Ulkomaat    |   Horjuva Eurooppa

Maastrichtin mahatauti iskee taas

EU on laajempi ja vauraampi kuin koskaan. Silti unionin perusajatus murenee. Mikä muu meni pieleen Maastrichtissa kuin salaattilisäke?

Tilaajille

Sarja kertoo Euroopan unionin perusajatusten murenemisesta.

Maastrichtin mahatauti iskee taas Maastricht. Se lähti salaattipohjasta.

Pieni hollantilainen rajakaupunki Maastricht sai ikävän maineen 1981, kun salmonellan saastuttama salaattilisäke aiheutti laajan vatsatautiepidemian Euroopan päättäjien huippukokouksessa.

Sadat sairastuivat, Hollanti häpesi. Britannian yleisradioyhtiö BBC nimesi pikkukaupungin "Gaastrichtiksi", viitaten gastroenteriittiin eli oksennustautiin.

Jokin muu kaupunki olisi voinut vaipua ikuiseen unohdukseen.

Ei Maastricht.

Kymmenen vuotta myöhemmin maaherran kabinetin varapäällikkö Jos Kievits laati kirjeen, jossa anottiin kaupungille uutta huippukokousta.

Berliinin muuri oli murtunut kaksi vuotta aiemmin. Kylmän sodan jakolinjat olivat hälvenneet.

Toisen maailmansodan jälkeen välttämättömyydestä ponnistanut, kuuden maan hiili- ja teräsyhteisöllä 1951 aloitettu yhdentyminen otti uusia kierroksia. Eurooppa oli kypsä uuteen aikaan.

"Me vain halusimme tehdä kaupunkiamme tunnetuksi. Emme odottaneet sitä, mitä tapahtui. Siitä tuli paras pr-kampanja ikinä", Kievits, 59, sanoo.

Kievits vastasi Maastrichtin huippukokouksen järjestelyistä joulukuussa 1991. Ulkoministeriö piti huolen sisällöstä, Kievits siitä, että kokouspaikalla Limburgin aluehallinnon rakennuksessa oli oikeanlaiset viherkasvit nurkissa ja lusikat ojennuksessa.

Ja siellä, uutuuttaan hohtavassa pyöreässä marmorisalissa, Euroopan yhteisön johtajat päättivät perustaa Euroopan unionin ja yhteisvaluutan. Nimi euro keksittiin vasta myöhemmin.

"Äkkiä kaikkialla puhuttiin Maastrichtista, se oli joka puolella uutisissa." Nyt, euron historian syvimmän kriisin keskellä, on hyvä palata hollantilaiseen rajakaupunkiin.

Yhteisestä talous- ja rahaliitosta päätettiin Maastrichtissa 1991 kahdessa päivässä, mutta sopimuksen voimaansaattaminen ei käynyt yhtä kivuttomasti. Kuten ei mikään Euroopassa sen jälkeen.

Maastrichtin sopimuksesta alkoi hillitön poliittinen vääntö, jonka aikana esimerkiksi Britannia ja Tanska hakivat itselleen oikeuden jättäytyä euroalueen ulkopuolelle.

Myös Limburgin aluehallintorakennusten kulisseissa jäsenmaiden erityisvaatimukset rehottivat kuin nyky-Euroopassa. Jokaisen maan delegaatiolla oli huippukokouksessa käytössään kaksi tai kolme huonetta. Kaikilla oli toiveensa.

Britannian salainen palvelu halusi peittää kokouspaikan ikkunat suojafoliolla, jotka toimivat kuin tummennetut autonikkunat ja estivät näkemästä sisälle.

Ranskan presidentti François Mitterrand vaati ympärilleen vihreää. Vihreitä kyniä, vihreitä mappeja, vihreitä astioita, kasveja. Myös pöytä piti raahata pois, koska Mitterrand halusi tilalle sängyn.

"Siitä oli puhetta, että oliko sänkyä käytetty vai ei. Lehdissä levisi kuvia, joissa Mitterrand käveli kokoustauon aikana rakastajattarensa kanssa Maasjoen rantaa pitkin." Euroopan yhteisön 12 jäsenmaata palasivat Maastrichtiin allekirjoittamaan sopimuksen helmikuussa 1992.

Jälleen lehdissä puhuttiin pienestä rajakaupungista, ja Kievits alaisineen riemuitsi. Allekirjoitushuoneen parvella orkesteri soitti klassista musiikkia ja lounasta varten lainattiin kuningashuoneelta punaiset samettituolit.

Sekä allekirjoitussali että sen alapuolella sijaitseva huippukokouksen pitopaikkana ollut marmorisali ovat rakennuksen entisille ja nykyisille työntekijöille pyhiä paikkoja.

"Sanomme aina, että kun kuuntelee oikein tarkasti, täällä voi kuulla Euroopan hengen. Euro syntyi tässä huoneessa", Kievits sanoo valkoisessa huoneessa, jonka ikkunoista pilkottaa Maasjoki.

Se, miten hyvin Euroopan hengellä on Maastrichtin sopimuksen jälkeen mennyt, onkin eri juttu.

Maastrichtissa luotiin euron lisäksi yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä aloitettiin yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa. Se tarkoitti käytännössä esimerkiksi Euroopan poliisiviranomaisen Europolin perustamista.

Kävi niin, että muste ei ehtinyt sopimuksessa edes kuivua, kun jäsenmaat jo alkoivat sitä rikkoa. Jopa suurin jäsen, eniten yhteisvaluutasta hyötyvä Saksa vähät piittasi Maastrichtissa sovituista rajoituksista veloille ja budjettivajeille.

Suuruudesta tuli itseisarvo. Säännöt olivat toissijaisia.

Niin laajentumisessa kuin taloudenpidossakin.

Elettiin yhtenäisyyden huumaa, laajennuttiin kovalla tohinalla itään ja nautittiin suurten sisämarkkinoiden tuottamasta yltäkylläisyydestä. EU:n väkiluku kasvoi 500 miljoonaan. Kunnes ongelmat alkoivat kasaantua ja EU:n perusarvot murtua.

Laajentumisen vastustus voimistui Bulgarian ja Romanian päästyä unioniin raakileina. Euroalue alkoi upota velkakriisiin Kreikka, Irlanti ja Portugali etunenässä. Schengenin sopimus eli vapaa liikkuvuus joutui kyseenalaiseksi. EU-kriittinen populismi puhkesi kukkaan ympäri maanosaa.

Ja jälleen puhutaan Maastrichtista. Se on Euroopan nykyisen vatsataudin alku ja juuri. "Ne asiat, jotka jäivät Maastrichtissa auki, ovat nyt pöydällä", Kievits sanoo.

Euroopan päättäjät osoittivat sopimusta tehdessään johtajuutta, mutta eivät tarpeeksi. Kuviteltiin, että yhteinen talous- ja rahaliitto toimisi ilman yhteistä taloushallintoa. Kuviteltiin, että yhteinen korkopolitiikka sopii kaikille. Kuviteltiin, että itsesäätely pelaa.

"Nämä asiat olisi pitänyt päättää jo silloin, mutta Eurooppa ei ollut siihen valmis." Nyt on pelkona, ettei Eurooppa ole edelleenkään valmis. Eikä Euroopassa ole enää johtajuuttakaan.

Kievitsin mukaan Maastrichtissa ovat nähtävillä kaikki Euroopan ongelmat ja saavutukset.

Rajakaupunkina siellä on törmätty kysymyksiin vapaasta liikkuvuudesta, viranomaisyhteistyöstä, eri kielistä ja aikaisemmin myös eri valuutoista.

Mutta Kievitsiltä on pakko kysyä: Miten on käynyt Maastrichtin hengelle? Uhkaako vatsatauti levitä koko Eurooppaan?

"Uskon, että tämä on vain pieni kupru Euroopan historiassa. Olemme menossa kohti liittovaltiota. Ne, jotka haluavat sen estää, ovat samoja, jotka eivät halua nähdä auringon nousevan aamulla." Jäsenmaat alkoivat rikkoa sopimusta ennen kuin muste oli ehtinyt kuivua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää