Ulkomaat

Hallintoon vai hellan viereen?

Naisille luvataan valtaa Tunisiassa, Egyptissä heitä sorretaan yhä

Tilaajille

11 prosenttia. Niin pieni osuus arabimaiden parlamentaarikoista on naisia. Se on vähiten maailmassa. Saharan eteläpuolisessa Afrikassakin joka viides lainsäätäjä on nainen.

Egyptissä parlamentaarikoista oli vanhan hallinnon aikaan naisia alle neljä prosenttia. Syyriassa naisista käy töissä joka viides. Jemenissä vain joka kolmas nainen osaa lukea.

Silti - ja näistäkin syistä - naiset ovat huutaneet äänensä käheiksi demokratian puolesta tälläkin viikolla esimerkiksi Syyriassa.

He olivat tärkeässä roolissa Egyptissä ja Tunisiassa, missä valta on vaihtunut. Katujen lisäksi naiset ottivat haltuun internetin ja sosiaalisen median.

Vallankumousten on toivottu lisäävän tasa-arvoa myös vallankumousten jälkeen.

"Instituutioiden uudistaminen on kullanarvoinen mahdollisuus naisten kannalta", naisten asemaa Open Society -instituutissa Jordaniassa seuraava Hanan Rabbani sanoo.

Alku on näyttänyt lupaavalta Tunisiassa, missä naisten oikeuksien puolesta puhuvalla liikkeellä on vuosikymmenien perinteet.

Tunisiassa on päätetty, että heinäkuun parlamenttivaaleissa puolet jokaisen puolueen ehdokkaista tulee olla naisia. Numerot eivät kuitenkaan takaa tasa-arvoa.

Nähtäväksi jää esimerkiksi, kuinka paljon puolueet tukevat naisehdokkaitaan tai kuinka tiedotusvälineet heihin suhtautuvat.

Toisaalta Tunisiassakin naisten on välillä annettu ymmärtää, että kiitos vain avusta, mutta nyt voitte palata keittiöön.

Ja Egyptissä mikään ei näytä muuttuneen. Uuteen 29-jäseniseen hallitukseen huolittiin vain yksi nainen. Karua kertomaa on sekin, että 18 naista pakotettiin maaliskuun alussa mielenosoituksista neitsyystesteihin - ja heistä 17:ää syytettiin tulosten perusteella prostituutiosta.

Arabinaisten oikeuksista ei voikaan puhua yhtenä könttänä.

Maat eroavat toisistaan, ja naisten asema vaihtelee hurjasti myös maiden sisällä sen mukaan, ovatko he koulutettuja kaupunkilaisia vai maaseudun naisia.

Se on kuitenkin yhteistä, että demokratian kehittymisen pitäisi lisätä tasa-arvoa. Demokratiaan kuuluvat instituutiot, kuten toimiva oikeuslaitos, tuovat naisille turvaa ja tukea.

Monia mietityttää islam. Jos sen maltillinen tulkinta saa valtaa, naiset saavat lisää vapauksia.

Toisaalta Tunisiassa ollaan huolissaan puolueeksi rekisteröityneestä islamistisesta ryhmästä - mitä sen valtaanpääsy tarkoittaisi naisten kannalta?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää