Ulkomaat

Marokko aloitti pidätykset ääri-islamin leviämisen pelossa

Demokratiassa saavutettujen edistysaskeleiden pelätään vaarantuvan

Tilaajille

Kun Muhammed VI vuonna 1999 nousi Marokon kuninkaaksi, odotukset olivat korkealla. Avoimuuden ja demokratian ajan oli määrä alkaa. Isänsä, Hassan II:n kuoleman jälkeen uusi kuningas julisti televisioidussa puheessa sitoumuksensa perustuslailliseen monarkiaan, poliittiseen monimuotoisuuteen ja taloudelliseen liberalismiin.

Erityisesti työttömyys, korruptio, naisten asema ja lukutaidottomuus olivat ongelmia, joihin kuningas lupasi tarttua.

Nuorekas Muhammed VI teki lujasti pesäeroa maata 38 vuotta yksinvaltaisesti hallinneeseen isäänsä, jonka valtakaudella niin vasemmisto-oppositiota kuin islamistisia liikkeitä vainottiin ja ihmisiä katosi sen suuremmitta selittelyittä.

Kuningas Hassaniin aikoihin verrattuna vapaudet ovatkin lisääntyneet. Vuoden takainen YK:n Arabien inhimillisen kehityksen raportti suomi kovin sanoin arabivaltioita mutta piti harvoina myönteisinä löydöksinä Marokon "äskettäisiä demokraattisia uudistuksia ja naisjärjestöjen saavutuksia tabujen rikkomisessa".

Askeleena kohti kansanvaltaa pidettiin viime vuoden parlamenttivaaleja. Ne nähtiin uuden hallitsijan koetinkivenä, joka osoittaisi, mihin suuntaan Marokko kallistuisi.

Kallistus näytti demokratian suuntaan. Vaaleja pidettiin Marokon tähänastisen historian vapaimpina ja rehellisimpinä. Tuolloin myös naiset saivat historialliset 32 paikkaa parlamentissa erillisen naiskiintiön avulla.

Lukutaidottomuuden kitkemiseksi on aloitettu kampanja ja talouden uudistamiseksi on tehty suunnitelmia.

Monet lupauksista ovat kuitenkin toistaiseksi jääneet suunnitelmien asteelle. Neljä vuotta on lyhyt aika puoli vuosisataa kestäneen yksinvaltaisen ja korruptoituneen hallinnon rinnalla, mutta uudistusten verkkaisuus on silti ollut pettymys alun suurten odotusten jälkeen.

Marokon haasteista suurimmaksi näyttäisi nyt nousevan islamismin kannatuksen kasvu. Marokossa 98 prosenttia kansasta on muslimeja. Islam ei kuitenkaan ole ollut leimaava yhteiskunnallinen tekijä Marokossa. Kuningaskunta on pitkään pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa länsimyönteisenä, suvaitsevana ja maltillisena islamilaisena valtiona.

Viime parlamenttivaaleissa maltillinen islamistipuolue Oikeus ja kehitys (PJD) kuitenkin yli kaksinkertaisti kannatuksensa ja sai 42 paikkaa parlamenttiin nousten maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Hallitukseen ovi ei tästä huolimatta auennut.

Köyhien suosima, hyväntekeväisyyttä harjoittava radikaali islamilainen Oikeus ja armeliaisuus ei ole sallittu puolueena, eikä se saanut siten mittauttaa suosiotaan vaaleissa.

Varsinkin Hassan II:n aikana islamismi pidettiin tiukasti kurissa. Kaksi vuotta Muhammed VI:n valtaannousun jälkeen entinen toimittaja Younes Benkirane iloitsi Le Monde Diplomatique -lehden haastattelussa vapaammista oloista mutta esitti samalla huolensa siitä, että vapaus saattaa hyödyttää yhtä lailla ääri-islamisteja, huumekartelleja ja mafiaa.

Viime toukokuussa räjähti. Terrori-iskut Casablancassa havahduttivat Marokon karuun todellisuuteen ja siihen, että radikalismi oli todellakin rantautunut myös Marokkoon. Lähinnä juutalaisiin ja länsimaisiin kohteisiin suunnatuissa ääri-islamistien itsemurhaiskuissa sai surmansa 44 ihmistä, joista 12 oli pommien räjäyttäjiä.

Vaikka ääri-islamististen järjestöjen noususta oli varoitettu, terrori-iskuja ei osattu odottaa. Yksi Marokon ylpeydenaiheista oli maan juutalaisväestön ja arabien rauhanomainen rinnakkaiselo.

Iskujen tekijät olivat nuoria miehiä, jotka olivat kotoisin Casablancan esikaupunkialueiden surkeista hökkelikylistä. Siellä köyhyys, työttömyys ja niistä johtuva toivottomuus luovat kasvualustan äärijärjestöille.

Islamististen järjestöjen suosio pohjaa osaksi siihen, että ne tekevät sitä, missä valtio ei ole onnistunut. Ne tarjoavat koulutusta, sairaanhoitoa, ruokaa ja asuntoja. Länsimaiset vaikutteet ja Yhdysvaltojen toimet Irakissa ja Israelissa eivät nekään ole ilahduttanet kaikkia.

Marokko yrittää nyt epätoivoisesti estää ääri-islamin leviämistä.

Pian toukokuisten terrori-iskujen jälkeen parlamentti ajoi läpi terrorisminvastaisen lain, joka laajensi terrorismin käsitettä ja listasi lisää sellaisia rikoksia, joista voidaan rangaista kuolemantuomiolla.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet jyrkästi lakia.

"Monet pelkäävät nyt, että Muhammed VI:n aikana saavutetut vapaudet menetetään ja että hänen isänsä Hassan II:n aikaiset olot palaavat", Le journal -sanomalehden toimittaja Aboubakr Jamal kirjoitti.

Viime viikolla Marokko langetti neljälle toukokuun iskuista epäillylle kuolemantuomion. Lisäksi kymmeniä ihmisiä tuomittiin vankeusrangaistuksiin ja yli 700 ihmistä odottaa oikeudenkäyntiä.

Kuolemantuomiota ei ole pantu täytäntöön Marokossa vuoden 1993 jälkeen.

Marokko syyttää iskuista Salafia Jihadia -nimistä ääri-islamilaista ryhmää, jolla on yhteyksiä myös al-Qaidaan.

The Economist -lehden mukaan Marokossa pelätään nyt, että ihmisoikeuksissa otetut edistysaskeleet ja Yhdysvaltojen tukeminen terrorisminvastaisessa taistelussa saattavat lyödä toisiaan korville.

Erityisesti pelkona on, että radikaalin islamin ja terrorismin leviämisen pelossa myös muita oikeuksia rajoitetaan.

Esimakua tästä ovat saaneet tiedotusvälineet. Toukokuussa marokkolainen toimittaja Ali Mrabet sai kolmen vuoden vankeustuomion "kuninkaan loukkaamisesta, monarkian aliarvioimisesta ja kansallisen yhtenäisyyden vaarantamisesta".

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö arvosteli tuomiota ja piti sitä valitettavana takaiskuna lupauksille vapaammista oloista.

YK:n arabivaltioiden tilaa analysoiva raportti varoitti jo vuosi sitten poliittisten väkivaltaisuuksien mahdollisuudesta, mikäli Marokko ei ratkaise syvenevää kuilua köyhyyden ja toivottomuuden leimaaman todellisuuden ja Marokon itsestään länsimyönteisenä ja modernina luoman kuvan välillä.

Islamin tarjoaman vaihtoehdon aliarvioiminen voisi raportin mukaan kostautua radikaalien vaihtoehtojen syntymisenä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää