Ulkomaat

Prodi puhdisti komission mainetta syyttämällä muita taloussotkuista

Talous- komissaari Solbes säästyi toistaiseksi erolta

Tilaajille

STRASBOURG. Pimeitä tilejä, kirjanpitojen ulkopuolisia rahavirtoja ja hävinneitä asiakirjoja. EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi puhui itsensä irti torstaina näistä vakavista väärinkäytöksistä.

Prodin komissaarit ovat joutuneet europarlamentin tulilinjalle komission alaisen tilastokeskuksen Eurostatin hämärien liiketoimien paljastuttua.

Torstaina parlamentin poliittisten ryhmien johtajien kuulusteltavana ollut Prodi sälytti vastuun kähminnöistä Eurostatin hyllytetylle pääjohtajalle Yves Franchetille, joka Prodin mukaan valehteli tilastokeskuksen taloudesta asiasta vastaavalle komissaarille Pedro Solbesille. Franchet on kiistänyt väärinkäytökset lakimiehensä välityksellä.

"Solbes ei saanut kunnolla tietoja Eurostatin johtajalta. Menisin vielä pidemmälle: todisteiden mukaan harhaanjohtava tieto ei ole liian vahva sana (kuvaamaan tietojen vaihtoa)", Prodi sanoi.

Prodi perusteli komissionsa puhtautta myös sillä, että suurin osa väärinkäytöksistä johtaa juurensa Prodia edeltäneeseen Jacques Santerin komission. Santerin komissio kaatui keväällä 1999 paljastuneiden väärinkäytösten vuoksi.

"Eurostatissa on ollut eturistiriitoja ja mahdollisia petoksia. Kaikki on seurausta siitä, että hallinto on ollut liian löysää 1990-luvulla. Komissioni ei perinyt helppoa tilannetta", Prodi sanoi.

Hän vakuutti, että kaikki pimeät tilit on nyt suljettu ja että Eurostatin tapauksesta on otettu komissiossa opiksi.

"Suurimmat väärinkäytökset ovat tulleet nyt ilmi, eikä vastaavaa voi enää tänä päivänä tapahtua." Prodilla oli sotkussa myös paljon pelissä henkilökohtaisesti, sillä hänen kautensa päättyy vuoden päästä ja hänen otaksutaan palaavan kotimaahansa Italiaan pääministeri Silvio Berlusconin haastajaksi.

Erityisesti erouhan alla on kamppaillut Solbes. Hän on puolustanut itseään sillä, ettei tiennyt Eurostatin ongelmista ennen kuin vasta tänä keväänä. Kriitikkojen mukaan komission tietämättömyys on käsittämätöntä.

"Tietämättömyys ei saa olla perustelu väärinkäytöksille", Ruotsin vasemmistolainen europarlamentaarikko Jonas Sjöstedt sanoi.

Brittiläinen Christopher Heaton-Harris oli samoilla linjoilla. Hänkin vaati Solbesin eroa.

"Eurostat saattaa olla vain oire paljon suuremmista ongelmista komission hallinnossa", Heaton-Harris arvioi.

Kriittisistä puheenvuoroista huolimatta komissio näytti torstaina selviävän syytöksistä ilman vakavia seurauksia. Asian ratkaisi parlamentin suurimman ryhmän konservatiivien puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering, joka ei halunnut komissaarien päitä pölkylle.

Prodi keskusteli tilanteesta ennen kuulusteluaan Pötteringin kanssa, joka vaati komissiolta toimintasuunnitelmaa vastaavien väärinkäytösten kitkemiseksi. Ei ollutkaan yllätys, että puolustuspuheessaan Prodi lupasi lisätoimia.

"Kristillisdemokraattien edustajana en halua nähdä verta", Pöttering perusteli kantaansa.

Hänen mukaansa ei olisi ollut kenenkään eduksi, että Solbes, "yksi parhaista" komissaareista, olisi joutunut eroamaan.

"Toivon vain, että hän tekisi nyt yhtä hyvää työtä komission uudistusten suhteen kuin mitä hän on tehnyt kasvu- ja vakaussopimuksen eteen", Pöttering sanoi.

Komission rahankäyttöä valvovan valiokunnan varapuheenjohtaja, vasemmistolainen Freddy Blak oli tyrmistynyt tutustuttuaan koko tutkimusraporttiin. Julkisuuteen selvityksistä annettiin vain tiivistelmät.

"Tällaista ei olisi voinut koskaan tapahtua pohjoismaissa. Solbesia vastaava ministeri olisi eronnut sekunnissa", tanskalainen Blak sanoi.

Blakin ja Sjöstedtin mukaan väärinkäytökset olivat suurempia kuin he edes kuvittelivat. Sjöstedtin mukaan tutkimusten tiivistelmät olivat varovaisempia koko raporttiin verrattuna.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää