Ulkomaat

Miehitysjohto ohitti Irakin pakolaisopposition

Amerikkalaisjohtaja Bremer: Ryhmät eivät edusta irakilaisia

Tilaajille

BAGDAD. Entiset Irakin maanpakolaisryhmien johtajat ovat joutuneet sivuraiteelle Yhdysvaltain miehityshallinnon kaavailuissa.

Päätös on tehty Valkoisessa talossa ja tarkoittaa, että Yhdysvallat aikoo miehittää Irakia paljon pitempään kuin aluksi uskottiin.

Uuden perustuslain, parlamenttivaalien ja uuden hallituksen muodostamiseen menee vähintään kaksi vuotta, amerikkalaisvirkamies arveli.

Pakolaisoppositiosta piti valittaman Irakin uudet johtajat, mutta miehityshallintoa johtava Paul Bremer on päätynyt pitämään heitä liian huonosti järjestäytyneenä joukkona, joka ei edusta irakilaisia. Yhdysvallat rahoitti usean oppositioryhmän paluun Irakiin.

Yhdysvaltain kaadettua Saddam Husseinin hallinnon seitsemän eri poliittisen ryhmän johtajat ovat käyttäytyneet kuin tulevat johtajat.

Pentagonin rahoittama Ahmed Chalabi, lontoolainen pankkiiri, perusti pian päämajan luksusklubiin Bagdadiin ja alkoi ottaa vastaan vierailijoita. Viime viikolla hän vaihtoi vaatimattomampiin tiloihin.

Yhdysvallat on luopunut aiemmin lupaamistaan aikeista luovuttaa valtaa entisille oppositiojohtajille. Bremer aikoo sen sijaan itse nimittää neuvoston, jonka tehtäväksi tulee pelkästään neuvojen antaminen amerikkalaishallinnolle.

Viimeisenä vetonaan paluuoppositio ehdotti, että he järjestäisivät kansalliskokouksen, josta neuvoston jäsenet valittaisiin.

Bremer torjui ehdotuksen sillä perusteella, että prosessi kestäisi liian kauan ja oppositiojohtajat vain yrittäisivät saada omia miehiään ja liittolaisiaan neuvostoon. Bremeriä huolettaa myös, että islamistit ja Baath-puolueen kannattajat yrittäisivät saada asemia neuvostossa.

Maanpaosta palanneiden turhautuminen ulottuu nyt laajemmalle kuin oppositiojohtajien ydinjoukko. Kaikkiaan 150 ulkomailla asuvaa irakilaista tuotiin synnyinmaahansa asiantuntijoiksi Yhdysvaltain puolustusministeriön rahoittamina. Tarkoitus oli antaa teknisiä ja muita neuvoja. "Roolimme on ollut hyvin rajoitettu", Hollannissa asuva Isam Khafaji valitti.

Professori Khafaji luuli palaavansa ohjaamaan Irakin jälleenrakennusvirastoa, mutta on muiden palaajien tavoin joutunut vähäarvoisiin tehtäviin kuten tulkiksi ja karsimaan virkamiehistöstä Baath-puolueen aktiiveja.

"Meidät sysättiin syrjään ja meitä nöyryytettiin. Tulimme auttamaan, vaikuttamaan asioihin. Nyt kukaan ei näy tarvitsevan meitä", yksi asiantuntija sanoi.

Bremerin torjumat paluujohtajat yrittävät nyt ryhmittyä uudelleen. Kurdien johtajista toinen, Jalal Talabani on jo lähtenyt Bagdadista.

Oli toki myös tiedossa, etteivät Irakissa asuvat irakilaiset koskaan oikein luottaneet maanpakolaisiin. Etenkin Chalabi oli epäsuosittu. Monet paluumuuttajat eivät myöskään oikein ole sopeutuneet Irakin ankariin oloihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää