Ulkomaat

Sitruunakauppiaasta Turkin mahtimieheksi

Kuka oikeastaan on Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan?

Tilaajille

Karismaattinen uudistaja vai vallanhimoinen itsevaltias? Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan jakaa mielipiteitä.

Erdoganin ei tarvitse murehtia sunnuntaina pidettäviä Turkin parlamenttivaaleja. Kannatus on vahva. Jos ihmeitä ei satu, hän aloittaa kohta kolmannen kautensa pääministerinä.

Erdoganin suosiolle on monia syitä. Hänen valtakaudellaan Turkki on noussut maailman kolmanneksi nopeimmin kasvavaksi taloudeksi. Erdogan on onnistunut myös vähentämään armeijan valtaa.

Erdogan katsoo onnistuneensa nostamaan turkkilaisten itsetuntoa. Menestys jatkuu, jos hänen AK-puolueensa vahvistaa asemaansa.

"Uskon, että 12. kesäkuuta 2011 [vaalipäivä] on virstanpylväs", Erdogan on luonnehtinut vaalikampanjassaan.

Samalla Turkki on jakautumassa yhä pahemmin kahtia. Turkin maallistunutta oppositiota huolettaa, onko Erdogan nakertamassa Turkin demokratiaa. Armeijan vallan vähentyessä Erdoganin tukijat ovat vahvistaneet asemiaan.

Erdogan nousi pääministeriksi vuonna 2003 juuri köyhien ja uskonnollisten turkkilaisten äänillä. Hänen omakin taustansa on vaatimaton. Hän varttui Mustanmeren rannalla pienessä Rizen kaupungissa. Isä elätti viisilapsista perhettä rannikkovartijana.

Kun Erdogan oli 13-vuotias, perhe muutti Istanbuliin paremman elämän perässä. Teini-iässä Erdogan ansaitsi rahaa myymällä kaduilla sitruunoita.

Erdoganin poliittinen ura alkoi jo lukioikäisenä islamistisessa Kansallisessa pelastuspuolueessa. Puolue kiellettiin 80-luvulla, minkä jälkeen se jatkoi uudella nimellä. Sama kaava toistui 1990-luvulla useaan otteeseen.

Erdoganin näkemykset ovat kuitenkin maltillistuneet myöhemmin. Lopullisen irtioton islamisteista Erdogan teki vuonna 2001. Hän irtautui liikkeestä ja perusti Turkin nykyisen presidentin Abdullah

Gül

in kanssa maltillisemman AK-puolueen.

Pääministerin islamistinen tausta on huolettanut maallistuneita turkkilaisia. Oppositio on huolissaan myös Turkin demokratian ja sananvapauden tilasta. Turkin vankiloissa on Etyjin huhtikuisen raportin mukaan 57 toimittajaa.

Ironista kyllä, Erdogan on itsekin istunut vankilassa mielipiteidensä vuoksi. Hänet tuomittiin vuonna 1998 vihan lietsomisesta, koska oli lukenut julkisesti sotaisan islamilaisen runon.

Yhdeksän vuoden kuluessa Erdogan on takertunut valtaan yhä tiukemmin. Viime vuonna julkisuuteen vuotaneissa Wikileaks-sähkeissä yhdysvaltalaiset diplomaatit luonnehtivat Erdogania vallanhimoiseksi islamistiksi.

"Tayyip uskoo jumalaan--mutta ei luota häneen", luonnehti diplomaatti Der Spiegelin mukaan.

Erdogania pidetään myös äärimmäisen herkkänahkaisena kaikelle arvostelulle. Hän ei ole suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin.

Toisaalta Erdoganilla on äärimmäisen kova työmoraali. Hän on perfektionisti, joka vaatii täydellisyyttä myös lähipiiriltään. Wikileaks-sähkeiden mukaan Erdoganin avustajat istuvat töissä kello 23:een asti. Silloin pääministeri menee nukkumaan.

Suurelliset suunnitelmat ulottuvat kauas tulevaisuuteen. Tulevaa pääministerikauttaan Erdogan on markkinoinut "mestarillisena" lukuisten uudistussuunnitelmien vuoksi.

57-vuotiaan Erdoganin suunnitelmat eivät pääty seuraavaan vaalikauteen. Vaalikampanjassa esiintyy jatkuvasti vuosiluku 2023. Silloin Turkki täyttää sata vuotta.

Erdogan on sanonut kannattavansa Turkin muuttamista aiempaa presidenttivaltaisemmaksi. Hänen onkin arvailtu havittelevan presidentin paikkaa.

Erdoganin kaudella turkkilaisten itsetunto on kasvanut.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  10. 10

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää