt Li sanoi kuulleensa, että avajaispäivänä paikalle tuli 2000 ihmistä, viime messujen 13500:n sijaan.

Messujen isännät vetosivat kiireisiin eivätkä suostuneet haastateltaviksi kolmen päivän yrittämisen jälkeenkään. Vierailulukuja on käsitelty tällä kertaa kuin valtionsalaisuuksia.

Eri näytteilleasettajat arvelivat, että kävijöitä on 10-20 prosenttia normaalista. Guangdongin lehdissä - yleensä Kiinan vapaimmissa - hehkutettiin jymymenestystä.

''Tuhannet kauppiaat saapuivat Guangzhouhun ja ryntäsivät mahdollisuuksien kimppuun'', totesi avajaispäivän etusivun otsikko iltapäivälehdessä. Isoon valokuvaan oli ikuistettu neljä eurooppalaista miestä hymy huulilla.

''Televisiossa on näytetty vain tiukkoja lähikuvia ihmisryppäistä. Koskaan ei näytetä messualuetta laajemmin. Aiempien messujen aikana lehdissä oli päivittäin 2-3 sivun katsauksia aiheesta, nyt näkee vain pieniä raportteja'', paikallinen toimittaja totesi.

Messu-uutisointia tarkastellessa tuli mieleen, että toivottavasti Kiinan taloustilastoilla on korkeampi korrelaatio todellisuuden kanssa.

Guangzhoussa vuosia asunut ja messuilla noin viisitoista kertaa käynyt suomalainen sanoi olevansa hämillään.

''Täyttä vitsiä. Tragikoomista. Messuilla on tylyn tyhjää. Paikallisia hävettävät nuo mediatouhut. He ajattelevat, että koko paikan maine menee. Että hei, täällähän valehdellaan. Eihän tuollaisiin juttuihin usko lapsetkaan'', hän lateli.

Toista koulukuntaa edusti Harrison Li, kiinalaisen CEIEC-elektroniikkajätin projektipäällikkö. Hänen mukaansa länsimedian paisuttelu on pääsyy sars-pelkoihin.

''Sars todella vaikuttaa messuihin. Se johtuu propagandasta. On paljon vastuuttomia raportteja. Minä en ole ikinä pitänyt kasvosuojusta enkä aio pitääkään. Kukaan ystävä-, työ- tai perhepiiristäni ei ole saanut tartuntaa'', hän kertoi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää