Ulkomaat    |   Tausta

Äärimmäisestä kuivuudesta suurtulvaan

Tilaajille

Tulvavesien noustessa Brisbanessa on vaikea muistaa, että vain kolme vuotta sitten kaupunki kärsi äärimmäisestä kuivuudesta.

Vesi oli niin vähissä, että auton peseminen kotona ja uima-altaan täyttäminen oli kielletty, ja kaikki kaupungin suihkulähteet suljettu.

Moni vaihtoi pakon edessä vehreän subtrooppisen puutarhan kaktuksiin ja keinonurmeen.

Reilut viisi vuotta kestäneen kuivan kauden aikana Brisbanen asukkaiden vedenkulutus laski asukasta kohden yli 240 litrasta päivässä alle 140 litraan päivässä.

Silti käyttövesi uhkasi todella loppua.

Osavaltion poliitikot suunnittelivat tuovansa vettä säiliöautoilla, ennen kuin suolavedestä juomakelpoista tekevä laitos ja jäteveden jälleenkäsittelylaitos valmistuisivat.

Mutta sitten alkoi sataa. Brisbanen seudulla satoi vuoden 2007 lopulla viikkokausia, ja pian vettä oli niin paljon, että käyttörajoituksista luovuttiin.

Mikä muuttui? Ilmastotutkijoiden mukaan ei oikeastaan mikään, paitsi että maailmanlaajuisten El Niño ja La Niña -ilmiöiden syklissä saavuttiin eri vaiheeseen.

Australian itärannikolla El Niño tuo kuivia säitä, La Niña puolestaan sateita. Sykliä säätelevät meriveden lämpötilat Tyynellämerellä.

Tämän vuosituhannen alun El Niño -ilmiö oli poikkeuksellisen voimakas ja kesti pitkään, ja tämänhetkinen La Niña -ilmiö on sekin osoittanut voimansa Australian tulvissa. Brisbanessa on jälleen satanut viikkokausia.

Ilmaston vaihtelu ei Australiassa ole mitään uutta, eivätkä edes tämän viikon tulvat ole Brisbanessa ennätyksellisen kovat.

Vuonna 1974, kun Brisbane-joki tulvi edellisen kerran merkittävästi, veden pinta nousi 5,45 metriä. Tällä kertaa tulvan ennustetaan jäävän 5,2 metriin.

Väestönkasvu tekee tämän vuoden tulvista vakavammat kuin 1974, Queenslandin osavaltion pääministeri Anna Bligh on todennut.

1974 suur-Brisbanessa oli alle miljoona asukasta, nyt yli kaksi miljoonaa. Siksi vahingot ovat paljon suuremmat.

Toisaalta 1974 tulvissa kuoli 14 henkeä. Tänä vuonna kuolleita on toistaiseksi vasta 13.

Leena Lavonius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää