Ulkomaat

YK keskustelee uudesta Irak- päätöslauselmasta lähipäivinä

Irak ei saane YK-rauhanturvaajia

Tilaajille

YK:n turvallisuusneuvosto käsittelee Yhdysvaltain ehdotuksen uudeksi Irakia koskevaksi päätöslauselmaksi todennäköisesti tänään torstaina tai huomenna, diplomaattilähteet arvioivat.

Suomen ulkoasiainministeriön poliittisen osaston päällikön Markus Lyran mukaan ehdotuksessa on tarkoitus vahvistaa YK:n roolia Irakin jälleenrakentamisessa ja selkiyttää irakilaisista koostuvan hallintoneuvoston asemaa.

Ehdotus ei Lyran tietojen mukaan sisällä mandaattia YK-johtoiselle rauhanturvaoperaatiolle Irakissa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat jo aiemmin sanoneet, että rauhanturvaamista ei tarvitse mainita uudessa päätöslauselmassa erikseen, vaan jo olemassa olevat päätöslauselmat riittävät, jos muut maat haluavat auttaa.

Suomen rooliin Irakissa ehdotettava päätöslauselma ei siis käytännössä näyttäisi juuri vaikuttavan.

Suomi on jo aiemmin ilmoittanut, etteivät nykyiset päätöslauselmat riitä rauhanturvaajien lähettämiseen, mutta Suomi on valmis osallistumaan YK-johtoiseen jälleenrakennukseen. Jälleenrakennukseen osallistumisesta Suomi ilmoittaa tarkemmin lokakuun lopussa Madridissa pidettävässä avunantajakokouksessa.

Lyran mukaan uusi päätöslauselma ei välttämättä vaikuta Irakin jälleenrakennukseen suunnattavaan rahamäärään, mutta "jos jälleenrakennuksesta tulee YK-vetoinen, meidän on tietysti helpompi olla siinä mukana".

Humanitaariseen apuun, eli irakilaisten välttämättömimpien tarpeiden tyydyttämiseen, Suomi on myöntänyt ja maksanut kansainvälisten järjestöjen kautta 4,8 miljoonaa euroa.

Lisäksi Suomi on seurannut tarkkaan tilanteen kehittymistä ja vastannut myöntävästi YK:n yksittäisiin pyyntöihin asiantuntija-avusta. Viimeksi Irakiin lähetettiin miinanraivauksen asiantuntija.

YK:n roolin vahvistumisen jälleenrakennuksessa toivotaan helpottavan sekä humanitaarista avustustyötä että sitä pitkäjännitteisempää jälleenrakennustyötä, joka on paljolti vielä aloittamatta.

Suurin humanitaarisen avun perille saamista hankaloittanut seikka on avustusjärjestöjen mukaan ollut Irakin huono turvallisuustilanne.

"Työntekijöillämme on laukut pakattuina, ja he ovat joka hetki valmiita evakuointiin", Tanskan kirkon ulkomaanavun työtä Irakissa johtava Sam Christensen kertoi Information-lehdessä.

Monien irakilaisten miehitysvaltojen sotilaita kohtaan tuntema epäluulo heijastuu avustusjärjestöjen työhön, sillä avustusjärjestöt ovat riippuvaisia sotilaista. YK:n alainen Maailman ruokajärjestö (WFP) on esimerkiksi joutunut maalaamaan käyttämänsä autot, jotta ne erottuisivat selvästi WFP:n työtä turvaavien sotilaiden autoista.

Yhdysvallat jätti luonnoksen ehdotuksesta turvallisuusneuvoston pysyville jäsenmaille perjantaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan kiistaa luonnoksessa on herättänyt etenkin Yhdysvaltain johdolla perustetulle hallintoneuvostolle annettava asema.

Reutersin haastattelemien diplomaattilähteiden mukaan YK:n jäsenmaat varovat antamasta Irakin hallintoneuvostolle samaa asemaa kuin pysyville hallituksille, ja siksi hallintoneuvosto mainittaneen lopullisessa päätöslauselmaehdotuksessa vain askeleena kohti varsinaista hallitusta.

Hallintoneuvostossa on 25 jäsentä, jotka edustavat Irakin poliittisia, uskonnollisia ja etnisiä ryhmiä.

Neuvoston vallassa on muun muassa nimittää diplomaatit, aloittaa uuden perustuslain säätäminen ja budjetin hyväksyminen. Itsemääräämisoikeus on kuitenkin vielä kaukana, sillä amerikkalaisten miehityshallinnon johtaja Irakissa, Paul Bremer, voi niin halutessaan kumota neuvoston päätökset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää