Ulkomaat    |   Venäjän vaalit

Vaalitappio patistaa yhteistyöhön

Valtapuolueen kannatuksen romahdus vahvistaa opposition asemaa Venäjällä

Tilaajille

Moskova. Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä yritti sunnuntai-iltana kääntää vaalien rökäletappion edukseen.

Kun liki 75 prosenttia äänistä oli laskettu, puolueen kannatus oli aika tarkalleen 50 prosenttia. Viime vaaleissa se sai 64,3 prosenttia äänistä.

"Näiden tulosten valossa voimme taata maamme vakaan kehityksen", pääministeri ja puolueen johtaja Vladimir Putin sanoi.

Presidentti ja puolueen vaaliveturi Dmitri Medvedev korosti alkuillasta Yhtenäisen Venäjän olevan uudessakin duumassa vahvin poliittinen voima. Puolue uskoi illalla saavansa yli puolet paikoista ja kuvaili tulosta tässä taloustilanteessa puolustusvoitoksi.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Medvedev soitti kolmelle muulle duumaan nousevalle puolueelle ja toivoi "rakentavaa yhteistyötä".

Tulos oli selvä tappio. Puolueen kannatus on ollut koko syksyn laskussa.

"Tämä on loppu vallan monopolille", sanoi Carnegie-keskuksen tutkija Maria Lipman illalla puhelimessa. Hänen mukaansa lopullinen tulos tuskin huomattavasti muuttuu ovensuukyselyistä, koska ne julkaistiin.

"Nyt hänen [Putinin] täytyy tehdä yhteistyötä muiden puolueiden kanssa. Ei tosin välttämättä avoimesti", Lipman arvioi.

Hänen mukaansa vaalien voittajalla, kommunisteilla, onkin nyt hyvä neuvotteluasema. Kun kolme neljäsosaa äänistä oli laskettu, kommunisteilla oli vajaat 20 prosenttia äänistä eli äänimäärä lähes kaksinkertaistui.

Kommunistit ja muu oppositio syyttivät valtapuoluetta järjestelmällisestä vilpistä. Vaalitarkkailujärjestö Golos kertoi saaneensa päivän aikana 2000 puhelua rikkeistä, ja arveli näissä vaaleissa olleen enemmän painostusta ja vilppiä kuin neljä vuotta sitten.

Kaikkia vinkkejä ei ole voitu tarkistaa, mutta järjestön mukaan kamerakännyköiden yleistyminen on lisännyt todistusmateriaalia.

Yleisimmät vilppiväitteet koskivat moninkertaista äänestämistä sekä uurnan täyttämistä jo etukäteen.

Sunnuntaina myös moni vallanpitäjille kriittinen nettisivusto joutui hyökkäyksen kohteeksi. Vaalitarkkailujärjestö Golosin ja radiokanava Eho Moskvyn sivut kaatuivat, samoin Venäjän suosituin blogisivusto LiveJournal. Useilla lehdillä oli samoja pulmia.

Syyllistä hakkerointiin ei tiedetä, mutta länsimaiden rahoittaman Golosin toiminnanjohtaja Lilia Šibanova syytti viranomaisia.

Vaalit näkyivät Moskovassa etupäässä siten, että kaikki tärkeimmät aukiot oli suljettu. Kommersant-lehden mukaan vaalipäivänä oli töissä noin 51000 poliisia, sisäministeriön erikoisjoukkojen miestä ja järjestysmiestä, enemmän kuin aiemmissa vaaleissa.

Pääkaupungissa oli määrä pitää ainakin 14 mielenosoitusta, joista ainakin kolme oli luvattomia. Luvattomat olivat vaaleja ja vallanpitäjiä vastaan.

"Valta näyttää sairautensa kansan mielipiteen edessä. Pampuillaan poliisimme näyttää oman heikkoutensa", sanoi Vladimir Nersovski Voitonaukion laidalla.

Päivemmällä parikymppinen Aleksei kertoi äänestäneensä kommunisteja.

"Se oli kyllä enemmän ääni Yhtenäistä Venäjää vastaan." Kommunisteja kertoi äänestäneensä myös nelikymppinen Aleksandr Verhov. Hänelle se ei ollut protesti.

"Esikuvinani ovat vanhempani ja isovanhempani. Hekin ovat koko ikänsä tukeneet sitä puoluetta." Eläkeläinen Raisa Jevdokimova kertoi äänestäneensä Yhtenäistä Venäjää. "Äänestän sitä aina. Sen ansiosta maa on muuttunut paljon." Äänistä laskettu 74,6 prosenttia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää