Ulkomaat

USA: Iran suunnitteli iskua

FBI:n operaatio paljasti merkittävän terrorihankkeen Yhdysvalloissa

Tilaajille

Washington. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat estäneet merkittävän terrori-iskun yrityksen. Yhdysvaltojen oikeusministerin Eric Holderin mukaan iskua suunniteltiin ja toteutettiin Iranista.

Holderin mukaan terroristien suunnitelma oli tappaa Saudi-Arabian Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Adel Al-Jubeir pommihyökkäyksellä Washingtonissa. Televisiokanava ABC:n uutisten mukaan suunnitelmaan kuului myös jatkoiskut Saudi-Arabian ja Israelin suurlähetystöihin.

Yhdysvallat on pidättänyt suunnitelmasta 56-vuotiaan Manssor Arbabsiarin, joka on sekä Yhdysvaltojen että Iranin kansalainen. Arbabsiar on tunnustanut osallisuutensa ja antanut Yhdysvaltojen viranomaisille tietoa Iranin viranomaisten osallisuudesta suunnitelmaan.

Hän sanoi saaneensa ohjeita serkultaan, joka on "tärkeä kenraali" Iranin armeijassa.

Toinen kanteessa mainittu syytetty on Iranista käsin toiminut Gholam Shakuri. Yhdysvaltojen mukaan Shakuri on Iranin Islamilaisen vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen jäsen. Quds-joukot toimivat Iranin uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein alaisuudessa.

Holder kertoi tiistaina, että Yhdysvallat aikoo pitää Irania vastuullisena terrori-iskun yrityksestä. Yhdysvallat ei kuitenkaan suoraan syyttänyt Iranin ylintä valtiojohtoa osallisuudesta iskun suunnitteluun.

"Olen vakuuttunut siitä, että tämä oli Iranin valtiojohdon hyväksymä suunnitelma", sanoi Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Mike Rogers CNN:n haastattelussa.

Rogers antoi ymmärtää tietävänsä Iranin valtiojohdon osallisuudesta enemmän kuin tiistain tiedotustilaisuudessa kerrottiin.

Iranin suhteet Yhdysvaltoihin ja Yhdysvaltojen arabiliittolaiseen Saudi-Arabiaan ovat jäiset. Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clinton sanoi tiistaina, että terroriyritys eristää Irania entisestään kansainvälisestä yhteisöstä.

Iranin valtio kiisti nopeasti osallisuutensa terrorisuunnitelmaan. Iranin valtion tiedottajan mukaan Yhdysvaltojen syytökset ovat "lastenloruja".

The New York Timesin haastattelema saudiviranomainen Abdullah Alshamri arvioi, että paljastus vie Saudi-Arabian ja Iranin suhteet "kaikkien aikojen pohjatasolle".

"Jos pidämme yllä diplomaattisia suhteita Iraniin, he pitävät meitä heikkoina ja jatkavat meitä vastaan hyökkäämistä", Alshamri sanoi.

Terrorisuunnitelma oli Yhdysvaltojen viranomaisten tiedossa kuukausia ennen sen paljastamista.

Texasissa asunut Arbabsiar yritti neuvotella meksikolaisen huumejengin kanssa salamurhan suorittamisesta 1,5 miljoonan dollarin (noin 1,1 miljoonan euron) maksua vastaan. Hän kuitenkin neuvotteli tietämättään peitetehtävissä olleiden Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa.

Etumaksuna murhasta terroristit tekivät kaksi 49960 dollarin maksua Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n peitetilille elokuussa.

Presidentti Barack Obamalle kerrottiin suunnitelmasta kesäkuussa.

FBI:n johtajan Robert Muellerin mukaan isku olisi toteutuessaan voinut tappaa paljon ihmisiä. Arbabsiar oli iskun suunnitteluvaiheessa sanonut, että sivullisten uhrien syntyminen "ei ole ongelma".

Iskun kohteena ollut Al-Jubeir on arvostettu Washingtonin diplomaattipiireissä ja Saudi-Arabian kuninkaan Abdullahin läheinen kumppani.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää